نشریه آتلانتیک:
خودمان هم بلوف «همه گزینهها روی میز است» را باور نداریم
نشریه «آتلانتیک» در گزارشی تصریح کرد که شعار «همه گزینهها روی میز است» برای استفاده در مذاکرات هستهای مفید است، اما آمریکا نباید خود این مسئله را باور کند که میتواند برنامه هستهای ایران را نابود کند.
«جیمز فالوز» تحلیلگر نشریه «آتلانتیک» که یک دهه قبل در گزارشی تحت عنوان «آیا ایران هدف بعدی است؟»، امکان اقدام نظامی موفق علیه برنامه هستهای ایران را با استناد به شبیهسازیهای صورتگرفته رد کرده بود، در گزارش تازهای، تصریح کرد ایران امروز بیش از گذشته در برابر اقدام نظامی، مقاوم است.
فالوز در ابتدای این یادداشت به مرور بخشهایی از گزارش یک دهه قبل خود پرداخته و نوشته است:بیش از یک دهه از آن زمان گذشته است. از آن وقت تا الان، تنها اهرم ایران که تضعیف شده، این است که دیگر دهها هزار نیروی نظامی ایالات متحده در نزدیکی ایران در عراق مستقر نیستند تا هدفی بالقوه برای ایران باشند. به غیراز این یک مورد، از دیگر جهات، ایران به اندازه 10 سال در محافظت از تأسیسات خود و بررسی گزینههای خود، پیش است.
به نوشته آتلانتیک، «سم گاردینر» سرهنگ بازنشسته نیروی هوایی آمریکا در سال 2004 پس از شبیهسازیای که توسط او از حمله به ایران صورت گرفت، گفته بود: بعداز تمام این اقدامات، من فقط دو جمله دارم که میخواهم به سیاستگذاران بگویم. شما برای حل مسائل ایران، هیچ راهکار نظامیای ندارید. مجبورید دیپلماسی را به نتیجه برسانید.
کاهش قیمت نفت،ایران را متوقف نمیکند
در همین حال، پایگاه «نشنال اینترست» در گزارشی تحت عنوان «قیمت پایین نفت، ایران را متوقف نخواهد کرد»، در بررسی موضوع مذاکرات هستهای به دولت آمریکا پیشنهاد کرد تحریمهای ضد ایرانی را تشدید کند.
این پایگاه آمریکایی مینویسد: کاخ سفید و متحدانش در تلاش برای جلوگیری از تصویب تحریمهای جدید علیه ایران، اکنون روی استفاده از کاهش بهای نفت به نفع خودشان هستند. آنها بحث میکنند که بازارهای نفت ضرر اقتصادی جدی به جمهوری اسلامی وارد کرده و این باید برای قانع کردن ایران درباره لزوم نیل به توافق هستهای کافی باشد.
نشنال اینترست در ادامه نوشت: «این یک داستان فوری و فوتی و مفید برای دولت اوباما است تا به وتوی تصویب تحریم جدید تهدید کند. مشکل آن است که این داستان به نظر محکم و گیرا نیست».
این پایگاه در ادامه اذعان میکند ایران با وجود تشدید تحریمها از سال 2012 و کاهش و قطع دسترسی به پولهای ناشی از فروش نفت خود توانسته به زندگی خود ادامه دهد.
نشنال اینترست با قیاس وضعیت جاری در ایران با بحران سال 2008 مالی آمریکا تاکید میکند که ایران میتواند افت شدید قیمت نفت را شبیه به افت شدید قیمت خانه در آمریکا مدیریت کرده و وضعیت را باثبات کند.
در پایان این گزارش تاکید شد که «کاهش قیمت جهانی نفت موجب توقف ایران نخواهد شد.»
ظریف: من نگفتم که تا 22 بهمن
به نتیجه میرسیم
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه در پایان سفر به ارمنستان در گفتوگو با فارس، به تشریح روند کنونی مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 پرداخت.
ظریف گفت: مذاکرات به مراحل بسیار حساسی رسیده و در حال حاضر بحث درباره جزئیات است و اگر اراده سیاسی و واقع بینی لازم در طرف مقابل وجود داشته باشد، مذاکرات میتواند به نتیجه برسد حتی تا قبل از 4 ماه بعد از تمدید هفت ماهه توافق ژنو.
وزیر امور خارجه، اینکه طرف مقابل در این مذاکرات بخواهد برای ایران تعیین تکلیف کرده و چارچوب تعریف کند را قابل پذیرش ندانست.
وی در این گفتوگو در خصوص روند مذاکرات هستهای با بیان اینکه مذاکرات به مراحل بسیار حساسی رسیده است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر در خصوص جزئیات و موضوعات ریز کارشناسی بحث میکنیم، در خصوص کلیات توافق هست و آنچه هنوز در مورد آن بحث وجود دارد، جزئیات است که در برخی موارد در جزئیات نزدیکتر هستیم و در برخی دیگر نیاز به کار بیشتری هست که همکاران ما در مورد آن مشغول بحث و رایزنی هستند.
وی تصریح کرد: معتقدم اگر اراده سیاسی و واقعبینی لازم در طرف مقابل وجود داشته باشد مذاکرات کاملاً میتواند به نتیجه برسد، حتی قبل از 4 ماه و به همین خاطر نیز قبلاً از من نقل قول شد که ما حتی میتوانیم تا 22 بهمن به نتیجه برسیم.
