کد خبر: ۳۳۳۲۶۱
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۴۰۵ - ۲۰:۵۴
بررسی میدانی نشان داد

ادامه اختلال در سامانه‌های ۴ بانک

با گذشت حدود یک هفته از اختلال در زیرساخت شرکت خدمات انفورماتیک، اگرچه بخشی از خدمات کارتی به مدار بازگشته اما گزارش‌های میدانی از شعب چهار بانک بزرگ نشان می‌دهد، بسیاری از سپرده‌گذاران هنوز امکان برداشت سپرده‌های بلندمدت خود را ندارند.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ اختلال در شبکه بانکی کشور که از هفته گذشته و پس از بروز مشکل در زیرساخت‌های شرکت خدمات انفورماتیک آغاز شد، همچنان ادامه دارد.
اگرچه طی روزهای اخیر بخشی از خدمات بانکی به‌ویژه خدمات مبتنی بر کارت به‌تدریج به مدار بازگشته، اما حضور میدانی در شعب نشان می‌دهد مشکل هنوز به‌طور کامل برطرف نشده است.
 موضوعی که بیش از همه برای صاحبان سپرده‌های بلندمدت دردسرساز شده، چراکه بسیاری از آن‌ها همچنان امکان برداشت سپرده‌های خود را ندارند.
این روزها بسیاری از شعب بانکی در سراسر کشور با چالشی جدی مواجه شده‌اند که دامنه آن به سپرده‌های بلندمدت شهروندان نیز کشیده شده است. 
پیگیری میدانی از شعب بانک‌های تجارت، ملی، توسعه صادرات و صادرات نشان می‌دهد فضای شعب برخلاف روزهای عادی تقریباً خلوت است. بسیاری از باجه‌ها خدمات نمی‌دهند و کارمندان عملاً منتظر وصل شدن سیستم‌ها هستند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که اختلال در سامانه‌های بانکی، دسترسی بسیاری از مشتریان به منابع مالی‌شان را غیرممکن کرده و پاسخگویی‌های مبهم کارکنان بانک‌ها، بر حجم نگرانی‌ها افزوده است.
در جریان بررسی‌های میدانی و مراجعه به چند شعبه بانکی مختلف، وضعیت مشابهی به چشم می‌خورد. 
در یکی از این شعب، کارمند بانک در پاسخ به پیگیری‌های مکرر مشتریان درباره وضعیت سپرده‌های بلندمدت، علت را اختلالی سراسری در شبکه بانکی می‌داند که از سوی بانک مرکزی اعمال شده است. این کارمند با اشاره به عدم دسترسی به نقدینگی، تصریح می‌کند: «اخبار نگاه نمی‌کنید؟ سیستم اختلال دارد و اختلال هم از طرف بانک مرکزی است. منابع مالی در سامانه‌های مرکزی حبس شده و تا زمان رفع اختلال، امکان هیچ‌گونه پرداختی وجود ندارد.»
او در پاسخ به پرسش مشتریان درباره بازه زمانی دقیق برای رفع این اختلال که بیش از یک هفته از آغاز آن می‌گذرد، با بیانی توام با کلافگی می‌گوید: «هیچ‌کس نمی‌داند این وضعیت تا کی ادامه خواهد داشت؛ شاید ۱۰ روز دیگر و شاید بیشتر. حتی ما نیز به‌عنوان کارکنان بانک امکان برداشت حقوق خود را نداریم.»
در شعبه‌ای دیگر، وضعیت از این نیز فراتر رفته است. به گونه‌ای که با خاموش شدن سیستم‌های رایانه‌ای، کارمندان عملاً از ارائه هرگونه خدمات بانکی بازمانده‌اند. در این شعبه، پاسخ‌ها نسبت به قبل سردتر و کوتاه‌تر است؛ کارمندان صرفاً به گفتن اینکه «سیستم قطع است و زمان وصل شدن آن مشخص نیست»، اکتفا می‌کنند.
این روند در سایر شعب مورد بررسی نیز تکرار می‌شود. جایی که به صراحت به مشتریان اعلام شده است تمامی برداشت‌ها از سپرده‌های بلندمدت مسدود شده و تا زمانی که بانک مرکزی راهکار نهائی را برای رفع این اختلالات فنی ارائه ندهد، هیچ‌کس قادر به برداشت از حساب‌های خود نخواهد بود.
این وضعیت اکنون به دغدغه اصلی سپرده‌گذارانی تبدیل شده که در شرایط ناپایدار اقتصادی، نه‌تنها نگران کاهش ارزش دارایی‌های خود هستند، بلکه در دسترسی به منابع مالی‌شان نیز با بن‌بستِ فنی مواجه شده‌اند.
اختلال اخیر فقط یک مشکل چندروزه بانکی نیست؛ ماجرا بار دیگر انتقادها نسبت به ساختار متمرکز خدمات بانکی کشور و وابستگی چند بانک بزرگ به شرکت خدمات انفورماتیک را زنده کرده است. 
کارشناسان معتقدند تمرکز بخش بزرگی از خدمات بانکی روی یک مجموعه، اگرچه در ظاهر مدیریت یکپارچه‌تری ایجاد می‌کند، اما در زمان بروز اختلال فنی یا حملات سایبری، می‌تواند همزمان چند بانک و میلیون‌ها مشتری را درگیر کند.
آنچه این روزها نگرانی مشتریان را تشدید کرده، نه فقط ادامه اختلال، بلکه نبود اطلاع‌رسانی شفاف درباره زمان دقیق رفع کامل مشکل است. مسئله‌ای که باعث شده بسیاری از سپرده‌گذاران نسبت به دسترسی به منابع مالی خود دچار نااطمینانی شوند.
برخی فعالان حوزه فناوری اطلاعات نیز معتقدند ساختار سنتی، فرسودگی بخشی از زیرساخت‌ها، نبود رقیب جدی و ضعف در ایجاد سامانه‌های پشتیبان، تاب‌آوری شبکه بانکی را کاهش داده است.