سخنگوی شورای نگهبان:
برگزاری همزمان انتخابات ریاستجمهوری و مجلس قابل بررسی است
سخنگوی شورای نگهبان گفت: با توجه به شهادت رئیسجمهور محترم شهید رئیسی و برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری عملاً زمان اتمام دوره دوازدهم مجلس و دوره چهاردهم ریاست جمهوری ۴ ماه با هم فاصله دارد؛ لذا اینکه این دو انتخابات همزمان با هم برگزار شوند قابل بررسی خواهد بود.
هادی طحاننظیف، عضو حقوقدان و سخنگوی شورای نگهبان در نشستی خبری که صبح شنبه - ۲۷ اردیبهشتماه - برگزار شد، با گرامیداشت یاد و خاطره شهدای پرواز اردیبهشت، به ارائه گزارشی از نتیجه بررسی ۱۱ طرح و لایحه ارسال شده از مجلس شورای اسلامی و پاسخ فقهای شورای نگهبان به ۱۷ نامه دیوان عدالت اداری پرداخت.
برگزاری همزمان انتخابات ریاستجمهوری و مجلس در سال ۱۴۰۷ قابل بررسی است
وی درباره بررسیهای شورای نگهبان در خصوص برگزاری همزمان انتخابات ریاستجمهوری و مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۷ اظهار کرد: با توجه به شهادت رئیسجمهور محترم شهید رئیسی و برگزاری زودهنگام انتخابات ریاست جمهوری عملاً زمان اتمام دوره دوازدهم مجلس و دوره چهاردهم ریاست جمهوری ۴ ماه با هم فاصله دارد؛ لذا اینکه این دو انتخابات همزمان با هم برگزار شوند قابل بررسی خواهد بود؛ الان درباره اینکه آیا این دو انتخابات همزمان برگزار میشود یا خیر زود است و در صورت رسیدن به این تصمیم، سازوکار آن در زمان مربوطه تعیین و در صورت نیاز اصلاحات قانونی انجام خواهد شد. سخنگوی شورای نگهبان درباره طرح ادعاهایی طی روزهای اخیر درباره کسب ثروتهای نجومی توسط نمایندگان مجلس بعد از اتمام دوره نمایندگی و رشوه گرفتن نمایندگان از وزرا در زمان بررسی استیضاحها در پاسخ به این پرسش که آیا شورای نگهبان به این موضوع رسیدگی میکند؟ تاکید کرد: تشخیص این موضوعات در صلاحیت مراجع دیگری غیر از شورای نگهبان است، نسبت به نمایندگان فعلی در ابتدا باید هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان اقدام و در خصوص افراد دیگر دستگاه قضائی باید اعلام نظر کند؛ در صورتی که دستگاه قضائی حکمی صادر کند این حکم در بررسی صلاحیتها مورد توجه شورای نگهبان قرار خواهد گرفت.
واکنش سخنگوی شورای نگهبان
به ادعاهای جنجالی درباره نمایندگان
طحاننظیف در پاسخ اینکه روزهای اخیر، دو ادعا علیه مجلس مطرح شد؛ یکی از نمایندگان فعلی مجلس، برخی از نمایندگان را متهم به کسب ثروتهای نجومی بعد از اتمام دوره نمایندگیشان کرد. همچنین یک نماینده سابق مجلس بحث رشوه گرفتن نمایندگان از وزرا در زمان بررسی استیضاحها را مطرح کرد. با توجه به اینکه رئیس مجلس به صراحت دریافت رشوه را تهمت به مجلس بیان کرده و نمایندگان هم نسبت به این ادعاها واکنش نشان دادند، طرح چنین ادعاهایی چقدر مصداق تشویش اذهان عمومی است و آیا شورای نگهبان به این موضوع رسیدگی میکند، اظهار کرد: تشخیص این موضوعات در صلاحیت مراجع دیگری غیر از شورای نگهبان است. وی ادامه داد: نسبت به نمایندگان فعلی هم ابتدا باید هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان ورود کند و نسبت به سایر افراد هم دستگاه قضا ورود خواهد کرد. طبیعتاً اگر از طرف دستگاه قضائی موضوعی ثابت و حکمی صادر شود، در صلاحیتها لحاظ خواهد شد.
