کد خبر: ۳۲۱۴۴۳
تاریخ انتشار : ۱۰ آبان ۱۴۰۴ - ۲۰:۳۱
سفیر روسیه در ایران:

در تشکیل کمیته تحریم علیه ایران همکاری نمی‌کنیم

سفیر روسیه در تهران در گفت‌وگو با فارس با بیان اینکه محدودیت‌های ناشی از اسنپ‌بک را قبول نداریم، درباره تشکیل کمیته بازسازی قطعنامه‌های لغو شده شورای امنیت می‌گوید که این کمیته فقط براساس قطعنامه شورای امنیت می‌تواند تشکیل شود و بعید می‌دانم با حضور چین و روسیه و ساختار فعلی شورای امنیت، چنین پروژه‌ خرابکارانه‌ای قابلیت اجرا داشته باشد.
الکسی ددوف سفیر فدراسیون روسیه در تهران پایتخت جمهوری اسلامی ایران، در گفت‌وگویی تفصیلی با فارس به سؤالات مهمی درخصوص مناسبات جاری میان دو کشور، نگاه روسیه به اقدام اروپا و آمریکا در فعال‌سازی مکانیسم ماشه، بی‌اعتباری بازگشت قطعنامه‌های شورای امنیت و دیگر مسائل مابین پاسخ داد.
ایران مهم‌ترین اولویت‌ها 
در سیاست خارجی روسیه
سفیر روسیه در پاسخ به سؤالی درباره جایگاه ایران در سیاست خارجی روسیه گفت: بدون شک ایران یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها در سیاست خارجی روسیه است. ایران بازیگر مستقل و بدون وابستگی در صحنه بین‌المللی است و نقش مهمی در تحولات منطقه‌ای ایفا می‌کند و در زمینه شکل‌گیری یک جهان چندقطبی نیز فعال است. به همین دلیل با توجه به ماهیت راهبردی دو کشور، روسیه از درخواست‌های ایران برای عضویت کامل در سازمان همکاری شانگهای، پیوستن به بریکس و کسب جایگاه ناظر در اتحادیه اوراسیا و امضای توافقنامه منطقه آزاد تجاری با این اتحادیه حمایت کرده است.
ددوف در این زمینه افزود: این روابط راهبردی است و از اهمیت راهبردی برخوردار است. در ۱۷ ژانویه سال ۲۰۲۵ معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه توسط رؤسای جمهور دو کشور در روسیه امضا شد و اخیرا نیز این معاهده لازم الاجرا شد.  علی‌رغم شرایط گوناگون و تغییرات اخیر در صحنه ‌بین‌المللی، رؤسای دو کشور بر اجرای این معاهده تأکید دارند و ماهیت راهبردی ثابت شده و خط مشی دو کشور تغییر نخواهد کرد.
سفیر روسیه خاطرنشان کرد: اگر بخواهیم درباره حوزه‌هایی صحبت کنیم که متأسفانه به صورت کامل محقق نشده است، حوزه اقتصادی است و دلیل اصلی عدم تحقق کامل شدن آن برای مدت طولانی، عدم زیرساخت‌های تجاری مناسب و آگاهی ناکافی فعالان اقتصادی از امکانات یکدیگر بوده است. 
در تاریخ ۱۳ می ‌سال‌جاری میلادی در چارچوب ادغام سامانه‌های پرداخت «میر» روسیه و «شبکه شتاب» ایران، مراسم راه‌اندازی و پذیرش کارت‌های میر در ایران برگزار شد و علاوه‌بر این، روسیه در تأمین مالی احداث خط راه‌آهن رشت- آستارا مشارکت دارد و در شبکه لجستیکی ریلی یکپارچه در شاخه غربی کریدور حمل‌ونقل بین‌المللی شمال- جنوب هم جریان اصلی بار در این پروژه متمرکز است.
