جزئیات ردیابی کالاهای سلامت
کالاها با ایجاد کد ردیابی میشوند
معاون نظارت و برنامهریزی سازمان غذا و دارو جزئیات سامانه رهگیری و ردیابی کالاهای سلامت محور و از جمله دارو را تشریح کرد.
دکتر عبدالهی اصل در گفتوگو با ایسنا، سامانه رهگیری دارو را بخشی از سامانه جامع اطلاعات غذا و دارو دانست و افزود: در قالب این برنامه تمام کالاهای سلامت شامل دارو، غذا، مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی - بهداشتی، داروهای طب سنتی و مکملها از ابتدای زنجیره تولید یا واردات تا زمانی که به دست مصرفکننده میرسد، پیگیری و کنترل میشود.
عبدالهی با بیان اینکه یک مقاومت و بدبینی در مورد طرحهای قبلی مانند «طرح شبنم» به وجود آمده بود، اظهار داشت: ابتدا باید این بدبینی را از بین میبردیم و بعد این سامانه را دوباره به طور جدی دنبال میکردیم، اما تفاوتی که در روش اجرای ما وجود دارد آن است که باید کالاهای با اهمیتتر را پیگیری میکردیم. در این رهگیری تمام کالاهای سلامت محور، حاوی یک کد یونیک میشوند که دارای فرمت جدید است و این سامانه اطلاعاتی مانند بارکد، سری ساخت، تاریخ انقضا و... را به صورت متمرکز در یک فرمت جدید ارائه میدهد.
معاون نظارت و برنامهریزی سازمان غذا و دارو گفت: این طرح به صورت مرحلهای پیش میرود که بخش اول آن، سازماندهی داروهاست. با اجرای این طرح، بیمه ثبت میکند که کدام دارو را به بیمار داده است و در این صورت اگر در مریض عوارضی ایجاد شد ما متوجه میشویم که از کدام دارو، کدام شرکت دارویی استفاده کرده و میتوانیم کاملا آن را رهگیری کنیم.
وی با بیان اینکه در این برنامه، کالا قسمتی از خود بستهبندی کالا است، گفت: در این برنامه صاحب بستهبندی کالا نیز خود صاحب کالاست. یعنی اگر تولیدکننده آن کد را درج نکند و فردی این کد را به بازار، فروشنده یا پخش بدهد در آن زمان مسیر قاچاق در بازار را باز کرده است. نکته دیگر اینکه اگر یک سامانه مرکزی برای مدیریت کدها نباشد، استعلام مردم هم هیچ اثری ندارد.
عبدالهی با اعلام اینکه نمونه نسخه الکترونیک امسال اجرایی میشود گفت: ما در چند استان این طرح را به دو روش پیش میبریم. وی افزود: یک روش آن به صورت کشوری و در مورد بیماران خاص است که ابتدا در مورد بیماران هموفیلی اجرایی میشود و روش دیگر به صورت منطقهای است که کارهای آن در حال انجام است.