ضرورت بررسی دیپلماسی عزت مدار در برابر دیپلماسی ذلت مدار ( بخش نخست) (گزارش روز)
هوشیاری و اقتدار قافیه مذاکرات هسته ای
با روی کار آمدن دولت یازدهم، تیم جدید با رویکردی متفاوت برای مذاکره با گروه موسوم به پنج به علاوه یک منصوب شد و اولین دور از مذاکرات این تیم با طرف غربی از اواخر مهر ماه آغاز شد.
گروه گزارش
با روی کار آمدن دولت یازدهم، تیم جدید با رویکردی متفاوت برای مذاکره با گروه موسوم به پنج به علاوه یک منصوب شد و اولین دور از مذاکرات این تیم با طرف غربی از اواخر مهر ماه آغاز شد.
در حالی که منتقدان تیم مذاکره کننده قبلی به ریاست سعید جلیلی در تلاش بودند وی را فردی نشان دهند که حضور او پیشبردی در مذاکرات ایجاد نمیکند اما اکنون بعد از گذشت چندین ماه از آغاز مذاکرات تیم جدید ایرانی با وجود این که رویکردی دست و دل باز دارد همچنان در برطرف کردن تحریمها و آزاد کردن داراییهای ایران و موانعی که غربیها برای ایران ایجاد کرده اند اتفاق مهمی رخ نداده است.
برخی از اظهارنظرها، موضع گیریها و رفتارهای تیم مذاکره کننده هستهای به گونهای بوده که انتقادات زیادی را در پی داشته است.
منتقدان این رفتارها معتقدند که کنشها و واکنشهای تیم مذاکره کننده با طرف غربی میتواند به نوعی اشتباه تاکتیکی به نفع طرف غربی باشد تا آنها مذاکرات را در شرایط بازنده به نفع خودشان به سرانجام برسانند که این مساله دیپلماسی عزت مدار را در مقابل دیپلماسی ذلت مدار نمایان تر میکند.
تیم ایرانی در مذاکرات هسته ای، خود را جدی نشان داده است و تلاش کرده در سریع ترین زمان این مذاکرات را بدون از دست دادن زمان به سرانجام برساند ولی طرف غربی و خصوصا دولت ایالات متحده آمریکا با اظهار نظرهای بی پایه و اساس بدنبال ایجاد مانع در این مسیر است و هر از گاهی مقامات بلند پایه آمریکایی از وجود گزینه نظامی در برخورد با ایران اسلامی سخن میگویند.
به نظر می رسد تیم مذاکره کننده هستهای به خوبی به خطوط قرمز مردم و نظام در موضوع هستهای آگاه است و تلاش میکند در این مذاکرات به مانند هر دیپلمات وطن دوستی تامین کننده منافع ملی باشد و با بیشترین امتیاز برای جمهوری اسلامی میز مذاکرات را ترک کند.
عزت ملی مهم تر است
علی اصغر احمدزاده، فارغ التحصیل رشته ارتباطات درباره نقش انرژی هستهای در زندگی مردم ایران معتقد است: انرژی هستهای در زندگی من با وجود این که اطلاع دقیقی از آن ندارم تاثیر گذاشته است این تاثیر در امتحان زبان که میخواستم بدهم برایم بیشتر ملموس شد برای این که قیمت دلار بالا رفته و از طرف دیگر امکان واریز وجه به حساب موسسه در خارج بسیار سخت شده است ولی با همه این مشکلات، عزت ملی هم برایم مهم است چون دوست دارم وقتی وارد کشوری میشوم احترام طرف مقابل را ببینم.
