خوزستانیها خاک تنفس میکنند
اهوازیها قربانی کدام اولویت کاری مسئولان شدهاند؟
مدتی است که تشدید آلودگی هوا در جنوب کشور نفسهای مردم را به شماره انداخته است، اما گویا صدای خسخس نفسهای مردم اهواز هنوز به گوش مسئولان در تهران نرسیده است و معلوم نیست سلامت مردم قربانی کدام اولویت کاری مسئولان محیط زیست شده است؟
در شرایطی که مردم استانهای جنوبی کشور مانند خوزستان و شهر اهواز در شرایط بحرانی آلودگی هوا و گردوغبار نفس میکشند اما متأسفانه مسئولان مربوطه هنوز بحرانی بودن اوضاع را جدی نگرفتهاند و تاکنون اقدام مؤثری در این زمینه صورت نگرفته است تا جایی که اظهارات رئیس سازمان حفاظت محیط زیست مبنی بر اینکه اقدامی که دولت یازدهم برای کنترل آلودگی هوای خوزستان آغاز کرده است بلندمدت است و در یک ماه و چند ماه پاسخ نمیدهد. انتقاد نمایندگان مردم خوزستان و اهواز را به دنبال داشته است.
ناصر سودانی نماینده مردم اهواز در مجلس با انتقاد از فرافکنی مسئولان و در واکنش به اظهارات ابتکار رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در زمینه آلودگی هوای خوزستان میگوید: هر نهادی باید بنا به مسئولیت خود و بدون فرافکنی به وضعیت استان خوزستان رسیدگی کند چرا که هماکنون وضعیت آلودگی هوا در استان خوزستان از مرز هشدار گذشته است و میتوان آن را یک بحران نامید.
وی میافزاید: اگر مسئولان فعلی سازمان محیط زیست ادعا میکنند که مسئولان دولتهای پیشین باید در خصوص آلودگی هوای استان خوزستان اقدامات مفیدی را انجام میدادند چرا خانم ابتکار که 8 سال مسئولیت حفاظت محیط زیست در دوران اصلاحات را برعهده داشت هیچ اقدامی انجام نداده است و وی نیز عضوی از مسئولان پیشین است که باید به جای این فرافکنیها به فکر اقدامات عملی و مؤثر بود.
این نماینده مجلس میافزاید: مردم این شهر خاک تنفس میکنند و وضعیت آلودگی هوا در این استان از مرز بحران گذشته است و ما آن را فاجعه میدانیم. سودانی. خاطرنشان کرد: بخشی از این آلودگیها منشأ خارجی دارد که وزارت خارجه و دستگاه دیپلماسی باید با رایزنی و چانهزنی آن را ریشهیابی کنند تا کانونهای ریزش این غبار را در کشور عراق مهار کنیم. در داخل کشور نیز با کاشت نهال و مالچپاشی میتوان تا حدودی از آلودگی هوا کاست.
وی میافزاید. برخی از فعالیتهای نفتی در نوارهای مرزی کشور نیز باعث خشکشدن تالابهایی شده است که در مجاورت این میادین نفتی قرار دارند اما آیا سلامت مردم باید فدای درآمدهای اقتصادی شود؟ و ما متأسفانه گاهی برای افزایش درآمدها هزینههای سنگینتری را به جامعه تحمیل میکنیم. تعطیلی دانشگاهها، مراکز علمی و ادارات و هزینههای درمان مردم، هزینههایی است که باید برای کمکاری مسئولان در این زمینه پرداخت شود.
وی تصریح کرد: هماکنون مردم و بیماران احساس میکنند بین مرگ و زندگی به سر میبرند و ما از رئیسجمهور میخواهیم ستاد بحران را هرچه سریعتر تشکیل دهد تا اقدامات مناسبی برای جلوگیری از افزایش این وضعیت صورت گیرد چرا که هماکنون مردم به ستوه آمدهاند و صبر آنها نیز حدی دارد.
این نماینده مجلس افزود: مصوباتی در برنامه 5 ساله و بودجه سالانه وجود دارد که در آن وزارت نفت، سازمان حفاظت محیط زیست و هر کدام از دستگاهها وظایفی را در این زمینه برعهده دارند اما متأسفانه تاکنون هیچ اقدام موثری در این زمینه صورت نگرفته است و مردم قربانیان کمکاری مسئولان در این زمینه هستند.