مذاکرهکننده ارشد هستهای با تأکید بر اینکه من هیچ وقت نگفتم که تا 22 بهمن به نتیجه خواهیم رسید، یادآور شد: من گفتم در صورتی که طرف مقابل آمادگی داشته باشد و واقعبینانه به مذاکرات بیندیشد، به نتیجه میرسیم.
ظریف با یادآوری این نکته که قبلاً من و همکاران گفتیم راجع به اصول بحث نمیکنیم و راجع به جزئیات بحث میکنیم، عنوان کرد: درباره جزئیات در برخی موارد نظرات خیلی نزدیک است و در برخی موارد ممکن است هنوز روی نظرات اختلافاتی وجود داشته باشد.
وی اضافه کرد: به اعتقاد من نیاز است که طرف مقابل این واقعیت را درک کند که اگر قرار است به توافق با ایران برسد، توافق با حفظ فشار امکانپذیر نیست و ایرانیها در برابر فشار توافق نمیکنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی با تأکید بر احترام به ملت ایران و حقوقشان تصریح کرد: ما مشکلی نداریم، برنامه هستهای ما کاملاً صلحآمیز است و تمام اقداماتی که میخواهد صورت گیرد برای این است که اطمینان حاصل کنند این برنامه صلحآمیز است و هیچ مشکلی در این خصوص نیست.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا معتقدید تا قبل از 4 ماه اعلام شده - بعد از تمدید هفت ماهه توافقنامه ژنو در سوم آذر ماه سالجاری - حصول توافق امکانپذیر است، افزود: رسیدن به توافق کاملاً ممکن و محتمل است؛ اما طرف مقابل ملاحظاتی دارد و فشارهای سیاسی بر آن وارد میشود که ممکن است این اراده و تصمیم سیاسی را مقداری با مشکل مواجه کند.
وزیر خارجه کشورمان در خصوص تمدید مذاکرات در صورت عدم حصول توافق بعد از 4 ماه نیز گفت: بسیار دشوار است که بخواهم تصور کنم این زمان قابل تمدید باشد.
در ایران کسی آمادگی تمدید را ندارد
ظریف اضافه کرد: دور قبل هم فکر میکردیم به تمدید نیازی نیست و بدون تمدید باید به نتیجه برسیم و در این دور نیز همین دیدگاه را داریم. به نظر میرسد در جمهوری اسلامی در این دور، کسی آمادگی تمدید را نداشته باشد.
وی در خصوص برگزاری نشست وزرای خارجه ایران و 1+5 در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ در اوائل فوریه با بیان اینکه همه اعضای 1+5 در زمان برگزاری کنفرانس امنیتی مونیخ در این کنفرانس حضور ندارند و فقط «جان کری»، «لوران فابیوس» و «اشتان مایر» وزرای خارجه آمریکا، فرانسه و آلمان در مونیخ هستند، خاطرنشان کرد: هنوز تصمیمی برای برگزاری جلسه با 1+5 در مونیخ نگرفتهایم.
مذاکرهکننده ارشد هستهای همچنین گفت که نشست ایران و 1+5 در مونیخ و در سطح معاونان نیز هنوز قطعی نشده و آنچه هنوز قطعی است جلسه روز پنجشنبه این هفته (9 بهمن ماه) معاونان وزرای خارجه ایران و سه کشور اروپایی در استانبول است.
ظریف در خصوص انتقادات وارده به وی از جمله در خصوص پیادهرویاش با جان کری در ژنو با بیان اینکه انتقاد حق مردم و نمایندگان است، یادآور شد: فقط همیشه درخواست کردهام که دو نکته را در انتقاد در نظر داشته باشند؛ اول منافع ملی، که مهمترین نکته است. حرفهایی نزنند که توسط دیگران مورد سوء استفاده قرار گیرد و دوم انصاف که امیدوارم آن را رعایت کنند.
وزیر خارجه در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار درباره بازگشایی سفارتخانههای ایران و انگلستان در لندن و تهران و اینکه آیا علت به طول انجامیدن بازگشایی سفارتخانه انگلستان بحث پرداخت خسارت به انگلیس است؟ گفت: بحث خسارت نیست؛ برای باز شدن سفارت امکاناتی لازم است که سفارتخانه برای کار کردن به آن نیاز دارد.
وی با تأکید بر اینکه با سفارت انگلستان در تهران در صورت باز شدن مثل سایر سفارتخانهها برخورد میکنیم، گفت: توقع داریم که با سفارت ما در لندن نیز با همان شکل برخورد شود.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی تصریح کرد: ما ادعایی فراتر از سایر سفارتخانهها و سایر مقررات دیپلماتیک نداریم و نمیپذیریم که طرف مقابل خواستهای فراتر از مقررات دیپلماتیک داشته باشد.
مذاکرات هستهای استانبول
به گزارش خبرگزاریها، اتحادیه اروپا با انتشار بیانیهای اعلام کرد که نمایندگان 3 کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه در ۵+۱ و همتایان ایرانی آنان امروز (پنجشنبه 9 بهمن-29 ژانویه) در استانبول طی نشستی یک روزه رایزنیها درباره برنامه هستهای ایران را پیگیری خواهند کرد. از «هلگا اشمیت» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا برای شرکت در این نشست دعوت به عمل آمده است.