وی در گفت و گو با گزارشگر کیهان ادامه میدهد: به این افتخار میکنم که کشورم در مقابل قدرتهای غربی و زورگو ایستاده و اجازه نمیدهد آنها برای تامین منافع خصمانه خودشان مواضع مستکبرانه را به مردم ایران تحمیل کنند؛ این مایه افتخار است و مشکلات فعلی را با 10 برابر آن هم تحمل میکنیم برای این که بالاتر از عزت و غرور ملی، ارزش و لذتی وجود ندارد. در دوره قاجار و پهلوی، بیشترین تحقیرها و توهین را از غربیها و آمریکاییها دیدیم و این که حالا به جایگاهی رسیده ایم که میتوانیم بدون اینکه صدایمان بلرزد از حقوق مان دفاع کنیم بسیار ارزشمند است اما این انتظار را داریم که نمایندگان ایران در مذاکرات برای اثبات عزت ایران تلاش کنند.
یاد شهدا سختی تحریم را بی اثر میکند
عصمت خدامحمدی، کارمند بهزیستی که با بیماری دیابت درگیر است به گزارشگر روزنامه کیهان میگوید: مذاکرات ایران با آمریکا و اروپا را از صداوسیما دنبال کردم و به بخشهای مختلف خبری گوش دادم و منتظریم تا این مذاکرات به نتیجه برسد برای این که بعد از تحریمها انسولین مورد نیاز برای بیماریای که دارم گران شده و معمولا در تهیه آن با مشکل روبه رو هستم.
خدامحمدی در گفت و گو با گزارشگر کیهان اضافه می کند: با مشکل زیادی درگیر هستم که تحمل بیماری را گاهی برایم دشوار میکند ولی من هم مثل همه بیمارانی که با کمبود داروهای وارداتی مواجهیم با وجود این که سختی میکشیم اما در کنار مردم دیگر کشورمان هستیم.
وی اظهار میدارد: از حقوق هستهای خودمان حمایت میکنیم و در این سختیها همیشه به یاد شهدایی هستم که در این راه جان خودشان را تقدیم وطن کردند پس دلیل ندارد من ناراحت باشم. در واقع من هم مثل دیگر بیماران از تحریمها رنج میبرم اما با این حال دوست ندارم در برابر غربیها تسلیم شویم.
لاله افتخاری، نماینده مردم تهران در مجلس با تحلیل رفتار تیم مذاکره کننده هستهای با طرف غربی میگوید: این مذاکرات همان طور که در ژنو مطرح شد اگر طرف مذاکره کننده به آن پایبند بود میتوانیم بگوییم که تقریبا برد- برد بود و ما در حقیقت امتیازاتی را به دست میآوردیم و طرف مقابل هم امتیازاتی را به دست میآورد. اما همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند مشکل مذاکرات این است که طرف مقابل ما قابل اعتماد نیست و این چند دهه نشان داده که به هیچ وجه نمیتوان روی حرف آنها حساب باز کرد یا اعتماد کرد؛ به هر حال آنها نسبت به آن چه که میگویند برنامهریزی، قانون و منطقی ندارند در نتیجه نمیتوانیم روی حرف و برنامه آنها حساب کنیم و برنامه ریزی داشته باشیم.
وی در گفت و گو با خبرنگار سرویس گزارش کیهان اضافه میکند: بعد از این هم باید منتظر ماند و دید که چگونه پیش خواهیم رفت اما باید تدابیری که رهبری دارند و آن چه به نفع منافع نظام است را در نظر بگیریم و اصول را حفظ کنیم اگر غیر از این بود در همان اوایل انقلاب هم این شرایط را میتوانستیم داشته باشیم و اصولا انقلابی شکل نمیگرفت پس باید این اصول و دستاوردها را حفظ کنیم.
مردم تحمل کوتاهی در مذاکره را ندارند
آصف زینال زاده، یکی از کسبه بازار تهران با بیان این که تیم مذاکره کننده هستهای ایران باید مدافع منافع ملی و خون شهیدان 8 سال دفاع مقدس و همچنین خون شهیدان هستهای باشد، میگوید: ملت ایران از ذرهای قصور در مذاکرات اغماض نخواهد کرد و اگر مسیر مذاکرات هستهای ایران و 1+5 به بیراهه برود، مردم برخورد قاطعی خواهند داشت و چون محتوای مذاکرات با 6 کشور غربی به صورت محرمانه باقی مانده است باید بعد از به نتیجه رسیدن مذاکرات گفتههای تیم مذاکره کننده منتشر شود.
