کد خبر: ۳۳۰۷۹۲
تاریخ انتشار : ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۵ - ۲۱:۰۶

کارت نفتی رئیس‌جمهور آمریکا سوخت قیمت نفت با 2 موشک ایران به 115 دلار رسید

رئیس‌جمهور آمریکا از زمان آغاز جنگ با ایران، چند بار با اظهارات خود قیمت نفت را کاهش داد اما در چند روز گذشته، دو بار در این امر شکست خورد؛ بنابراین، به نظر می‌رسد کارت نفتی ترامپ دیگر کارایی ندارد و بازار نفت ادعاها و دروغ‌های او را باور 
نمی‌کند.
به گزارش کیهان، بیش از دو ماه از انسداد تنگه هرمز به روی آمریکا و متحدان و عبور محدود دیگران با مجوز ایران، می‌گذرد. جهان بیش از یک میلیارد بشکه نفت از دست داده است. ذخایر نفت، گاز و بنزین یا تمام شده یا در حال اتمام است. قیمت بنزین و گازوئیل به شدت گران شده و در حال رکورد شکستن است.
در چنین شرایطی، رئیس‌جمهور آمریکا از زمان آغاز جنگ با ایران، چند بار با اظهارات خود قیمت نفت را کاهش داد اما در چند روز گذشته، دو بار در این امر شکست خورد؛ بنابراین، به نظر می‌رسد کارت نفتی ترامپ دیگر کارایی ندارد و بازار نفت ادعاها و دروغ‌های او را باور نمی‌کند.
مقاومت قیمت علی‌رغم دستکاری بازار
علی‌رغم اینکه ترامپ مدعی بود از روز دوشنبه تنگه هرمز را به پشتوانه ناوها و هواپیماهای جنگی خود باز می‌کند، اما دیروز قیمت نفت در بازارهای جهانی کاهش نیافت. نفت خام برنت که یک معیار بین‌المللی محسوب می‌شود دیروز نه تنها کاهش نیافت که برای ساعاتی رکوردشکنی کرد؛ چرا که معامله‌گران امید کمی به برنامه‌های ترامپ برای حل آنچه آژانس بین‌المللی انرژی بزرگ‌ترین اختلال انرژی در تاریخ نامیده است، داشتند. 
قیمت آتی نفت برنت دیروز با بازگشایی بازار توکیو در بامداد دوشنبه، روی 108 دلار باز شد و پس از شروع به کار بازار لندن در 10 و 30 دقیقه صبح همچنان افزایشی بود که با شلیک دو موشک ایران در تنگه هرمز در ظهر دوشنبه تا بیش از 114 دلار بالا رفت، اما از ساعت 15 و 30 دقیقه که بازار نیویورک باز شد، با مداخله آمریکایی‌ها قیمت کاهش یافت و به 111 دلار بازگشت. پیش از این کارشناسان مختلفی گفته بودند که آمریکایی‌ها بازار آتی نفت برنت را دستکاری می‌کنند تا قیمت‌ها جهش پیدا نکند، اما با این حال نتوانسته‌اند قیمت‌ها را زیر 100 دلار تثبیت کنند.
گفتنی است برخلاف بازار کاغذی، قیمت نفت فیزیکی از 130 دلار به بالاست و البته احتمال افزایش دوباره قیمت‌ها در بازار کاغذی هم وجود دارد.
بی‌اعتمادی محض به ترامپ
«سائول کاوونیک»؛ رئیس تحقیقات انرژی در مؤسسه MST Financial در استرالیا به الجزیره گفت: «بازار به این موضوع عادت کرده است که برخی از پست‌های ترامپ درباره پیشرفت مذاکرات با ایران بعداً ناپخته و غلط از آب درمی‌آید.»
«جون گو»؛ تحلیلگر ارشد بازار نفت در سنگاپور هم تصریح کرد: «مشخص نیست که طرح ترامپ چگونه به احیای جریان انرژی از طریق تنگه کمک خواهد کرد.»
ناخدای یک نفتکش هم گفت که پس از دستور ترامپ به شدت نگران هستیم و هیچ اقدامی نمی‌کنیم.
به دنبال این پیام، سازمان تجارت دریایی انگلیس به دریانوردان هشدار داد؛ سطح امنیتی تنگه هرمز «بحرانی‌» است و حالا این دریانوردان می‌گویند که تا دستورالعمل دریافت نکنند، هیچ اقدامی نخواهند کرد.
ترامپ چند روز پیش با بیان اینکه جنگ را خاتمه یافته تلقی می‌کند؛ تلاش کرد که قیمت نفت را کاهش دهد اما با بی‌اعتنایی بازار مواجه شد. حالا هم با وعده بازگشایی تنگه هرمز، تلاش دوباره‌ای کرد اما باز هم موفق نشد. 
کاهش ذخایر انرژی و عدم موفقیت آمریکا در تحقق اهداف راهبردی جنگ با ایران، موجب بی‌اعتنایی جهان به ترامپ شده است؛ چرا که هیچ تضمینی درباره موفقیت او وجود ندارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از الجزیره، با وجود ادعای دونالد ترامپ؛ رئیس‌جمهور آمریکا، مبنی بر اینکه کشتی‌های سرگردان در تنگه هرمز به زودی «آزاد» خواهند شد؛ ترامپ مشخص نکرد که آیا این طرح شامل اسکورت توسط نیروی دریایی ایالات متحده خواهد بود یا خیر. 
فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در بیانیه‌ای بعداً اعلام کرد که از کشتی‌هایی که به دنبال عبور از این آبراه هستند «حمایت» خواهد کرد؛ بدون اینکه به اسکورت‌های دریایی اشاره‌ای کند.
تنگه هرمز؛ مرکز ثقل اقتصاد جهان 
انسداد تنگه هرمز، یک پیام روشن در پی داشته و آن‌هم این‌که کنترل تنگه هرمز، کنترل نظم انرژی جهان است. تهران اکنون اهرمی در اختیار دارد که نه با سلاح که با موقعیتی ژئوپولیتیکی اعمال می‌شود. هر نفتکشی که از این گلوگاه عبور می‌کند؛ عملاً تابع تصمیمی است که در تهران گرفته می‌شود. همین واقعیت، چهره جنگ را از یک مواجهه نظامی به یک «درگیری اقتصادی ـ ژئوپلیتیکی تمام‌عیار» تغییر داده است.
این تحولات نشان می‌دهد که جنگ با ایران تنها یک بحران منطقه‌ای نیست؛ بلکه یکی از نقاط عطف در گذار جهان به نظم چندقطبی است. اگر هرمز همچنان در وضعیت انسداد مدیریت‌شده باقی بماند، ساختار تجارت انرژی، مسیرهای سرمایه، موازنه قدرت اقتصادی و حتی اتحادهای استراتژیک جهان دگرگون خواهد شد.
نفت فیزیکی؛ همین حالا 200 دلار
مهرزاد لیموچی؛ کارشناس بازار نفت و انرژی در گفت‌وگو با ایرنا در تحلیل شرایط حاکم بر بازار جهانی انرژی اظهار داشت: در چنین شرایطی دیگر نمی‌توان فقط با تماشای نرخ نمایشی نفت برنت، تصویری دقیق از واقعیت بازار داشت؛ زیرا در بازار فیزیکی، نفت واقعی با قیمت‌هایی تا دو برابر نرخ‌های رسمی دست‌به‌دست می‌شود.
وی افزود: بر اساس اطلاعات منابع کشتیرانی، نزدیک به دو ماه است که با اراده ایران، تنگه هرمز تحت مدیریت جدید قرار گرفته؛ مسیری که پیش‌تر روزانه بیش از ۱۰۰ فروند کشتی نفتکش در آن تردد داشت، آژانس بین‌المللی انرژی تخمین می‌زند که با این رویکرد، روزانه بین ۱۶ تا ۲۰ میلیون بشکه نفت از مدار عرضه جهانی خارج شده است؛ رقمی که برای برهم زدن هر مدل از تعادل جهانی 
کافی است.
کارشناس بازار نفت و انرژی ادامه داد: نکته مهم دیگر به داده‌های اداره اطلاعات انرژی آمریکا (EIA) مربوط می‌شود. 
این گزارش از کاهش هفت‌میلیون بشکه‌ای ذخایر استراتژیک آمریکا در هفته گذشته خبر می‌دهد؛ تخلیه‌ای که حکایت از بی‌دستی واشنگتن در برابر بحران واقعی دارد. 
این وضعیت سبب شده ذخایر بنزین آمریکا نیز با بیش از شش میلیون بشکه کاهش، به پایین‌ترین سطح از سال ۲۰۱۴ برسد و بحران انرژی به جایگاه مصرف‌کنندگان خرد برسد.
لیموچی تصریح کرد: شکاف میان بازار فیزیکی و بازار آتی، عمق بحران اقتصادی آمریکا را نمایان کرده است؛ نفت فیزیکی تحویل فوری در بندرهای ژاپن و کره جنوبی اکنون بین ۱۴۵ تا ۲۰۰ دلار معامله می‌شود؛ در حالی‌که نفت برنت در لندن حدود 
۱۱۵ دلار است. این اختلاف حدود ۴۰ تا ۸۰ دلاری نشانه فروپاشی کنترل غرب بر قیمت‌هاست.
او افزود: ایران برای نخستین بار به نقطه‌ای رسیده که می‌تواند دردناک‌ترین فشارها را بر اقتصاد جهان تحمیل کند. کنترل تنگه هرمز، قدرت چانه‌زنی ایران را در هرگونه مذاکره هسته‌ای یا تحریمی به سطحی جدید ارتقا داده است.
این کارشناس بازار انرژی ادامه داد: چشم‌انداز بازار جهانی در هفته جاری (از 14 تا 21 اردیبهشت) تحت تأثیر سه متغیر کلیدی قرار دارد که شامل تداوم کنترل مقتدرانه تنگه هرمز توسط ایران، تخلیه سریع ذخایر استراتژیک آمریکا و فروپاشی اتحادهای سنتی پس از خروج امارات از اوپک می‌شود.
لیموچی، جهش ناگهانی قیمت نفت به محدوده ۱۴۰ تا ۱۵۰ دلار، در صورت تشدید اقدامات نظامی آمریکا را محتمل دانست.