kayhan.ir

کد خبر: ۳۳۸۲۲
تاریخ انتشار : ۱۴ دی ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۵
به بهانه برگزاری پنجمین جشنواره مردمی فیلم عمار

سونامی سینمای ایران در دهه 90 شروع شد


جشنواره مردمی فیلم عمار، درحالی به پنجمین دوره خود رسیده است که بدون تردید امروز هیچ جشنواره سینمایی با این حجم از تنوع و پویایی در حضور هنرمندان نسل جوان روبرو نیست. عمار، جشنواره‌ای است که اگرچه فیلم‌های برگزیده اش از 11 تا 19 دی در سینما فلسطین تهران به نمایش در می‌آید، اما همه کشور و در تمام طول سال، در قالب «اکران‌های مردمی» میزبان این جشنواره هستند.
متفاوت بودن این جشنواره را حتی در مراسم افتتاحیه آن نیز می‌توان دید. به ویژه آنجا که توسط دو تن از اسوه‌های گمنام دفاع مقدس به عمل آمد. ابتدا «سکینه جمشیدی» که در تمام طول دوران جنگ تحمیلی برای رزمنده‌ها نان می‌پخت، از «سیدمسعود شجاعی طباطبایی» کاریکاتوریست مطرح تجلیل کرد. خانم جمشیدی در سخنانی گفت: اگر امام حسین(ع) 70 نفر یار داشت، امروز رهبر انقلاب 70 میلیون یار دارد.
وی تصریح کرد:همه ما باید بدانیم و آمریکا هم باید بداند که اگر پایش را از خط قرمز ما فراتر بگذارد همه ما کوچک و بزرگ و زن و مرد مقابل او می‌ایستیم.
پنج فرزند داشتم که همه را راهی جنگ کردم. همان طور که حضرت زینب(س) در سوگ فرزندان شهیدش ناراحتی کشید من هم از جانبازی فرزندم ناراحتی کشیدم ولی برای اینکه به اسلام خدمت کرده ام افتخار می‌کنم.
عصمت فلکیان که در دوران دفاع مقدس برای رزمنده‌ها دستکش می‌بافت نیز از مسعود ده نمکی کارگردان سینما تجلیل کرد. خانم فلکیان پس از این تجلیل گفت: تنها آرزویم، دیدار با رهبر انقلاب است. ان‌شاءالله خداوند رهبرمان را نگه‌دارد و عمرشان را طولانی کند.
ده نمکی نیز بیان کرد: شما بچه‌های عمار سونامی دهه 90 هنر انقلاب هستید. نیامده لرزه به تن کسانی که این عرصه را حیاط خلوت خود می‌دانستند انداختید.  
نمونه‌ای از یک اکران‌کننده مردمی
در این جشنواره، حدود پنج هزار نفر داوطلب برگزاری اکران مردمی فیلم‌ها شده‌اند. از اتفاقات قابل توجه این دوره از جشنواره عمار، مشارکت هموطنان اهل سنت در برگزاری اکران‌های مردمی عمار است. لقمان شهابی دانشجوی تربیت بدنی بوکان است که هفت سال سابقه بازیگری در سینما و تئا‌تر را دارد و به عنوان اکران‌کننده فیلم‌های جشنواره عمار در مناطق کردنشین من جمله آذربایجان غربی و کردستان نیز فعالیت می‌کند. او در این باره می‌گوید: در شهرستان و مناطق کردنشین مردم با موضوع اکران و فیلم‌های ارزشی آشنا نبودند. لذا تصمیم گرفتم این فیلم‌ها را به مناطق کردنشین بیاورم؛ از مهاباد و بوکان گرفته تا می‌رقروه، پاوه، مریوان، سردشت، پیرانشهر و اشنویه. می‌خواستم همه شهرهای کردنشین فیلم‌های عمار را ببینند.
او همچنین معتقد است: جشنواره عمار باعث شد فیلم‌هایی را ببینم و وارد یک‌سری بحث‌ها شوم. در موضوع شبکه‌های ماهواره‌ای و جنگ نرم مطالعه کنم. بعد آنکه وارد جشنواره شدم و فیلم‌ها را اکران کردم بر خودم واجب دانستم که کتاب بخرم، هزینه کنم، فیلم بیشتری ببینم و در کارگاه‌هایی شرکت کنم. بعد آشنایی با جشنواره تصمیم گرفتم دراویش منطقه کردستان را پیدا کنم. می‌خواستم از نگاه رهبری و شریعت آن‌ها را تجزیه تحلیل کنم و مستندی را بسازم. ​
نمایش فیلم‌های خارجی در عمار
امسال 20 فیلم از کشورهای مختلف در جشنواره عمار به نمایش در می‌آید.
محمدعلی غدیری مسئول بخش بین الملل پنجمین جشنواره فیلم عمار درباره این آثار گفت: حدود 930 أثر از سراسر دنیا به جشنواره ارسال شد که از این میان 20 فیلم برگزیده شدند.
وی افزود: این آثار از بیش از 90 کشور جهان ارسال شده که برخی کشورها نظیر اسپانیا 100 فیلم و یا فرانسه حدود 70 فیلم را ارسال کرده بودند.
غدیری بیشترین موضوع مورد توجه در فیلم‌های بخش بین اللملل جشنواره عمار را «فلسطین» معرفی کرد و اظهار داشت: حدود 30 فیلم، درباره فلسطین و غزه بود که قرار است برای این آثار، در آینده نزدیک، اکران ویژه‌ای اختصاص یابد.