وی ادامه داد: از خانم ابتکار میخواهیم به خوزستان بیاید و وضعیت مردم استان را ببیند تا عمق فاجعه را از نزدیک درک کند.
همچنین سید شکرخدا موسوی یکی دیگر از نمایندگان اهواز با بیان اینکه مشکل آلودگی هوای خوزستان تنها با حرفزدن حل نمیشود، گفت: متأسفانه مسئولان به جای رسیدگی فوری به وضعیت کنونی مردم شهرهای خوزستان و اهواز، فرافکنی میکنند، چرا که ما در جلسهای که با خانم ابتکار مسئول سازمان حفاظت محیط زیست داشتیم، او مطرح کرد که مسئولان دولتهای قبل باید برای کنترل وضعیت آلودگی هوای اهواز برنامهریزی میکردند، در صورتی که خود خانم ابتکار 8 سال مسئول سازمان حفاظت محیط زیست بود و در آن زمان نیز برای آلودگی هوای خوزستان اقدامی انجام نشد.
وی ادامه داد: بنابراین، در هر شرایطی باید تدابیر آن شرایط احصاء شود و هماکنون نیز رئیس حفاظت محیط زیست باید این موضوع را جدی بگیرد، با برگزاری جلسات و کارگروههایی که راه به جایی نمیبرد نمیتوان مشکل آلودگی هوای خوزستان را حل کرد.
مدیر کارگروه محیط زیست و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی گفت: ما درخواست کردهایم که کمیته بحران با حضور 5 وزیر مرتبط و دبیری سازمان حفاظت محیط زیست و حضور معاون اول رئیسجمهور تشکیل شود چرا که شرایط کنونی مردم در استان خوزستان یک بحران است.
موسوی ادامه داد: هیئت دولت تصویب کرد که مقداری آب به تالاب هورالعظیم انتقال داده شود اما متأسفانه تاکنون وزارت نیرو این کار را انجام نداده است، باید منشأ ریزگردها شناسایی شود و هر کاری که لازم است برای کنترل ورود آنها به کشور انجام شود.
وی با انتقاد از سخنان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص مؤثر نبودن اقدامات دولتهای قبل در کنترل آلودگی هوای استان خوزستان گفت: اگر خانم ابتکار نمیتوانند شرایط کنونی را مدیریت کنند بهتر است به جای مصاحبه، از سمت خود استعفا دهند. چرا که هماکنون مردم در شرایط بسیار بدی تنفس میکنند.
این نماینده مجلس شورای اسلامی با انتقاد از به تأخیرافتادن سفر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به استان خوزستان گفت: قرار بود سخنگوی دولت و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست هفته گذشته برای بررسی وضعیت موجود به خوزستان بیاید که تاکنون به تأخیر افتاده است، این نشاندهنده سهلانگاری و بیتوجهی سازمان حفاظت محیط زیست و دولت به وضعیت مردم جنوب کشور است. مسئولان باید در مقابل ملت پاسخگو باشند.
موسوی افزود: در صورتی که اقدام مفیدی برای کنترل وضعیت کنونی صورت نگیرد، ناچار هستیم از راههای دیگر مانند طرح سؤال از وزرای مرتبط استفاده کنیم، چرا که اگر بنا باشد در خصوص آلودگی هوای خوزستان به دنبال مقصر باشیم، تمام رؤسای سازمانهای حفاظت محیط زیست در این زمینه مقصر هستند.
اسماعیل جلیلی نماینده مردم مسجدسلیمان در مجلس شورای اسلامی نیز درباره پدیده ریزگردها در استان خوزستان گفت: مدیریت نادرست وزارت نیرو باعث خشکشدن تالابها، چشمهها و رودها شد و این وضعیت نابسامان به وجود آمد.
جلیلی اظهار داشت: افزایش هزینههای ناپایداری زندگی به دلیل همین پدیدههای آلاینده و گردوغبار، فعالیت ناقص شرکتهای نفتی و پتروشیمی و سیمان وضعیت اقلیمی و آب و هوا را دچار مشکل کرده و هزینههای سلامت و هزینههای اجتماعی را افزایش داده است و باعث فرار سرمایههای استانی و اقتصادی در این استان شده است.
