گامی جدید در مسیر دلارزدایی
معامله روپیه هند و ین ژاپن در سامانه ارز تجاری فعال شد
سخنگوی مرکز مبادله ایران اعلام کرد که بستر معامله دو نماد روپیه هندوستان و ین ژاپن در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران فعال شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی مرکز مبادله ایران؛ «اصغر بالسینی»، سخنگوی این مرکز با اعلام فعال شدن نماد روپیه و ین در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله گفت: پیش از این پنج نماد ارزی در تابلوی معاملاتی بازار ارز تجاری فعال بوده است و روی همگی نمادها معاملات صورت گرفته است. هم اکنون نمادهای معاملاتی یورو، دلار، درهم، یوآن، روبل، ین و روپیه فعال است و بازرگانان امکان خرید و فروش این ارزها را خواهند داشت.
وی توضیح داد: براساس آمار گمرک در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۵۲ میلیونتن صادرات غیرنفتی به ارزش 57 میلیارد
و 800 میلیون دلار داشتهایم و ارزش واردات به کشور نیز
72 میلیارد و 400 میلیون دلار بوده است. هند با یک میلیارد و 900 میلیون دلار از عمدهترین مقاصد صادراتی غیرنفتی ایران در سالگذشته بوده است و همچنین یک میلیارد و 700 میلیون دلار کالا نیز از این کشور وارد کشور شده است.
بالسینی افزود: فعالسازی نماد روپیه هندوستان کمک شایانی در تبادلات تجاری دو کشور ایجاد خواهد کرد. هر چند واردات ایران از ژاپن در سال ۱۴۰۳ حدود ۱۰۴ میلیون دلار بوده است، اما اهمیت نوع کالاهای وارداتی باعث فعالسازی این نماد در بازار ارز تجاری شده است؛ کالاهای حوزه پزشکی، سلامت و صنعتی از عمدهترین کالاهای وارداتی از ژاپن است.
سخنگوی مرکز مبادله ایران با بیان اینکه انواع نمادهای ارزی با حجم بالا در بازار ارز تجاری مورد دادوستد بازرگانان قرار میگیرد، گفت: حجم کل معاملات بازار ارز تجاری از ابتدای سال
تا ۳۱ اردیبهشت به چهار و نیم میلیارد دلار رسیده است. حجم کل معاملات این بازار طی دو ماهه ابتدائی سال ۱۴۰۴، به تفکیک نوع ارز، پنج و شش دهم میلیارد درهم، دو و چهار دهم میلیارد دلار، دو میلیارد یوآن، ۲۴۹ میلیون یورو و ۵۱۵ میلیون روبل بوده است.
بالسینی در پایان افزود: از ابتدای فعالیت بازار ارز تجاری
تا ۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۴، حجم کل معاملات این بازار در مرکز مبادله ایران بر مبنای ارزش دلاری، بیش از 11 و نیم میلیارد دلار بوده است که به تفکیک نوع ارز، 15 و شش دهم میلیارد درهم، پنج و چهار دهم میلیارد دلار، 9 میلیارد یوآن، ۵۳۱ میلیون یورو و یک و هفت دهم میلیارد روبل بوده است.
دی ماه سال گذشته «محمدرضا فرزین» رئیس کل بانک مرکزی از انجام مذاکرات با مقامات روسیه برای راهاندازی تابلوی روبل با نرخ توافقی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران خبر داد و این ارز نیز به جمع نمادهای قابل معامله وارد شد.
به گفته کارشناسان هرچقدر نمادهای معاملاتی ارزهای دیگر در مرکز مبادله افزایش و معاملات آنها گسترش پیدا کند، از سهم دلار کاسته خواهد شد. علاوهبر اینکه استفاده از ارزهای غیردلاری در معاملات بینالمللی میتواند وابستگی به سیستم مالی تحت کنترل آمریکا را کاهش دهد و از تأثیر تحریمها بکاهد.