کد خبر: ۳۳۳۶۵۶
تاریخ انتشار : ۱۰ تير ۱۴۰۵ - ۲۱:۲۹

افشای کار و کاسبی ترامپ و خانواده‌اش از محل رمزارزها

گزارش‌های فاش‌شده در رسانه‌های غربی نشان می‌دهد که ترامپ و خانواده‌اش طی یک سال گذشته میلیون‌ها دلار از صنعت رمزارز به جیب زده‌اند.
ماجرای رمزارزها یکی از بی‌شمار مواردی است که نشان می‌دهد ترامپ از جایگاه ریاست‌جمهوری برای جیب خود کیسه دوخته است. دولت دوم دونالد ترامپ از ابتدای آغاز به کار در ژانویه ۲۰۲۵(دی 1404) رویکردی کاملاً متفاوت نسبت به صنعت رمزارزها در پیش گرفت. ترامپ که در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود نسبت به بیت‌کوین و سایر دارایی‌های دیجیتال به‌شدت بدبین بود، در دوره دوم خود وعده داد آمریکا را به «پایتخت جهانی رمزارزها» تبدیل کند. این تغییر رویکرد با مجموعه‌ای از اقدامات اجرایی و قانون‌گذاری همراه شد؛ از جمله کاهش فشارهای نظارتی بر صنعت رمزارز، حمایت از «استیبل‌کوین‌ها»(ارز دیجیتال باثبات)، ایجاد ذخیره راهبردی بیت‌کوین برای دولت آمریکا و انتصاب مدیران و مقام‌های همسو با صنعت کریپتو در نهادهای نظارتی. هم‌زمان با این سیاست‌ها، کسب‌وکارهای مرتبط با رمزارز که به ترامپ و اعضای خانواده‌اش تعلق دارند نیز رشد چشمگیری را تجربه کردند.
به نوشته یورونیوز، براساس گزارش مالی ۲۰۲۵، دونالد ترامپ در نخستین سال بازگشت به کاخ‌سفید بیش از یک میلیارد دلار از کسب‌وکارهای مرتبط با ارزهای دیجیتال درآمد داشته که بخش عمده این مبلغ از میم‌کوین ترامپ و شرکت رمزارزی «ورلد لیبرتی» به دست آمده است.  یورونیوز می نویسد: بخش مهمی از درآمد کریپتویی ترامپ از توکن دیجیتال ($TRUMP) به دست آمده؛ رمزارزی که با برند او و با مشارکت شرکت‌های مرتبط با خانواده‌اش راه‌اندازی شد. این سطح درآمدزایی از رمزارز برای ترامپ در شرایطی روی داده که جالب است بدانید او زمانی از منتقدان ارزهای دیجیتال بود و بیت‌کوین را «کلاهبرداری» و «فاجعه‌ای در انتظار وقوع» توصیف کرده بود. به نوشته یورونیوز در گزارش مالی ۹۲۷ صفحه‌ای ترامپ آمده که او ۶۳۵ میلیون دلار حق امتیاز از میم‌کوین ترامپ دریافت کرده؛ رمزارزی که تنها چند روز پیش از آغاز به کار او به‌عنوان رئیس‌جمهوری عرضه شد و از آن زمان ارزش آن به‌شدت کاهش یافته است. ترامپ همچنین بیش از ۵۰۰میلیون دلار درآمد از شرکت «ورلد لیبرتی فایننشال» گزارش کرده؛ شرکت فعال در حوزه ارزهای دیجیتال که توسط پسران او و فرزندان «استیو ویتکاف»، فرستاده ویژه رئیس‌جمهوری، تأسیس شده است. درآمدهای ثبت‌شده در تازه‌ترین گزارش مالی ترامپ، به‌مراتب بیشتر از گزارش سال ۲۰۲۴ است؛ سالی که او بیش از ۶۰۰میلیون دلار درآمد اعلام کرده بود.
خبرگزاری دویچه‌وله هم در گزارشی درباره درآمدهای رمزارزی ترامپ و خانواده نوشته است: اسناد جدید که به دفتر اخلاق دولتی آمریکا ارائه شده، نشان می‌دهد که کسب‌وکارهای مرتبط با ترامپ ۸۰۰میلیون دلار از پلتفرم ارز دیجیتال «ورلد لیبرتی فایننشال» که توسط شرکت‌های ترامپ دریافت شده، درآمد داشته است که این مبلغ شامل بیش از ۵۲۰میلیون دلار از فروش توکن و بیش از ۲۵۰میلیون دلار از فروش سهام این کسب‌وکار بوده است. ۶۳۵میلیون دلار نیز از فروش سکه‌های میم (میم‌کوین) ترامپ، ۸۰میلیون دلار از تسویه‌حساب‌های حقوقی با شرکت‌های رسانه‌ای، ۵۲میلیون دلار از واگذاری نام خود به پروژه‌های توسعه املاک در خارج از کشور و بیش از ۵۰۰میلیون دلار درآمد از زمین‌های گلف و استراحتگاه‌ها بوده است.