بررسی طرح مالیات بر سفتهبازی و سوداگری در دستورکار شورای نگهبان است
سخنگوی شورای نگهبان در ادامه، گفت: در حال بررسی مصوبه مجلس درباره طرح مالیات بر سفتهبازی و سوداگری هستیم و به علت متعدد بودن اصلاحات این طرح، بخشی مورد رسیدگی قرار گرفته و بخش دیگری در دست بررسی است.
تصمیمگیری نهائی در خصوص پالرمو
با مجمع تشخیص مصلحت نظام است
طحاننظیف در پاسخ به پرسشی درباره تأیید مصوبه مجلس دهم درباره لایحه مربوط به کنوانسیون پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت نظام و ادعای برخی نمایندگان مبنی بر اینکه این لایحه باید مجدداً در مجلس مورد رسیدگی قرار بگیرد تاکید کرد: با توجه به اینکه این موضوع یک مرتبه در مجلس به تصویب رسیده و شورای نگهبان نیز درباره آن اعلام نظر کرده و موضوع به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارجاع شده، تصمیمگیری نهائی با مجمع است.
اگر مجلس ابهامات لایحه حذف ۴ صفر از پول ملی را برطرف کند، مجدداً بررسی میکنیم
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص لایحه حذف ۴ صفر از پول ملی گفت: این مصوبه مربوط به چند سال قبل یعنی سال ۹۹ است. شورای نگهبان نسبت به اساس آن ایراد یا اشکالی نداشت و صرفاً نسبت به یک تبصره ابهاماتی را مطرح کرده بود، اما در آن مقطع پس از برگشت مصوبه به مجلس، دیگر اصلاحی نسبت به آن انجام نشد و عملاً مسکوت گذاشته شد؛ لذا اگر مجلس ابهامات شورا را برطرف کند مجدداً آن را بررسی خواهیم کرد. سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: این نظر فقهای محترم شورای نگهبان، ضمن حفظ کارآمدی نظام احراز صلاحیت کارشناسان رسمی، از حریم خصوصی اشخاص و منافع کشور نیز صیانت میکند و تعادلی منطقی میان منافع فردی و اجتماعی برقرار میسازد.
شورای نگهبان درباره لایحه مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه اعلام نظر خواهد کرد
طحاننظیف در پاسخ به سؤالی درباره بررسی لایحه همکاری بلندمدت ایران و روسیه در شورای نگهبان، اظهار کرد: ما در جلسات اولیه بررسی طرحها و لوایح در کمیسیونهای تخصصی مجلس حضور نداریم، چون معتقدیم که مجلس باید آزادانه و مستقل نسبت به طرحها و لوایح بررسیهای لازم را داشته باشد و مصوبه فرآیند تصویب را طی کند.
وی ادامه داد: از سوی دیگر، شورای نگهبان نمیتواند درباره این لایحه نظر اولیه خودش را دهد، چون اساساً باید مصوبهای در مجلس تصویب شود تا ما نسبت به آن اظهارنظر کنیم. بنابراین هنوز نسبت به این موضوع نظری در شورای نگهبان وجود ندارد. اگر انشاءالله در مجلس تصویب شد، ما هم نسبت به آن اظهارنظر خواهیم کرد.
سخنگوی شورای نگهبان تاکید کرد: البته اگر لایحه مشارکت جامع راهبردی ایران و روسیه در مجلس تصویب شود، طبق قانون اساسی باید جهت اظهار نظر به شورای نگهبان هم ارسال شود، چرا که اساساً تمام مصوبات مجلس جهت اظهار نظر باید به شورای نگهبان ارسال شود و قانون اساسی استثنایی را در خصوص مصوبات ذکر نکرده است. طحاننظیف در ادامه، گفت: طرح اعطای فوقالعاده خاص به کارکنان دستگاههای اجرائی کشور در مجلس بررسی شده، اما هنوز در شورای نگهبان این مصوبه را بررسی نکردیم. بعد از بررسی، نتیجه را اعلام خواهیم کرد.