همکاری‌های نظامی و دفاعی ایران 
علیه منافع کشور ثالث نبوده و نخواهد بود
ددوف در پاسخ به سؤالی درباره میزان و سطح همکاری‌های دفاعی ایران و روسیه گفت: به نظر من حوزه همکاری بین دو کشور از اهمیت بالایی برخوردار است. در معاهده مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه یک بند جداگانه درباره حوزه همکاری قید شده است و همه پارامترهای همکاری را مشخص کرده است. یک بار دیگر تأکید می‌کنم که این همکاری‌های نظامی دو کشور براساس مقررات و قوانین بین‌المللی اجرا می‌شود و هیچ وقت علیه منافع کشور ثالث نبوده 
و نخواهد بود.
محدودیت‌های ناشی از اسنپ‌بک را
قبول نداریم
سفیر روسیه خاطرنشان کرد: ما فعال‌سازی مکانیسم اسنپ‌بک (بازگرداندن قطعنامه‌های تحریمی خاتمه یافته علیه ایران) توسط کشورهای غربی را غیرقابل قبول و غیرقانونی می‌دانیم. مکانیسم ماشه را فعال شده نمی‌دانیم و بر آن هستیم که تمامی مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل از جمله محدودیت‌های پیش‌بینی شده در آن پایان یافته است. همه محدودیت‌هایی که ناشی از مکانیسم اسنپ‌بک است، برای ما قابل قبول نیست. تأکید می‌کنم که آماده ادامه همکاری با جمهوری اسلامی ایران براساس بندهای معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه هستیم. 
مکانیسم اسنپ‌بک را فعال شده
و قانونی نمی‌دانیم
ددوف درخصوص سؤالی درباره کمیته اجرای تحریم در سازمان ملل و موضع روسیه درخصوص این اقدام غیرقانونی اظهار داشت: طرف روسی مکانیسم اسنپ‌بک را فعال شده و قانونی نمی‌داند. به نظر ما فعال‌سازی آن توسط غربی‌ها غیرقابل قبول و غیرقانونی است. درباره همکاری‌ سه‌جانبه بین ایران، روسیه و چین ما این همکاری را داریم و ادامه خواهیم داد و این همکاری بسیار تنگاتنگ است. به نظر ما برای جلوگیری از تشکیل چنین کمیته و پنل بازسازی قطعنامه‌هایی که قبلا لغو شده بود، این همکاری‌ها اجرائی و قابل تحقق است.
وی افزود: مواضع روسیه کاملا صریح است. همه می‌دانید که هم نامه رسمی سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل ارسال شد و هم نامه سه جانبه نمایندگان ایران، روسیه و چین در سازمان ملل در نیویورک به دبیرکل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت فرستاده شد و علاوه‌بر آن شاهد بیانیه و نامه مشترک سفرای ایران، روسیه و چین در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به مدیرکل این نهاد بودیم. آنچه به موضوع تشکیل کمیته و پنل بازسازی قطعنامه‌های لغو شده مربوط می‌شود، فقط براساس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل می‌تواند تشکیل شود و من بعید می‌دانم با حضور اعضای دائم چون چین و روسیه و ساختار فعلی شورای امنیت سازمان ملل، چنین پروژه‌ خرابکارانه‌ای قابلیت اجرا داشته باشد.
رقابت خاصی بین ایران و روسیه نمی‌بینم
ددوف در پاسخ به سؤال دیگری درخصوص چگونگی تبدیل زمینه‌های رقابت به همکاری میان دو کشور گفت: در حال حاضر رقابت خاصی بین ایران و روسیه نمی‌بینم. آنچه به اقتصاد و بازار جهانی مربوط می‌شود تقاضای بسیار بالایی را از نظر خرید حاملان انرژی و نفت و گاز کشورهای مختلف نشان می‌دهد. تا جایی که در جریان هست تا به حال در این حوزه تعامل و بالانسی
وجود دارد.