وی با انتقاد از سخنان محمدجواد ظریف در دانشگاه تهران به گزارشگر کیهان اظهار میکند: اگر بنا باشد با بزرگ جلوه دادن شکوه ایثار و غیرت ایرانیها در مبارزه با استکبار، منکر پیشرفتهای علمی کشورمان باشیم، باز هم ملت بزرگ ایران را به شکل دیگری تحقیر میکنیم ما مردان نخبهای مثل شهید تهرانی مقدم داریم که هم خلوص نیت داشتند و هم فکری ابداعی.
رهبری هم تاکید دارند غربیها قابل اعتماد نیستند و این حرف باید آویزه گوش تیم مذاکرهکننده با غرب باشد که در هیچ شرایطی نباید به آنها اعتماد کرد و اصلاً تاریخ همه جا نشان داده که غربیها همواره حرکتهای موذیانه و خائنانهای در قبال مسلمین و علی الخصوص مردم شریف ایران داشتهاند و ما از کودتای 28 مرداد تا حمله به طبس و تهاجم فرهنگی رفتارهای زشت غرب را به خوبی میدانیم.
علی اصغر احمدزاده هم با اشاره به این که تیم مذاکرهکننده باید نگاه به تاریخ داشته باشد تصریح میکند: اگر ما به تاریخ صد ساله رابطه خودمان با آمریکا و چندین صد ساله با اروپاییها داشته باشیم میبینیم که آنها به جز به منافع خودشان و ویرانی کشور مقابل به چیزی نیندیشیدهاند. جنایات آنها در آفریقا، آسیا و آمریکا و اقیانوسیه هریک مصداقی است که میتوانیم برای مدافعان اعتماد به غربیها بیاوریم در برخورد با ایران آنها جز به استثمار و غارت راضی نشده اند و میتوانیم در جای جای تاریخ ایران و بی کفایتی پادشاهها جای پای آنها را ببینیم.
روسیه و چین هم قابل اعتماد نیستند
« البته باید حواسمان به روسیه و چین هم باشد آنها هم قابل اعتماد نیستند و همانطور که امام (ره) هم فرمودند سیاست ما نباید شرقی یا غربی باشد، شوروی در برخورد با متحدان خود سابقه چندین خیانت را دارد و در جنگتحمیلی هم از رژیم صدام حمایت میکرد.»
احمدزاده که باعبارات فوق بر عدم اعتماد به دیگر کشورها تاکید دارد، میگوید که نسبت به حفظ عزت ایران در مذاکرات و عدم تکیه به قدرتهای شرقی هم باید مقید باشیم و باور کنیم که شعار نه شرقی و نه غربی همیشه بر زبان ایرانیان جاری است.
عصمت خدامحمدی که خانواده شهید احمدی روشن را از نزدیک دیده میگوید: در یک مراسم بود که به نزد مادر این شهید رفتم و از او به خاطر تقدیم این شهید به انقلاب تشکر کردم؛ هر فردی باید تلاش کند با جان و مال خودش در راه افتخار و سربلندی کشور حرکت کند. ما باید راه این شهیدان را ادامه دهیم به تیم مذاکرهکننده هم میگوییم که بدون ترس از تهدیدهای صهیونیستها و آمریکا مذاکره کنید تا زمانی که در خط رهبری هستید از شما حمایت میکنیم چون در برابر جهان ظلم ایستادهاید.
لاله افتخاری با اشاره به انتقاداتی که توسط مردم به تیم مذاکرهکننده می شود اظهار میدارد: طبق آنچه در بین عموم گفته میشود تیم مذاکره کننده در برخی جاها، محل نقد و سؤال دارد اما در برخی جلسات خصوصی که با تیم مذاکرهکننده داشتیم اقدامات قابل دفاعی داشتند، به هر حال ما حسن نیت تیم مذاکرهکننده خودمان را تایید میکنیم و میدانیم آنها نگران دستاوردهای نظام هستند ولی به هر حال ممکن است طرف مقابل به متنی برسد که قابل تأویل و قرائتهای گوناگون باشد و باید به این موضوع دقت کنند و همه جوانب را در نظر بگیرند.
