کد خبر: ۳۰۹۹۲۳
تاریخ انتشار : ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۱:۳۴
کاهش سهمیه 3 هزار ورزشکار در بازی‌های آسیایی 2026

تغییرات بزرگ در رشته‌های رزمی رخ داد تکواندو متضرر شد، کاراته به 6 سهمیه کومیته رسید

 


سرویس ورزشی-
با برگزاری جلسه ستاد برگزاری بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ ناگویا تعداد رشته‌ها و سهمیه هر رشته مشخص شد.
بیستمین دوره بازی‌های آسیایی از 28 شهریور ماه 1405 به مدت 16 روز در شهر ناگویا کشور ژاپن برگزار خواهد شد. جلسه ستاد برگزاری این مسابقات در روزهای گذشته برگزار و مشخص شد در این دوره از مسابقات 41 رشته در بخش‌های مختلف حضور خواهند داشت. در این رویداد قرار است 456 مدال طلا توزیع شود که 216 مدال در بخش مردان، 203 مدال در بخش بانوان و 37 مدال در بخش میکس خواهد بود. این در حالی است که در برخی از رشته‌ها با توجه به محدودیت کشور ژاپن در اسکان ورزشکاران شاهد کاهش اوزان یا ماده‌ها بودیم. در همین راستا مسئولان برگزاری مسابقات قصد دارند 13 هزار ورزشکاری که پیش از این عنوان شده بود در این رقابت‌ها حضور خواهند داشت را به 10 هزار نفر برسانند.
تغییرات بزرگ رشته‌های رزمی
با اعلام رسمی رشته‌ها و سهمیه‌های بیستمین دوره بازی‌های آسیایی 2026 ناگویا، تغییرات چشمگیری در رشته‌های رزمی رخ داده که می‌تواند روی عملکرد کاروان ایران در این رقابت‌ها تأثیرگذار باشد، به‌ویژه آنکه یکی از اهداف کلان وزارت ورزش، کسب 25 مدال طلا در این دوره است. کاهش تعداد ورزشکاران از 13 هزار به 10 هزار نفر، سیاستی است که میزبان برای کنترل ظرفیت اسکان ورزشکاران اتخاذ کرده، اما این سیاست بار اصلی را بر دوش رشته‌هایی گذاشته است که همواره مدال‌آوران ثابت ایران بوده‌اند.
به عنوان نمونه رشته المپیکی تکواندو در بازی‌های آسیایی ناگویا با کاهش یک سهمیه در مبارزه (کیوروگی) و حذف پومسه میکس روبه‌رو شده است. این تغییرات در شرایطی رخ داده که در بازی‌های آسیایی 2022‌ هانگژو، رقابت‌های پومسه در بخش‌های انفرادی مردان، بانوان و میکس به انجام رسید. برگزاری مسابقات کیوروگی در اوزان المپیکی باعث رقابت فشرده‌تری بین مدعیان شده و طبیعتاً مسیر مدال‌آوری را دشوارتر خواهد کرد. ایران در دوره گذشته موفق به کسب پنج مدال نقره و سه برنز شد، اما برای تحقق هدف کسب مدال طلا، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق‌تر و حمایت ویژه مسئولان است. 
 بازگشت کومیته مردان کاراته به 6 وزن
برخلاف دیگر رشته‌ها با توجه به برگزاری رقابت‌های کاراته در مهد این رشته یعنی ژاپن، نه تنها کاهشی در سهمیه این رشته صورت نگرفته است، بلکه پس از دو دوره، رقابت‌ها مجدداً در شش وزن مشابه مسابقات قهرمانی آسیا برگزار خواهد شد. این در شرایطی است که مسابقات قهرمانی جهان کاراته از سال 2010 و مسابقات جهانی صربستان همواره در پنج وزن برگزار شده است. کاتا نیز همچون دوره گذشته در دو بخش تیمی و انفرادی مردان و بانوان پابرجاست.
در بازی‌های آسیایی ‌هانگژو هر کشور مجاز به حضور در پنج بخش بود، اما با این تفاوت که اگر کشوری یک سهمیه کومیته خود را به کاتا اختصاص می‌داد، این فرصت را داشت که در مسابقات کاتای تیمی نیز حضور داشته باشد و از یک فرصت کسب مدال بیشتر بهره ببرد. باید دید در این دوره نیز همانند گذشته سهمیه برای کشورها در نظر گرفته خواهد شد یا نه.
