کد خبر: ۳۲۱۴۸۶
تاریخ انتشار : ۱۱ آبان ۱۴۰۴ - ۲۱:۰۷
غافلگیری وزارت ارشاد در بحران کاغذ

ناشران از نبود برنامه‌ریزی گلایه دارند

مدیرعامل انتشارات امیرکبیر با انتقاد از وضعیت نابسامان بازار کاغذ گفت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تأمین کاغذ «کاملاً غافلگیر شده است»، در حالی‌که به باور او «مسئله کاغذ، موضوعی پیش‌بینی‌پذیر و قابل مدیریت» بوده است.
به گزارش مهر، بحران تأمین کاغذ بار دیگر صنعت نشر کشور را با چالش جدی مواجه کرده است. نوسانات قیمت ارز، وابستگی به واردات، ضعف تولید داخلی و نبود سیاست‌گذاری پایدار، موجب شده ناشران در تأمین این ماده حیاتی دچار سردرگمی‌شوند.
مجدالدین معلمی، مدیرعامل انتشارات امیرکبیر و رئیس بنیاد کتاب، در گفت‌وگو با مهر با اشاره به اینکه «۱۵ تا ۲۰ درصد قیمت نهائی کتاب وابسته به کاغذ است» گفت: «در دولت شهید رئیسی تلاش‌های زیادی برای تقویت تولید داخلی صورت گرفت اما این اقدامات بیشتر نقش مُسکن داشت و نتوانست مشکل را به‌صورت ریشه‌ای حل کند.»
او با انتقاد از کیفیت پایین کاغذ ایرانی و نبود سرمایه‌گذاری جدی برای ارتقای آن افزود: «کارخانه‌ها توان تأمین نیاز ناشران را ندارند و از سوی دیگر، افزایش نرخ دلار واردات کاغذ سفید را دشوار کرده است. این وضعیت باعث شده برخی ناشران حتی نتوانند کاغذ مناسب برای چاپ کتاب‌های خود بیابند.»
معلمی همچنین از نبود برخورد مؤثر با پدیده «کتاب‌سازی» و چاپ غیرقانونی آثار انتقاد کرد و گفت: «هیچ اراده‌ای از سوی وزارت ارشاد یا نهادهای مسئول برای مقابله با چاپ غیرقانونی کتاب‌ها دیده نمی‌شود؛ کتاب‌های ما در بازار غیررسمی بدون مجوز و حق کپی‌رایت فروخته می‌شود.»
به گفته او، بحران فعلی فقط اقتصادی نیست، بلکه ناشی از ضعف مدیریتی و ساختاری نیز هست: «درک درستی از اهمیت موضوع وجود ندارد و پیش‌بینی لازم برای مدیریت آن صورت نگرفته است. سیاست‌ها معمولاً به تزریق‌های موقت محدود می‌شود، در حالی که صنعت نشر نیازمند راه‌حل بنیادین است.»
این ناشر با بیان اینکه کاغذ نباید در شمار نخستین چالش‌های صنعت نشر باشد، تأکید کرد: «اگر نظام نشر از نظر مدیریتی و ساختاری سامان پیدا کند، تأمین مواد اولیه از ساده‌ترین بخش‌های این چرخه خواهد بود.»