داعش در افغانستان واقعیت یا شایعه؟
اعلام بیعت طالبان با داعش همزمان با معرفی کابینه جدید حکومت وحدت ملی افغانستان خبرساز شد.
دکتر سید وحید ظهوری
رئیسجمهور افغانستان پس از مدتها تاخیر، وزرای پیشنهادی دولت خود را معرفی کرد و بلافاصله در خبرها اعلام شد که 10 نفر از سران گروه طالبان افغانستان و پاکستان با گروه تروریستی داعش به رهبری ابوبکر البغدادی بیعت کردهاند.
این موضوع و گزارشهایی مبنی بر حضور طرفداران گروه داعش در برخی از استانهای افغانستان،، به بحث داغی در این کشور تبدیل شده است.
تا به حال گزارشهای ضد و نقیضی در مورد حضور داعش ارائه میشد، اما اکنون که رنگ واقعیت به خود گرفته نگرانیها در مورد فعالیت گروه داعش در افغانستان در حال افزایش است.
مقامات برخی استانهای افغانستان نیز سرازیر شدن صدها شورشی خارجی در این مناطق را تایید میکنند.
یکی از علل نفوذ این گروه در افغانستان بروز اختلافات درونی در طالبان است؛ از گذشته طالبان افغانستان به دستههای تندرو و میانهرو تقسیم میشدند و همین امر تعدادی از طالبان میانهرو را به سوی مصالحه ملی با دولت سوق میداد، ولی جریان تندرو طالبان از آن جلوگیری میکرد.
اکنون همین موضوع پای داعش را به افغانستان باز کرده و دستههای تندرو طالبان حاضر به بیعت با «ابوبکر البغدادی» شدهاند.
داعش طی چند ماه گذشته به توزیع اعلامیههای دعوت و عضویت در شمال غرب پاکستان و جنوب افغانستان پرداخته و از مردم خواسته است که به این گروه بپیوندند و با البغدادی بیعت کنند.
این در حالی است که گروه اصلی طالبان در افغانستان و پاکستان ملاعمر را امیر و خلیفه خود میداند و بیعت کردن با البغدادی را خیانت به طالبان محسوب میکند.
هماکنون در هلمند یکی از سران طالبان به نام «ملارئوف» در حال جذب نیرو برای داعش است و برخی تروریستها پرچم داعش را برافراشتهاند و پرچم طالبان را پایین آوردهاند.
برخی گزارشها از سوی منابع افغان حاکی است که البغدادی رهبر داعش سالهایی را در اواخر دهه 1990 در افغانستان گذرانده و در آنجا با «ابو مصعب الزقاوی» رهبر شاخه القاعده در عراق آشنا شده است و این آشنایی باعث پیشرفتهای بعدی البغدادی در عراق شده و در نهایت او را به رهبری داعش رسانده است.
به هر حال درگیری سه هفته قبل بین طالبان و شبه نظامیان داعش در استان هلمند، که از طرفین حدود 50 نفر کشته شدهاند. وجود داعش را در افغانستان تایید میکند. با این حال داعش هنوز تعداد حامیان اندکی در افغانستان و پاکستان در اختیار دارد و این افراد هم به دلیل پیوندهای قومی و ترس از طرد شدن از سوی قومهای خود، گرایش کمتری به داعش نشان میدهند. اما این تعداد اگر افزایش بیابد میتواند بیثباتی در این منطقه را موجب شود و اوضاع امنیتی در افغانستان را پیچیدهتر کند.
علت دیگر نفوذ داعش در افغانستان را میتوان به جذاب نبودن ایدئولوژی طالبان ربط داد.
مسائل مورد نظر طالبان از تاریخ گذشته به نظر میرسد و همین موضوع راه را برای داعش به ویژه برای جوانان افغانی و پاکستانی هموار میسازد.
عناصر طالبان اصولا قومگرا بوده و افکار آنها سلفی است. اما داعش گروهی تکفیری با افکار فرا ملی هستند.
در گذشته و زمان حاکمیت طالبان بسیاری از عناصر طالبان با شیعیان به ویژه در استانها قندهار ارتباط و تعامل داشتند و مسئولیتهای مهمی هم به شیعیان داده شده بود، در حالی که داعش به شدت ضد شیعه است و خون آنها را مباح میداند.
اعمال وحشیانه این گروه و نسلکشی آنها در کشورهایی همچون عراق و سوریه گواه این ادعاست.
نفوذ داعش بدون شک از مرزهای جنوبی افغانستان صورت میگیرد، آنها از طریق طالبان پاکستان که زمینه را برای حضور این افراد میسر میسازند موفق شدهاند به افغانستان راه پیدا کنند.
نقشه گروه تروریستی داعش تشکیل خلافت اسلامی در سطح جهان است.
سخنگوی داعش در نخستین روز ماه رمضان سال جاری اعلام کرد: مشروعیت تمام امارتها، دولتها و سازمانها با توسعه سرزمینی خلیفه و رسیدن ارتش ما به این مناطق از بین میرود.
این گروه نقشه مضحک خود را نیز منتشر ساخته است. برنامه پنج ساله داعش گسترش مناطق تحت تصرف خود به سرزمینهای خاورمیانه، شمال آفریقا و بخش وسیعی از آسیا و اروپا است.
در این نقشه ایران، افغانستان و مناطق اطراف دو کشور به نام خراسان و تحت تسلط داعش معرفی شده است.
اکنون ارتش افغانستان که مسئولیتهای امنیتی را بعد از خروج ناتو به عهده گرفته، با جبهه تازهای از عناصر داعش روبرو شده است.