kayhan.ir

کد خبر: ۳۳۹۲۲
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۳
همایش اقتصاد ایران با حضور رئیس جمهور برگزار شد

عمل به وعده اقتصادی شاید وقتی دیگر!

همایش اقتصاد ایران در حالی برگزار شد که رئیس جمهور و مردان اقتصادی وی به جای ارائه راهکارهایی برای بهبود شرایط اقتصاد کشور صرفاً به تکرار وعده‌های پیشین و فرافکنی در این زمینه پرداخته و اظهاراتی داشتند که به نظر می‌رسد اطلاعات غلطی درباره برخی مسائل در اختیار آنها قرار می‌گیرد. البته جای خالی اقتصاد مقاومتی نیز از دیگر نکات قابل تامل در این همایش است.


رئیس‌جمهور روز گذشته در نخستین همایش اقتصاد ایران که در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، حضور یافت.
حجت‌الاسلام روحانی در اولین کنفرانس اقتصاد ایران، گفت: خوب است بعد از 36 سال یک بار هم که شده این اصل قانون اساسی را اجرا کنیم و برای مسائل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به جای آنکه قانونی در مجلس تصویب شود، ماده قانونی یا برنامه را مستقیم به آرای مردم و همه‌پرسی بگذاریم.
وی با تأکید بر این‌که باید مدتی بیشتر به اقتصاد توجه کنیم، افزود: کشور ما بیشتر سیاسی است تا اقتصادی محض؛ یعنی اقتصاد ما یا با سیاست داخلی تلفیق می‌شود یا با سیاست خارجی.
رئیس‌جمهور با بیان‌ این‌که در کشور ما سال‌ها و دهه‌ها است که اقتصاد به سیاست یارانه می‌دهد، تصریح کرد: اقتصاد ما هم به سیاست خارجی و هم به سیاست داخلی یارانه می‌دهد و خوب است که یک بار هم شده برعکس عمل کنیم و از سیاست داخلی و خارجی به اقتصاد یارانه بدهیم تا ببینیم زندگی و معیشت مردم و اشتغال جوانان چه خواهد شد.
باید از همه مالیات بگیریم
وی با بیان این‌که گفته می‌شود باید از همه مالیات بگیریم و این کار درستی است، افزود: نمی‌شود یک نهاد کار اقتصادی بکند و مالیات ندهد اما تا می‌گوییم فلان نهاد باید مالیات بدهد بساطی درست می‌شود. اما این دولت در هر موضوعی که بداند مصالح مردم است بدون واهمه از هیچ کس و هیچ نهادی موضوع را به مردم خواهد گفت و لایحه لازم را به مجلس تقدیم خواهد کرد.  روحانی گفت: برخی امور، سیاست داخلی‌اش خیلی خیلی قوی است. بیش از آنچه که فکر می‌کنید. در حالی که اقتصاد در کشور با انحصار پیشرفت نمی‌کند و اگر موضوعی منحصر در دست گروه خاصی باشد فساد ایجاد می‌شود حتی اگر سلمان و ابوذر باشد.
 رئیس جمهور با تأکید بر این‌که اقتصاد باید از انحصار نجات پیدا کند و در صحنه رقابت حضور پیدا کند، خاطرنشان کرد: اقتصاد باید از رانت نجات پیدا کند و همه دستگاه‌های دولتی فعالیت اقتصادی‌شان به صورت شفاف بیان شود. یعنی همه مردم با هم از آمار و ارقام و طرح‌های اقتصادی در یک لحظه باخبر شوند، چون اینجا پسرخاله و پسرعمه نداریم.
کاهش تورم با ارزان شدن کالاها
 دو مقوله متفاوت است
رئیس دولت یازدهم با اشاره به این‌که حرکت اقتصادی کشور از سال گذشته شروع شده است، اظهار کرد: هرچه دستاورد داشته‌ایم مربوط به استفاده از نظرات صاحب‌نظران، دانشگاهیان و... بوده است و دستاوردهایمان حاصل اعتماد مردم به عنوان سرمایه اجتماعی بوده است. همچنین حمایت‌های مردم و مقام معظم رهبری همه دست به دست هم داد تا توانستیم یک گام به جلوتر برویم و دستگاه اجرایی هم همه توان خود را به کار گرفت.
