کد خبر: ۳۲۸۵۷۱
تاریخ انتشار : ۰۶ اسفند ۱۴۰۴ - ۲۱:۰۵
گزارش مرکز آمار نشان داد

سیاست ارزی دولت عامل تورم 167 درصدی کالاهای وارداتی

گزارش جدید مرکز آمار ایران از تورم
167 درصدی کالاهای وارداتی پرده برداشت که دلیل آن جهش نرخ ارز است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، بررسی جدیدترین داده‌های مرکز آمار ایران حاکی از تداوم فشار سنگین هزینه‌ای در بخش واردات کشور است. بر اساس این آمار، تورم نقطه‌به‌نقطه و سالانه کالاهای وارداتی (در بخش ریالی) به‌ترتیب به ارقام عجیب 167 و هشت دهم و 147 و دو دهم درصد رسیده است.
مشخصاً دلیل اصلی و موتور محرک این تورم سنگین در بخش کالاهای وارداتی، افزایش پی‌درپی و چشمگیر نرخ ارز رسمی کشور است. نگاهی به روند قیمتی ارز نشان می‌دهد که در پاییز سال 1403، نرخ دلار به‌طور میانگین در محدوده 45 هزار تومان قرار داشت و از اواخر همان سال تا انتهای پاییز 1404، نرخ رسمی ارز در کانال 60 هزار تومان نوسان می‌کرد.
با این حال، تطبیق آمارهای تورم و نوسانات ارزی یک همبستگی کاملاً معنادار را به تصویر می‌کشد؛ تقریباً به همان میزانی که نرخ ارز رسمی با رشد مواجه شده، تورم کالاهای وارداتی نیز به همان نسبت بالا رفته است، به‌عنوان مثال، زمانی که نرخ رسمی از محدوده 60 هزار تومان به حوالی 136 هزار تومان جهش پیدا کرد (افزایشی نزدیک به 120 درصد)، تورم کالاهای وارداتی نیز رکورد بالای 140 درصد را از خود به ثبت رساند. این آمار به‌وضوح نشان می‌دهد که سیاست‌های ارزی مستقیماً به قیمت تمام‌شده کالاهای وارداتی و در نهایت سفره مردم اصابت کرده است.
زنگ خطر تداوم گرانی
این شرایط نگران‌کننده در حالی است که روند صعودی نرخ ارز همچنان ادامه دارد. بررسی‌ها نشان می‌دهد اخیراً نرخ حواله دلار در مرکز مبادله ارز و طلای ایران در یک روند صعودی مستمر قرار گرفته است. بر اساس اطلاعات موجود، امروز (چهارشنبه ششم اسفندماه 1404)، قیمت فروش حواله دلار آمریکا در مرکز مبادله ارز و طلای ایران به 139 هزار و 405 تومان و قیمت خرید حواله دلار نیز به 138 هزار و 150 تومان رسیده است.
آنچه در این میان به‌شدت جای نگرانی دارد؛ افزایش بی‌ضابطه و رشد خاموش نرخ‌هاست که عملاً نشان از عدم‌مدیریت مؤثر توسط بانک مرکزی بر این بازار دارد. 
کارشناسان اقتصادی هشدار می‌دهند که تداوم این روند صعودی و فقدان کنترل سیاست‌گذار بر نرخ حواله دلار، می‌تواند به‌عنوان یک پیشران قدرتمند، عامل صعودی شدن مجدد و تشدید تورم کالاهای وارداتی در ماه‌های آتی شود؛ اتفاقی که اگر بانک مرکزی برای مدیریت آن ورود نکند، موج جدیدی از گرانی را به بازار تحمیل خواهد کرد.
مصرف مرغ 20 درصد کم شد
گرانی‌های ناشی از افزایش نرخ ارز، کمک به هدف دشمنان در فشار بر معیشت مردم است. به عنوان مثال، سید فرزاد طلاکش؛ دبیر فدراسیون طیور گفت: بعد از اصلاح نظام یارانه حداقل مصرف مرغ 20 درصد کاهش یافته، به طوریکه در فروشگاه‌های زنجیره‌ای به رغم اعلام کالابرگ شاهد انباشتگی تخم مرغ و تقاضای پایین برای خرید مرغ هستیم.
به گفته وی، در حال حاضر نهاده دامی در سامانه بازارگاه موجود است و از طرفی انباشتگی خرید در سامانه ایجاد شده اما مرغداران توان خرید ندارند و از طرفی قیمت جوجه یک‌روزه کمتر از 20 هزارتومان است که این امر نشان می‌دهد استقبالی از جوجه ریزی 
نمی‌شود.
دبیر فدراسیون طیور ادامه داد: قیمت ارز تامین نهاده، از 112 هزار به 132 هزار تومان افزایش یافته که براین اساس قیمت ذرت از 43 هزار به 50 هزار و 300 تومان و کنجاله سویا از 66 هزار به 79 هزار تومان در سامانه بازارگاه افزایش یافته است و از طرفی به‌دلیل کمبود کنجاله، مرغدار ناچار به تامین با قیمت 85 هزار تومان از بازار آزاد است.
طلاکش با بیان اینکه وعده‌های دولت درخصوص حمایت از مرغداران تحقق نیافته است، افزود: دولت با آزادسازی نرخ ارز وعده تامین نقدینگی و پرداخت تسهیلات کرده بود که متاسفانه این امر صورت نگرفته است. ضمن اینکه مرغداران از مهرماه با ارز آزاد خریداری کردند که متاسفانه تا 10 دی که ارز ترجیحی حذف شد، دولت زیر بار بدهی مطالبات قبلی نمی‌رود که این امر زیان انباشته‌ای برای مرغداران ایجاد کرده است به طوری‌که براساس اعلام اتحادیه مرغداران، 60 هزار میلیارد تومان، طلب مرغداران از این محل است.
برنج پاکستانی در بازار کمیاب شد
همچنین به گزارش خبرگزاری فارس، در حالی که مسئولان از افزایش گسترده واردات برنج خارجی پس از حذف ارز ترجیحی خبر می‌دهند؛ برنج پاکستانی در بازار کمیاب شده است. این نوع برنج در مقایسه با هندی خوش‌پخت‌تر و مطلوب خانواده‌ها است و تقاضای بیشتری دارد.
مجیدرضا خاکی؛ دبیر انجمن واردکنندگان برنج ایران، چندی پیش گفته بود: «واردات برنج بعد از آزاد سازی نرخ ارز در چند ماه گذشته افزایش چشمگیری یافت. واردات برنج عمدتا از نوع هندی و پاکستانی و سالانه حدود یک میلیون تن است.
گفتنی است، برنج پاکستانی از نظر ظاهری به برنج ایرانی شبیه‌تر و به ذائقه مردم نزدیک‌تر است. گزارش‌هایی وجود دارد که برخی فروشندگان متقلب، برنج‌ پاکستانی را در کیسه برنج‌های ایرانی به مردم می‌فروشند.