تأثیر امنیت تنگه هرمز بر قیمت نفت و تورم آمریکا
تورم در آمریکا وابسته به قیمت جهانی نفت است و در ماه گذشته افزایشی بوده است. قیمت جهانی نفت نیز از امنیت تنگه هرمز اثر میپذیرد و امنیت تنگه هرمز هم در حوزه قدرت ایران قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری فارس، در گرمای خفهکننده هیوستون، راننده کامیونی با دیدن قیمت سه دلار و 22 سنتی هر گالن بنزین، پیشانیاش را با دستمالی چرب پاک میکند. او نمیداند این رقم بهظاهر بیرابطه، مستقیماً از تنشهای تنگه هرمز ایران آب میخورد.
تورم ژوئن ۲۰۲۵ (ماه گذشته) آمریکا به دو و هفت دهم درصد رسید که بالاترین رقم از فوریه (بهمن) امسال است. عمده تورم توسط حملونقل با سه و چهار دهم درصد و مواد غذایی با سه درصد هدایت شد. حتی کاهش مختصر تورم مسکن به میزان سه و هشت دهم درصد نتوانست جلوی این موج را بگیرد.
در این میان قیمت گاز طبیعی با 14 و دو دهم درصد افزایش، زنگ خطر وابستگی به انرژی را به صدا درآورده است.
فدرال رزرو پیشبینی میکند تورم تا پایان ۲۰۲۵ به سه و دو دهم درصد برسد و تا ۲۰۲۷ بالای دو و سه دهم درصد بماند. کارشناسان بلومبرگ حتی با توجه به تعرفههای جدید ترامپ، پیشبینی خود را به دو و نیم درصد افزایش دادهاند.
نفت روزانه عبوری از تنگه هرمز روزانه بیش از 21 میلیون بشکه و سهم آن از تجارت جهانی نفت معادل 37 و چهار دهم درصد است.
اگرچه سهم مستقیم واردات نفت آمریکا از هرمز ناچیز است، اما هر اختلالی قیمت جهانی نفت را منفجر میکند. تحلیلها هشدار میدهند که بستهشدن تنگه میتواند نفت را به ۱۵۰ دلار بر بشکه برساند و بنزین آمریکا را به چهار و نیم دلار بر گالن برسد.
ترجمه نفت ۱۵۰ دلاری در بازار سهام معادل دو تریلیون دلار ضرر خالص است و ایران بازیگری که شاهمهره را در دست دارد.
ایران نیز با تهدید به بستن هرمز، زلزله به جان واشنگتن میاندازد. تهران نشان داده توان عملیاتی برای محدودیت عبور و مرور کشتی از تنگه هرمز را داراست.
«جان میرشایمر» اندیشمند آمریکایی میگوید که ترامپ با تعرفهها شوک رکود تورمی ایجاد کرد؛ حالا یک شوک نفتی میتواند آمریکا را به دهه ۱۹۷۰ پرتاب کند.
سیاست فشار حداکثری علیه ایران، اکنون مانند تیغ دو لبه عمل میکند. از یکسو، تعرفههای جدید به تورم داخلی را دامن زده و از سوی دیگر، هر اقدام نظامی علیه ایران ممکن است به بسته شدن هرمز بینجامد.
ایران با کنترل ۳۳ کیلومتر از تنگه هرمز دارای اهرمی است که میتواند اقتصاد ۲۵ تریلیون دلاری آمریکا را به زانو درآورد. این نه بلوف که واقعیت جغرافیایی است. یعنی نفت جهان باید از آبراه ایرانی عبور کند، و هر قطره آن در تورم آمریکا جاری میشود.
گویی تاریخ طنز سیاهی بازی میکند. آمریکا با تحریمهایش میخواست ایران را به دیوار بچسباند اما اکنون خودش در اتاقی گرفتار شده که تنها پنجره فرارش، تنگه هرمز و آن هم در دستان ایرانی است که میخواست نابودش کند.