برگزاری کارگاه‌های آموزشی
امسال برای نخستین بار در حاشیه پنجمین جشنواره فیلم عمار، کارگاه‌های آموزشی با موضوعات مختلف حوزه سینما و مستند برگزار می‌شود. در این کارگاه‌ها که در دو نوبت صبح و ظهر از تاریخ 11 تا 17 دی ماه در سالن شماره سه سینما فلسطین برگزار می‌شوند، اساتید پیشکسوت و فیلمسازان جوان به ارائه مباحث تخصصی حوزه سینما و مستند خواهند پرداخت، زمان کارگاه‌های صبح که فیلمسازان و پژوهشگران جوان در این کارگاه‌ها تدریس خواهند کرد همه روزه ساعت 10 تا 12 بوده و اساتید پیشکسوت در کارگاه‌های ظهر که همه روزه از ساعت 13 تا 15 برگزار می‌شوند مطالب خود را ارائه خواهند کرد.
برگزیده‌های برخی بخش ها
در مراسم افتتاحیه پنجمین جشنواره فیلم عمار، برگزیده‌های برخی از بخش‌های این جشنواره معرفی شدند. مابقی برگزیده‌ها نیز در مراسم اختتامیه معرفی خواهند شد. در بخش پوستر مهدی بادیه پیما برای طراحی پوستر فیلم‌های «آن مرد خواب بود» و «چریکه بی‌دنگ» و پویا رئیسی برای پوستر فیلم «باباخون داد» برنده فانوس جشنواره شده و از طراح پوستر فیلم‌های گاو خشمگین، روسری‌های رنگین و نورالدین پسر ایران تقدیر شد. در بخش فیلمنامه، امیرعباس ربیعی برای فیلمنامه «امشب برای همه بهتر از هزار شب است» برگزیده شد و از سروش بهاری برای اثر «تجارت خانه شهر» تقدیر شد.در بخش طرح فیلمنامه لوح تقدیر جشنواره به سه اثر چشم بند نوشته سید سجاد قافله باشی، هاجر نوشته زهیر محمدی کوله پشتی گمشده نوشته محمدرضا پستک اهدا شد.در بخش فیلمنامه کوتاه لوح تقدیر جشنواره به فیلم نامه‌های مادر نوشته محسن جهانی و چراغ خاموش نوشته راضیه بهرامی راد و فانوس جشنواره به اصغر روح برای اثر «آمیتاباچان» اهدا شد. فانوس جشنواره بخش نگاه ویژه به سه نماهنگ «پیر فرزانه» اثر ابوالفضل حاجیان با موضوع اقتصاد مقاومتی، نماهنگ «جرم پرواز» اثر پویا بابایی با موضوع ترور هواپیمای ایرباس و شهدای مظلوم آن، نماهنگ «حماسه نادر» اثر عبدالحسن رفیعی نژاد با موضوع تنها جنگ دریایی رویاروی با ناو متجاوز آمریکا در خلیج فارس اهدا شد. در بخش مسابقه نماهنگ نیز «تسلیم هرگز» اثر علی سلطانی، «خیلی دور اما نزدیک» اثر علی حمزه و «مادران گمنام» اثر سیدسجاد قافله باشی برگزیده شدند.همچنین هیئت داوران، بهمن باقری را به عنوان جوان‌‌ترین و کم‌سن‌ترین کارگردان این بخش و سازنده نماهنگ «بغض هشت ساله»، به عنوان استعداد درخشان این بخش معرفی کرده و  وی را شایسته تقدیر ویژه دانست.در بخش  نقد سینمایی، آرین طاهری برای اثر «ساختار روایی در سینمای مقاومت: زبان، زیباشناسی و بلاغت»،علی عبدی برای اثر «پذیرایی ساده؛روایت انفجار خشم روشنفکر ایرانی» و میلاد فلاح برای اثر «نقد هرمنوتیک نوین بر فیلم "نوح”» شایسته دریافت لوح تقدیر جشنواره دانسته شدند. در بخش مقاله نیز، فانوس جشنواره به علی عبدی برای اثر «جشنواره عمار و خاكريزهاي فتح نشده انقلاب» و علی جعفری برای اثر «آسیب شناسی بازنمایی دفاع مقدس در سریال‌های تلویزیونی» اهدا شد.همچنین در بخش پژوهش، فانوس جشنواره به محمد جواد کربلایی برای اثر «بررسی دیدگاه‌های رهبر معظم انقلاب درباره سینما؛ مطالعه موردی جشنواره مردمی فیلم عمار» اهدا شد.در بخش تیزر، سیدمهدی کرباسی برای ساخت تیزر فیلم «فاکتور صوری» برگزیده و امیر حمیدی برای ساخت تیزر فیلم‌های «فرشتگان قصاب» و «گام‌های شیدایی» شایسته تقدیر معرفی شد.در بخش مستند فیلم ما، ضمن تقدیر از اثر «حاج شکرا...» ساخته حمیدرضا ایوب میگونی، فانوس جشنواره به حسین برادران برای اثر «امید سبز» اهدا شد.در بخش داستانی فیلم ما، ضمن تقدیر از مهدی امینی برای اثر «مأمور شیطان» فانوس جشنواره به فاخته جلایرنژاد در اثر «مادرانه» و سیده صدیقه میرغفاری برای اثر «بیا شمعتو فوت کن» اهدا شد. در این بخش، از فاطمه حاجی پور، فاطمه زهرا درزی پور و اسراء دهزاد  برای انیمیشن‌های «خلیج خونین» و «معجزه الهی» و طهورا کیمیایی برای اثر «عملیات پایتخت» تقدیر شدند.