30 درصد گندم کشور از برداشت تا مصرف هدر میرود
رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: برآوردها حاکی از آن است که از زمان برداشت تا سفره خانوار حداقل ۳۰ درصد گندم هدر میرود.
به گزارش رسانهها، عطاالله هاشمی درباره وضعیت گندم کشور گفت: با واقعی شدن قیمت آرد و گندم، الگوی مصرف عملیاتی میشود. در شرایطی که قیمت آرد به طور متوسط هزار تومان داده میشود، مصرف تغییری نخواهد داشت و ارائه بن کارت و دیگر مسائل نمیتواند راهگشا باشد.
او ادامه داد: برآوردها حاکی از آن است که از زمان برداشت تا سفره خانوار حداقل 30 درصد گندم هدر میرود که با یکسان سازی نرخ آرد و نان، بعد از مرحله برداشت جلوی هدررفت گرفته میشود.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران گفت: در شرایط کنونی 10 تا 10 میلیون و 500 هزار تن گندم مورد نیاز واحدهای خبازی است که با جلوگیری از هدررفت آرد، حداکثر گندم مورد نیاز 9 میلیون تن خواهد بود.
راهکار جلوگیری از هدررفت نان
گفتنی است، یکسان سازی نرخ آرد و نان، مستلزم پرداخت مستقیم یارانه به مردم است که به دلیل حساسیت فوقالعاده موضوع نان و وجود دهکبندیهای غلط و حذف یارانه و کالابرگ عدهای بر اساس همان دهکبندیها، امکان دارد بخشی از مردم را با مشکل جدی مواجه کند.
در موضوع نان، حتی اگر یک نفر که چیزی جز نان در سفره خود ندارد به ناحق از دریافت یارانه حذف شود؛ بخشودنی نیست. نباید فراموش شود که دقیقترین سیستمهای نظارتی هم نمیتوانند تضمین بدهند که توان شناسایی همه مستحقان یارانه را دارند.
بنابراین، طرحهای یارانهای سوخت و کالابرگ، در موضوع نان، کارآمد نیست. بهترین راه جلوگیری از هدررفت گندم و آرد و همچنین بهبود کیفیت نان که از دورریز آن جلوگیری میکند؛ استفاده از سامانه آرد و نان از مزرعه تا نانوایی است. سامانه آرد و نان، در حال حاضر فقط بر نانواییها نظارت دارد اما باید بر زنجیره تامین نان؛ یعنی برداشت گندم، تولید و توزیع آرد و پخت و فروش نان نظارت داشته باشد.
گفتنی است، به دلیل عدم رعایت الگوی کشت و اولویت تخصیص آب، خرید تضمینی گندم در سال جاری 45 کاهش یافته و خودکفایی از دست رفته است.