روحانی با بیان این‌که امروز توانستیم تورم را مهار کنیم، خاطرنشان کرد: کاهش تورم با ارزان شدن کالاها دو مقوله متفاوت است که باید برای مردم توضیح دهیم و از رسانه‌های عمومی خواهش می‌کنیم در کنار نقد و انتقاد که البته لازم و مفید است حواسشان باشد به اعتماد مردم صدمه نزنند و اگر می‌بینیم حرکتی از سال گذشته آغاز شده است به خاطر سرمایه اجتماعی، رابطه دولت با مردم، اعتماد مردم به دولت و قبول کردن این مطلب است که دولت به مردم دروغ نمی‌گوید و اگر اینها را از دست بدهیم چیزی نداریم.
در مسائل ملی باید توجهمان
 به رشد پایدار باشد
رئیس دولت یازدهم با اشاره به این‌که سال آینده انتخابات است و اشکالی ندارد که رقابت کنیم، تصریح کرد: در مسائل ملی باید توجهمان به رشد پایدار باشد و در همین راستا بعد از کنترل تورم در دو فصل پیاپی نسبت به سال گذشته رشد حدود 4 درصد داشته‌ایم که امیدوار‌کننده است و ان‌شاءالله امسال را به گونه‌ای به پایان می‌بریم که تورم ما کمتر از 20 درصد باشد و اقتصادمان بعد از دو سال رشد منفی، شاهد رشد مثبت باشد.
روحانی با بیان این‌که کاهش تورم برای یک فصل یا یک سال کافی نیست، افزود: باید تورم به صورت مستمر کاهنده باشد تا به نقطه قابل قبول برسیم. پس مهار تورم باید با قوت در سال‌های آینده ادامه یابد و در سال 96 که پایان کار دولت یازدهم است به تورم یک رقمی برسیم، چرا که کمتر کشوری در دنیا وجود دارد که تورم دو رقمی داشته باشد.
در میز مذاکره
بحث آرمان و اصول نیست
روحانی با اشاره به این‌که رشد در کشور شروع شده است، اما باید استمرار داشته باشد، گفت: ما توسعه پایدار مستمر همه‌جانبه می‌خواهیم و تجربه زندگی سیاسی ما می‌گوید کشور با انزوا نمی‌تواند رشد مستمر داشته باشد و معنای آن این نیست که دست از اصول و آرمان‌هایمان برداریم.
رئیس جمهور با بیان این‌که در میز مذاکره بحث آرمان و اصول نیست، افزود: سر میز مذاکره نه آنها و نه ما راجع‌به آرمان و اصول بحث نمی‌کنیم، چون در دنیای امروز هر کشوری دنبال منافع و خواست خود است. پس اساس بحث سیاست خارجی منافع است و نه اصول و آرمان‌ها.
وی با طرح این پرسش که مگر در مرحله اول توافق ژنو در بحث هسته‌ای آرمان‌ها و اصولمان را معامله کردیم؟ تصریح کرد: با هم حرف زدیم و توافق کردیم. چون ما یک خواست داشتیم و آنها هم خواست خودشان را مطرح کردند.
آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست
روحانی با بیان این‌که معنای مذاکرات این است که پلی بین خواست ما و طرف مقابل تعریف شود، خاطرنشان کرد: در توافق ژنو بخشی از تحریم‌ها در حوزه خودرو، پتروشیمی و کشتیرانی برطرف شد و بخشی از اموال بلوکه شده ما آزاد شد که در مقابل ما شفافیت بیشتری نشان دهیم و بگوییم فلان نوع غنی‌سازی که در حال حاضر به آن نیاز نداریم برای مدتی متوقف می‌شود و آیا این کار به معنای زیر سوال رفتن آرمان‌ها و اصول ما است؟
روحانی تصریح کرد: آرمان ما به سانتریفیوژ وصل نیست، بلکه آرمان به مغز و قلب و اراده ما وصل است.
روحانی با اشاره به این‌که امروز با پدیده جدید کاهش قیمت نفت مواجه هستیم که البته آن را در سال‌های 66 و 77 هم تجربه‌ کرده‌ایم، اظهار کرد: ضعف نفت طوری است که به تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان مرتبط می‌شود پس هرچه در دنیای صادرات و ارتباط با دنیا قوی‌تر باشیم دیرتر صدمه می‌بینیم و امنیت ملی‌مان تقویت می‌شود. یعنی اگر بتوانیم آب و گاز و برق به دیگر کشورها بفروشیم و از آنها بخریم و سرمایه‌دار خارجی به ایران بیاید و از ایران در خارج سرمایه‌گذاری کنیم امنیت‌مان تقویت می‌شود. چون آن زمان گذشت که اگر سرمایه‌دار خارجی به ایران می‌آمد استقلال کشور به خطر می‌افتاد بلکه امروز برعکس است اما چارچوب‌هایی دارد که باید رعایت شود.
