کد خبر: ۳۱۳۵۹۴
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۴۰۴ - ۱۹:۰۴
# نجوم

تصویربرداری مستقیم از سیاره‌ای ۱۰۰ برابر سنگین‌تر از زمین

تلسکوپ فضائی جیمز وب برای نخستین‌بار موفق به کشفی منحصربه‌فرد در میان ستارگان جوان نزدیک به زمین شد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از اسپیس، تلسکوپ فضائی جیمز وب برای اولین‌بار موفق شد یک سیاره فراخورشیدی جدید را کشف کرده و تصویری مستقیم از آن ثبت کند. این سیاره که «تی ‌دبیلو ‌ای ‌7بی» نام دارد، در واقع سبک‌ترین سیاره‌ای است که تاکنون به ‌صورت مستقیم تصویربرداری شده است. جرم این سیاره حدود ۱۰۰ برابر زمین (یا یک‌سوم جرم مشتری) برآورد شده و تقریباً ۱۰ برابر سبک‌تر از هر سیاره‌ای است که پیش از این تصویربرداری مستقیم از آن انجام شده بود.
«تی‌ دبیلو‌ای 7بی» در حلقه‌های غبار و بقایای اطراف ستاره‌ای جوان به نام «CE Antilae» (که با نام تی دبلیو ‌ای 7 هم شناخته می‌شود) کشف شد. این ستاره در فاصله حدود ۱۱۱ سال نوری از زمین قرار دارد و تنها چند میلیون سال سن دارد، در حالی که خورشید ما حدود 4.6 میلیارد ساله است. یکی از دلایل مهم برای توجه دانشمندان به این ستاره، زاویه دید آن از زمین است؛ چرا‌که این سامانه «از بالا» دیده می‌شود و این امکان را می‌دهد که ساختار حلقه‌های اطراف ستاره با وضوح کامل دیده شوند.
تلسکوپ جیمز وب موفق شد با ابزار مادون‌قرمز خود و با کمک پوشاننده نوری، نور خیره‌کننده ستاره را حذف کند و تابش ضعیف مادون‌قرمز سیاره را ثبت کند. با شبیه‌سازی‌های بعدی نیز مشخص شد که در جایی که سیاره «تی دبیلو‌ای 7بی» دیده می‌شود، حلقه‌ای باریک و منطقه‌ای خالی از ماده وجود دارد که نشان می‌دهد گرانش این سیاره در شکل‌گیری ساختار حلقه نقش داشته است.
این کشف نه‌‌تنها اولین‌بار است که جیمز وب موفق به شناسایی مستقیم یک سیاره جدید شده، بلکه نوید کشف سیارات سبک‌تر و جوان‌تری را نیز در آینده می‌دهد. چون این تلسکوپ دقیقاً برای رصد نور مادون‌قرمز، که از سیارات جوان ساطع می‌شود، طراحی شده است. نتایج این پژوهش در ژورنال معتبر نیچر منتشر شده است.