به نوشته دویچه‌وله این افشاگری‌ها نشان‌دهنده اهمیت روزافزون دارایی‌های دیجیتال در امور مالی ترامپ است. خبرگزاری رویترز نیز تخمین زده است که خانواده ترامپ از زمان بازگشت او به کاخ‌سفید در سال ۲۰۲۵، حداقل ۲.۳ میلیارد دلار از پروژه‌های مرتبط با ارز دیجیتال کسب کرده‌اند.
کاخ‌سفید تضاد منافع را رد کرد
انتشار این گزارش‌ها  بحث گسترده‌ای درباره تعارض منافع برانگیخته است. منتقدان، از جمله شماری از استادان حقوق، نهادهای نظارتی و سازمان‌های ناظر بر اخلاق در دولت، استدلال می‌کنند که کاهش مقررات، حمایت از بازار رمزارز و تصمیم‌های اجرایی دولت می‌تواند ارزش دارایی‌ها و شرکت‌های متعلق به خانواده رئیس‌جمهور را افزایش دهد. همچنین برخی معاملات خارجی مرتبط با رمزارزها  و سرمایه‌گذاری شرکت‌های خارجی در پروژه‌های وابسته به ترامپ، نگرانی‌هایی درباره تأثیر منافع خصوصی بر سیاست عمومی را  ایجاد کرده است. با این همه به نوشته رویترز، «آنا کلی» سخنگوی کاخ‌سفید در بیانیه‌ای با رد کردن هرگونه تضاد منافع مدعی شده است «تمام اقدامات رئیس‌جمهور ترامپ و دولت او در راستای بهترین منافع مردم آمریکا انجام می‌شود».
تضعیف اعتبار آمریکا در جهان
از سوی دیگر موضوع شکست آمریکا در جنگ اخیر با ایران همچنان بحث داغ رسانه‌های آمریکایی  هست. در همین راستا روزنامه آمریکایی هیل در گزارشی نوشته است: جنگ، ضمن آشکار کردن آسیب‌پذیری‌های راهبردی آمریکا، اعتبار و بازدارندگی این کشور برابر رقبایی مانند چین، روسیه و کره‌شمالی را نیز تضعیف کرده است. 
به گزارش ایرنا، روزنامه هیل در یادداشت خود با بررسی پیامدهای جنگ اخیر ایران و آمریکا، مدعی شد توافق آتش‌بس میان تهران و واشنگتن حاصل شد، در آینده به عنوان توافقی زیان‌بار برای منافع آمریکا و غرب ارزیابی خواهد شد. 
این تحلیل مدعی شده است که عملیات نظامی چهارماهه آمریکا و متحدانش توانسته برنامه هسته‌ای ایران را برای مدتی به عقب براند، بخش‌هایی از توان دریایی، هوایی، پدافندی و موشکی این کشور را تضعیف کند، اما در مقابل، برای بازگشایی تنگه هرمز و تضمین جریان آزاد نفت، دولت ترامپ متعهد شده است کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و برخی سرمایه‌گذاران خصوصی میلیاردها دلار در اختیار ایران قرار دهند. هیل در این گزارش می‌افزاید ایران این پرداخت‌ها را «غرامت» خسارت‌های ناشی از حملات آمریکا توصیف کرده است. این روزنامه مهم‌ترین پیامد جنگ ایران را کاهش اعتبار آمریکا در برابر رقبای راهبردی خود از جمله چین، روسیه و کره‌شمالی دانسته و نوشته است: این کشورها اکنون به این جمع‌بندی رسیده‌اند که دولت ترامپ توان و اراده لازم برای ادامه درگیری‌های طولانی‌مدت را ندارد. در بخش دیگری از این تحلیل آمده است که جنگ ایران، آسیب‌پذیری اقتصاد آمریکا و غرب برابر تهدیدهای دریایی را نیز آشکار کرده است. به نوشته هیل، همان‌گونه که تنگه هرمز نقشی حیاتی در انتقال انرژی جهان دارد، تنگه تایوان نیز مسیر انتقال حدود ۲۰درصد کالاها و تجهیزات تولیدی آسیا، به‌ویژه تراشه‌های پیشرفته تایوان، به‌شمار می‌رود و هرگونه اختلال در این گذرگاه‌ها می‌تواند اقتصاد جهانی را با بحران مواجه کند. نویسنده همچنین هشدار داده است که تجهیزات پیشرفته نظامی نیز نمی‌تواند به‌طور کامل تهدیدهای ناشی از مین‌های دریایی یا شناورهای کوچک را در آبراه‌های راهبردی از بین ببرد و کانال‌های پاناما و سوئز نیز در برابر خرابکاری یا بسته شدن مسیرهای دریایی آسیب‌پذیر هستند.