کاراته ایران در‌ هانگژو موفق به کسب یک مدال طلا و دو برنز شد. با توجه به افزایش اوزان، این فرصت وجود دارد که سهم بیشتری از مدال‌های این رشته نصیب ایران شود، رشته‌ای که در تاریخ حضور خود در بازی‌های آسیایی با کسب 15 مدال طلا، 11 نقره و 12 برنز در رقابت میلیمتری با تکواندو موفق‌ترین رشته رزمی ورزش کشورمان است.
 کاهش نگران‌کننده سهمیه‌ها در ساندای ووشو
بدترین تغییر برای کاروان ایران مربوط به ووشوست. رقابت‌های ساندا با کاهش دو وزن (یکی در مردان و یکی در بانوان) روبه‌رو شده است و در این دوره فقط در پنج وزن آقایان و یک وزن بانوان برگزار خواهد شد. تالو اما در هشت فرم (چهار فرم مردان و چهار فرم بانوان) مشابه دوره قبل باقی مانده است. در‌ هانگژو، ووشو ایران با شرکت در شش وزن (از هفت وزن موجود) موفق به کسب دو مدال طلا، سه نقره و یک برنز شد، رکوردی بی‌نظیر با مدال‌آوری صد درصدی در تمامی اوزان. اگرچه کاهش اوزان نگران‌کننده است، اما در صورتی که به ایران اجازه داده شود در تمامی پنج وزن ساندا در ناگویا شرکت کند، تنها یک فرصت مدال از دست خواهد رفت.
در بازی‌های آسیایی ناگویا، جودو در قالب هفت وزن آقایان، هفت وزن بانوان و رقابت‌های میکس تیمی برگزار می‌شود. این یعنی فرصتی بی‌نظیر برای کشورهایی با عمق تیمی بالا اما جودو ایران که در سال‌های اخیر با مشکلات زیاد مواجه بوده است، همچنان مسیر سختی در پیش دارد. آخرین مدال طلای ایران در این رشته، توسط مسعود حاجی‌آخوندزاده در بازی‌های آسیایی 2002 بوسان کسب شد. مجموع دستاورد ایران در مسابقات جودو بازی‌های آسیایی تاکنون یک مدال طلا، هشت نقره و 11 برنز بوده است. امید می‌رود در ناگویا بار دیگر نمایندگان کشورمان را روی سکو ببینیم.
رقابت‌های بوکس بیستمین دوره بازی‌های آسیایی نیز بدون تغییر نسبت به دوره گذشته برگزار خواهد شد و شاهد رقابت هفت وزن آقایان و شش وزن بانوان خواهیم بود. با توجه به عملکرد خوب جوانان بوکس ایران در سال گذشته بسیاری از علاقه‌مندان به این رشته امیدوار هستند تا در ناگویا طلسم عدم کسب مدال در دو دوره گذشته شکسته شود. آخرین طلای این رشته به علی مظاهری در 2006 دوحه باز می‌گردد و حالا چشم‌ها به نسل جدید بوکس ایران دوخته شده است.
در سومین دوره حضور کوراش در بازی‌های آسیایی، شاهد برگزاری مسابقات در سه وزن آقایان و سه وزن بانوان خواهیم بود. برخلاف دو حضور ابتدائی کوارش که شاهد برگزاری رقابت‌ها در چهار وزن آقایان و سه وزن بانوان بودیم، اما این بار با کاهش یک سهمیه از بخش مردان شاهد برابری جنسیتی اوزان این مسابقات هستیم. کوراش ایران در‌ هانگژو یک مدال طلا، سه نقره و یک برنز گرفت.
جوجیتسو نیز همانند کوراش سومین حضور خود در تاریخ بازی‌های آسیایی را در ناگویا تجربه خواهد کرد. این رشته هم در بازی‌های آسیایی پیش رو با کاهش یک سهمیه در بخش بانوان مواجه شده است. پس از برگزاری مسابقات در 2018 جاکارتا در شش وزن آقایان و دو وزن بانوان، در 2022‌ هانگژو شاهد برابری جنسیتی در برگزاری مسابقات بودیم و در هر دو بخش آقایان و بانوان مسابقات در چهار وزن برگزار شد، اما در ناگویا قرار است مسابقات آقایان در چهار وزن و رقابت بانوان در سه وزن برگزار شود.
اضافه شدن MMA به برنامه رسمی بازی‌های آسیایی 2026 یکی از مهم‌ترین اتفاقات برای ورزش‌های رزمی ایران است. این رشته در نخستین حضور آسیایی خود، در چهار وزن مردان و دو وزن بانوان برگزار می‌شود. اگر مسئولان فدراسیون انجمن‌های رزمی و وزارت ورزش به درستی از این فرصت استفاده کنند، می‌توانند این رشته را به یکی از قابلیت‌های جدید کسب مدال برای کاروان ایران تبدیل کنند. هنوز جزئیات سهمیه‌بندی این مسابقات مشخص نشده است.