تا اقتصاد را به مردم واگذار نکنیم
 درست نمی‌شود
رئیس جمهور در ادامه به مشکلات اقتصادی کشور اشاره کرد و تعدادی از آنها را برشمرد و افزود: تا اقتصاد را به مردم واگذار نکنیم درست نمی‌شود چون با اقتصاد دولتی و با اقتصاد خصولتی، اقتصاد ما درست نخواهد شد.
به گزارش ایسنا، رئیس جمهور در ابتدای این کنفرانس با اشاره به شرایطی که دولت یازدهم کار خود را در آن آغاز کرد، ‌افزود: در زمینه اشتغال مشکلات فراوانی داشتیم و کل مشکلات کشور در بازه زمانی ده ساله از 84 تا 93 از 20/6 میلیون به 21/5 میلیون رسیده است و این نشان می‌دهد که اقتصاد ما اشتغال‌زا نبوده است. همچنین بین سال‌های 85 تا 90 اشتغال خالص ما تقریباً صفر بوده است.
همه مردان اقتصادی دولت یازدهم
در ادامه این همایش برخی وزیران اقتصادی دولت یازدهم و نیز رئیس بانک مرکزی سخنرانی کردند:
* بیژن زنگنه وزیر نفت: ایران تولید خود را از 2/5 میلیون بشکه پیش از این به یک میلیون بشکه رسانده و با از دست دادن 60 درصد صادرات مواضع خود را از دست نداده است، اکنون نیز به خاطر یک میلیون بشکه کوتاه نمی‌آید.
* علی طیب‌نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی: ما باید اول مشکل بانک‌ها را حل کنیم تا بتوانند به سود برسند که تمرکز آنها در اعطای منابع مالی باشد.
* ولی‌الله سیف رئیس کل بانک مرکزی: در بین موسسات مالی غیرمجاز 14 مورد از اهمیت بیشتری برخوردار بوده و در حال منضبط شدن هستند، این موسسات باید تا پایان سال تعیین تکلیف شده، یا مجوز بگیرند و یا منحل شوند.
* بررسی وام 80 میلیونی مسکن در دستور کار شورای پول و اعتبار است.
* عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی: از سال 76 تاکنون از میان بخش‌های حمل و نقل، مسکن و مستغلات تنها درصد تشکیل سرمایه مورد سوم که مربوط به بخش سوداگرانه بوده است رشد 160 درصدی را تجربه کرده و در بقیه بخش‌ها با کاهش مواجه بوده‌ایم.
* نحوه خصوصی‌سازی در ایران و رابطه دولت و بازار دچار یک اختلال اساسی است که نیاز به بازآرایی بسیار زیادی در سازمان اجتماعی دارد و نمی‌توان آن را با اقتصاد نظری و ریالی حل کرد.
* نعمت‌زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت: اگر یک میلیارد دلار به صادرات اضافه شود، 13 درصد ارزش افزوده صنعت را که معادل 75 هزار میلیارد ریال است اضافه می‌کند، این در حالی است که در پایان هشت ماهه امسال میزان صادرات غیرنفتی کالا و خدمات 39/8 میلیارد دلار بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل 20 درصد افزایش یافته است.
* در کشور‌های در حال توسعه همواره بخشی از منابع را به عنوان جایزه صادراتی در نظر می‌گیرند اما متاسفانه چنین مساله‌ای در کشور ما وجود ندارد.
* حمید چیت‌چیان وزیر نیرو: پایین بودن قیمت برق عامل اصلی تحلیل رفتن توان سرمایه‌گذاری صنعت برق است.
*ارتقای بازده تولید برق، کاهش تلفات شبکه انتقال و توزیع، اصلاح ساختار صنعت برق با خصوصی‌سازی بیشتر، مدیریت مصرف و توسعه کاربرد انرژی‌های تجدیدپذیر از جمله این راهکارها هستند. ناچاریم به سمت اقتصاد کم کربنی حرکت کنیم چرا که طی پنج سال آینده از طریق نهادهای بین‌المللی به خاطر موضوع دی اکسید کربن فشار زیادی به کشور خواهد آمد.