قائممقام بانک مرکزی اعلام کرد
جزئیات تخلف موسسات غیرمجاز بانکی
قائممقام بانک مرکزی جزئیات تخلف موسسات غیرمجاز بانکی را تشریح کرد.
اکبر کمیجانی در گفتوگو با فارس، با اشاره به صحبت اخیر خود مبنی بر قرار داشتن 94 هزار میلیارد تومان سپرده مردم در دست 6 موسسه غیرمجاز اظهار داشت: این مسئله به عنوان یکی از موانع واسطهگری مالی مطرح بوده که افق بسیار خطرناکی برای اقتصاد ترسیم میکند.
قائممقام بانک مرکزی با بیان اینکه هر سیاست پولی که بانک مرکزی اتخاذ میکند این موسسات به راحتی آن را در نطفه خفه میکنند، گفت: پولی که در اختیار چند موسسه است در مسیر صحیح واسطهگری مالی مورد استفاده قرار نمی گیرد و حداقل بخشی از این وجوه به طور جدی در اختیار موسسه و صندوق است و آنها در هر زمان که تشخیص دهند به برخی بازارها وارد شده و خارج میشوند.
کمیجانی گفت: این ورود و خروج میتواند آن بازارها را از ثبات و پایداری خارج کند، ممکن است گاهی اوقات به بازار ارز، طلا و یا مسکن وارد شوند و این منابعی که باید از طریق شبکه بانکی صرف اعطای تسهیلات شود برای کسب سود به صورت مستقیم سرمایهگذاری میشود.
وی با اشاره به نرخهای سود بالای این موسسات بدون مجوز گفت: این موسسات از یک طرف سپرده قانونی به مرکزی نمیپردازند که هزینه تمام شده پول برای آنها به طور متوسط 2/8 درصد کاهش مییابد و از طرفی دیگر تسهیلات با نرخ سود بسیار بالایی پرداخت میکنند.
قائممقام بانک مرکزی با اشاره به اینکه این موسسات برای جذب سپردههای مردم نرخهای سود بالایی پیشنهاد میدهند، تصریح کرد: در عرصه رقابتی و با توجه به سودی که از سرمایهگذاری و تسهیلات پرداختی به دست میآورند، برخی افراد متمایل به سپردهگذاری نزد این موسسات میشوند.به گفته وی این چارچوب خود به خود موجب افزایش شدید نرخ سود در بازار پول شده است.
کمیجانی با بیان اینکه فرآیندی که در موسسات بدون مجوز انجام میدهند در واقع یک نوع عدم واسطهگری مالی است، تصریح کرد: به جای اینکه پول در کانال رسمی پسانداز شود و بانکها برای بخشهای تولید و خدمات تسهیلات پرداخت کنند، این موسسات با ابزار نرخهای بالای سود سپرده جذب کرده و بدون قید و بند از این سپردهها سوءاستفاده میکنند.وی گفت: یکی از اثرات مخرب این موسسات بدون مجوز عدم توجه به اجرای بخشنامهها و دستورالعملهای بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار و اهداف سیاستگذار در سیاستگذاری را مخدوش میکنند.
قائممقام بانک مرکزی گفت: این مسائل میتواند توسط قوه قضائیه و نیروی انتظامی پیگیری شود و قبل از آنکه کار به جایی برسد که یک موسسه 300 شعبه در سراسر کشور دایر کند و به جذب سپرده مشغول شود با آنها برخورد کنند.
کمیجانی با بیان اینکه علاوه بر اقداماتی که بانک مرکزی و نهادهای قضایی انجام میدهند باید سپردهگذاران هم به این موضوع توجه کنند، افزود: سپردهگذاران فریب سودهای بالای موسسات بدون مجوز را نخورند و با هدف کسب سود بیشتر در موسساتی که از بانک مرکزی مجوز ندارند سپردهگذاری نکنند. قوه قضائیه و نیروی انتظامی در این زمینه همکاری کنند و خود را مکلف بدانند که این وضعیت بلاتکلیفی و تهدیدی در جامعه ادامه نیابد.وی گفت: در این موسسات هیچ چارچوبی وجود ندارد و بر اساس شنیدهها سودی که این موسسات به سپردهها پرداخت میکنند 26 درصد به بالاست که البته فرمولهای مختلفی هم برای محاسبه آن دارند.