کد خبر: ۳۱۵۰۷۷
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۲۰:۴۶
اظهارات مسئولان آب و فاضلاب کشور نشان داد

هدررفت چشمگیر آب در شبکه توزیع شهری و کشاورزی

به گفته مسئولان آب و فاضلاب کشور، 
۱۵ درصد از آب در شبکه‌های شهری به‌ صورت فیزیکی هدر می‌رود. همچنین ۷۰ درصد از آب بخش کشاورزی در فرآیند آبیاری غرقابی از دسترس خارج می‌شود.
به گزارش اقتصاد معاصر؛ این روزها کشور با تداوم گرمای هوا و در پایتخت با کاهش ۴۸ درصدی بارندگی مواجه است، وضعیت سدها و ذخایر آب خصوصا در استان‌هایی نظیر تهران، اصفهان و خراسان رضوی مناسب نیست وکمبود آب به تدریج ملموس شده است.
در این‌باره «سید علی سیدزاده» مدیرکل دفتر مدیریت مصرف شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با اشاره به افزایش مصرف آب، وضعیت فعلی منابع آبی را نگران‌کننده توصیف کرد و گفت: سرانه مصرف آب شرب در ایران حدود ۱۹۵ لیتر در شبانه‌روز برای هر نفر است که تقریبا دو برابر حداقل استاندارد 
۱۰۰ لیتری بانک جهانی است. این رقم در حالی ثبت شده که الگوی مصرف تعریف‌شده داخلی ۱۳۰ لیتر برای هر نفر است. رقمی که فقط در برخی شهرهای کم‌مصرف نظیر مشهد و استان‌هایی چون خراسان شمالی و سیستان و بلوچستان رعایت می‌شود. 
به گفته وی، مصرف بالای آب در استان‌هایی نظیر تهران، خوزستان، البرز و فارس ملموس است. از دیدگاه فنی، بیشترین مصرف آب خانگی در استحمام و سرویس‌های بهداشتی است، فقط با بستن شیر آب دوش هنگام استحمام برای پنج دقیقه، می‌توان تا ۱۰۰ لیتر در روز صرفه‌جویی کرد.
مدیرکل دفتر مدیریت مصرف، همچنین استفاده از شیرآلات و تجهیزات کاهنده مصرف، سایبان کولرهای آبی و مدیریت زمان مصرف آب برای آبیاری فضای سبز را از مهم‌ترین راهکارهای خانگی دانست و افزود: فقط یک کولر آبی در تابستان روزانه بین ۴۰۰ تا ۶۰۰ لیتر آب مصرف می‌کند، استفاده از سایبان می‌تواند تا ۲۰ درصد از این مصرف را کاهش دهد. 
به گفته سیدزاده در کنار مصرف خانگی، فرسودگی شبکه‌های توزیع آب نیز یکی از عوامل مهم هدررفت است، ۱۵ درصد از آب در شبکه‌های شهری به‌ صورت فیزیکی هدر می‌رود که بازسازی این شبکه‌ها در دستور کار وزارت نیرو قرار دارد.
کشاورزی سنتی؛ متهم بحران آب
طبق اعلام وزارت نیرو، بیش از ۹۲ درصد آب مصرفی ایران در بخش کشاورزی صرف می‌شود؛ عددی که در مقایسه با استانداردهای جهانی به‌ طور چشمگیری بالاست. اما نکته نگران‌کننده‌تر آن‌جاست که بخش عمده این مصرف در قالب روش‌های سنتی مانند آبیاری غرقابی انجام می‌شود که راندمان آن کمتر از ۳۵ درصد است. 
در حال حاضر، بسیاری از کشاورزان کشور هنوز به شیوه‌های آبیاری سطحی، بدون کانال‌کشی اصولی یا تکنولوژی‌های مدیریت منابع آب، فعالیت می‌کنند. این وضعیت موجب شده تا سالانه میلیاردها مترمکعب آب از منابع زیرزمینی و سطحی به هدر برود.
در همین راستا «داوود نجفیان»، مدیرعامل آب شرکت منطقه‌ای استان البرز در گفت‌و‌گویی تلویزیونی درباره ضرورت به کارگیری فناوری‌های جدید گفت: با توجه به اینکه در شرایط فعلی منابع آبی ما محدود شده‌، برنامه‌ریزی و ابزارهای سنتی دیگر جوابگوی نیازهای این بخش نیست. به عنوان مثال در بخش تامین و توزیع آب کشاورزی اگر بخواهیم به شیوه سنتی و غرقابی عمل کنیم، طبیعتا بخشی از آب را از دست خواهیم داد. مدیرعامل آب شرکت منطقه‌ای این استان بیان کرد: وقتی می‌گوییم راندمان متوسط مصرف آب کشاورزی ۳۰ درصد است، یعنی ۷۰ درصد آب از دسترس خارج می‌شود. بنابراین استفاده از فناوری و تکنولوژی‌های روز به ما کمک می‌کند تا بتوانیم همین ۳۰ درصد را در اختیار گیاه و کشاورزی قرار دهیم و از هدررفت آب جلوگیری کنیم.
وی بیان کرد: کنتورهای هوشمند که به صورت آنلاین میزان آب مصرفی را مشخص کرده و در صورت مصرف بیش از حد مجاز، با قطع جریان، جلوی برداشت اضافی آب را می‌گیرد، نمونه‌ای از فناوری‌های نوین است که به سمت استفاده از آنها حرکت کرده‌ایم.
قطع آب استخرهای عمومی و خصوصی
شرکت آب و فاضلاب استان تهران با صدور اطلاعیه‌ای از قطعی آب استخرهای عمومی و خصوصی شهر تهران از امروز پنج‌شنبه دوم مردادماه جاری تا اطلاع ثانوی خبر داد.
همچنین خبرگزاری تسنیم گزارش داد: طرح جدید وزارت نیرو برای اعمال تعرفه بحرانی آب هم با دریافت قیمت تمام شده تأمین آب از مصارف بالاتر از الگو مورد موافقت هیئت دولت برای تصویب و ابلاغ قرار نگرفت و فعلا منتفی شده است.