نماینده مردم مسجدسلیمان گفت: این مسئولان دائما میگویند که ریزگردها از کشورهای همسایه وارد میشود در صورتی که ورود ریزگردها به کشور به این حدت و شدت نیست. همه کارشناسان دلسوز در این حیطه نظر دادهاند که گردوغبار به دلیل خشک شدن تالابها و انحرافهایی میباشد که در بالادست رودها ایجاد شده است.
وی تصریح کرد: لذا از رئیسجمهور محترم درخواستمان این است که رویکرد دولت را از نگاه گفتاردرمانی به مردم خوزستان به خصوص در مورد پدیده گردوغبار به یک کارگروه ویژه عملیاتی با بودجه لازم تغییر و در دستور کار قرار دهد.
سید شریف حسینی یکی دیگر از نمایندگان مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی نیز با انتقاد جدی از سهلانگاری مسئولان در رسیدگی به وضعیت مردم خوزستان گفت: هماکنون شرایطی که در خوزستان وجود دارد به هیچ عنوان قابل قبول برای مردم نیست. اینکه خانم ابتکار دولتهای قبل را مسئول بدانند که مشکل مردم حل نمیشود.
وی تصریح کرد: شرایطی که هماکنون در استان خوزستان وجود دارد شرایط خاصی است.
این نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی به خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: از 12 گرد و غباری که تاکنون وجود داشته است 10 گردوغبار مربوط به کانونهای داخلی کشور بوده است و اگر کانونهای موجود در کشور را کنترل کنند درصد زیادی از این آلودگی هوا کاهش پیدا میکند.
حسینی با انتقاد از به تأخیرافتادن یک هفتهای سفر رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به استان خوزستان گفت: این موضوع نشان میدهد که خانم ابتکار مشغول گربهسانان است و مردم در اولویت دوم قرار دارند.
وی ادامه داد: در دولت دهم مصوب شد که 200 هزار هکتار مالچپاشی در استان خوزستان انجام شود اما تا به امروز حدود 25 هزار هکتار انجام شده است که این میزان تنها 12/5 درصد از 200 هزار هکتار است.
حسینی افزود: موضوع دیگر پرآب کردن تالاب هورالعظیم است که به صورت فیلتر در گذشته عمل میکرد و از تشدید گردوغبار جلوگیری میکرد اما شرکت نفت قسمتی از این تالاب را خشک کرده است و دکلهای نفتی خود را در آنجا مستقر کرده است که باید وزارت نفت و شرکت ملی نفت هزینههای این خسارت ملی را به مردم پرداخت کند.
وی خاطرنشان کرد: سومین اقدام ایجاد کمربند فضای سبز در استان خوزستان و در مناطقی است که مالچ پاشی صورت میگیرد تا بتواند حرکت ماسهها و شنهای روان را کنترل کند.
این نماینده مجلس ادامه داد: بیشترین ریزگردها در خاک ایران است و مقداری از آن در خاک عراق است. بادهایی که میآید ریزگردها را از سوی عربستان و سوریه و عراق وارد ایران میکنند. وجود سدها و خشکسالیهای مرتب باعث شده است که این ریزگردها زندگی مردم را مختل کند و تاثیرات بدی مانند امراض مختلف روی مردم بگذارد.
دیگر نماینده مردم خوزستان در مجلس اظهار داشت: ورود مواد شیمیایی و اورانیوم ضعیف شده که از جنگ میان ایران و عراق باقی مانده به دهان مردم، فرار مغزها، هدر رفتن آب و شستوشوها و اسراف برق از دیگر پیامدهای این ریزگردها هستند.
عیسی دارابی گفت: هیچ ارادهای در دولتها برای حل این معضل وجود ندارد.
این نماینده مجلس درباره اینکه این معضلات و کمکاریها را به گردن دولت گذشته میاندازند، اظهار داشت: تمام دولتها مقصرند و موضوع ریزگردها برای امروز و دیروز نیست و سالها گریبانگیر مردم است.