مذاکرات با حفظ خطوط قرمز ادامه یابد
افتخاری با تاکید بر اینکه دانش هستهای با خون شهدای هستهای امضا شده و نمیتوانیم از این موضوع به راحتی بگذریم اضافه میکند: باید تیم مذاکرهکننده کاملا به حفظ حقوق مردم و شهدا پایبند باشند و متن نوشته شده متنی نباشد که قابل تأویل باشد و اجازه ندهد طرف مذاکرهکننده که پیر نیرنگ و خیانت است از آن سوء استفاده و به نفع خودش برداشت کند. باید طوری باشد که بر اساس ضوابط و قواعد هستهای بتوانیم جایگاه خودمان را حفظ کنیم و در شرایط ایجاد شده از ضمانت اجرایی برخوردار باشد و نباید کفه طرف ما سبکتر و کفه طرف آنها سنگینتر باشد پس باید مذاکرات بر اساس اصول و موازین و خطوط قرمز ادامه داشته باشد.
آصف زینال زاده با اشاره به وضعیت بازار بعد از تحریمهای غرب علیه ایران، بیان میکند: درست است که ما بعد از تحریمهای غربیها و آمریکا در بازار با نوسان قیمت برخی از کالاها مواجه شدیم، اما حتی اگر همه دنیا ما را تحریم کند، باز با فرمایش مقام معظم رهبری به اقتصاد مقاومتی روی خواهیم آورد و از هیچ تلاشی در راه اعتلای اسلام و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران فروگذار نخواهیم کرد. بازار تهران و بازاریان کل ایران در طول 8 سال جنگ تحمیلی نشان دادند که در هیچ شرایطی نظام و ولایت را تنها نمیگذارند و الان اگر مذاکرات نتیجهای نداشته باشد، باز هم در کنار رهبر و مردم به جهاد اقتصادی خواهند پرداخت. مذاکرهکنندگان ایرانی باید با درک شجاعت و ایثار ایرانی با روحیهای انقلابی پای میز مذاکره حاضر شوند.
البته رهبری هم تیم مذاکرهکننده را فرزندان انقلاب خواندهاند اما این باعث نمیشود که آنها را مصون از هر اشتباهی بدانیم و اگر ذرهای خطا در کار آنها باشد باید همه آن اشتباه را گوشزد کنند و کسانی که آگاهی کاملی دارند نگذارند ارزشهای انقلاب و اسلام زیر سؤال برود.
وی ضمن تشکر از تیم مذاکرهکننده ادامه میدهد: این که آقای عراقچی میگوید ما همیشه با وضو وارد مذاکره میشویم قابل احترام است و باید در همه رفتارهای سیاسی با خلوص ایمان وارد شد و ان شاالله دعای خیر مردم همیشه پناه آنهاست اما مذاکرهکنندگان باید دقت کنند که آرمانهای امام راحل و اهداف نظام مقدس جمهوری اسلامی به خوبی صیانت شود و فکر میکنم اتکا به باورهای انقلاب اسلامی کمک خوبی برای شان باشد. ما بعد از انقلاب خیانتهای بزرگی را دیدهایم. ما بنی صدر را به یاد میآوریم که چگونه میخواست نظام و انقلاب را بازیچه خود کند یا ترورها و خشونتهای بسیاری را تحمل کرده ایم، مذاکره هستهای هم یکی دیگر از سنگرهای مبارزه است و باید هوشیارتر بود. ما جنگ دنیای غرب علیه ایران را در قالب جنگ عراق از یاد نبرده ایم و هنوز خون شهیدان هستهای ما خشک نشده است پس باید هوشیار بود و در همه سنگرها از کیان نظام و انقلاب و اسلام دفاع کرد.