ارائه پیشنهادات عملیاتی رئیس قوه قضائیه در اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو شانگهای
رئیس قوه قضائیه در مراسم افتتاحیه بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، در شهر هانگژو چین، به سخنرانی پرداخت.
حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای در سخنان خود در افتتاحیه بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، ۸ راهکار عملیاتی و مشخص را برای توسعه هرچه بیشتر هماهنگیها و همکاریهای حقوقی و قضائی کشورهای عضو پیشنهاد کرد.
این ۸ راهکار عبارتند از: تقویت همکاریهای قضائی در مبارزه با جرائم فراملی از طریق ایجاد سازوکارهای مشترک، مانند: تأسیس «پلتفرم اشتراک اطلاعات قضائی» بین کشورهای عضو برای تسریع در تعقیب مجرمان و تشکیل نیروی ویژه مشترک جهت مقابله با شبکههای قاچاق موادمخدر. هماهنگسازی قوانین برای مقابله با تروریسم از طریق توسعه چارچوبهای حقوقی برای محاکمه تروریستها و جلوگیری از سوءاستفاده از فضای مجازی توسط آنان. توسعه دیپلماسی قضائی در حوزه جرائم سایبری با تشکیل کمیته مشترک سایبری برای تدوین استانداردهای جمعآوری ادله دیجیتال و برگزاری رزمایشهای مشترک برای شبیهسازی حملات سایبری و پاسخگویی قضائی. کاهش اختلافات تجاری با تأسیس «مرکز داوری بینالمللی سازمان همکاری شانگهای» برای رسیدگی به اختلافات اقتصادی. مبارزه با قاچاق انسان و حمایت از قربانیان از طریق تقویت قوانین حمایتی و همکاری در زمینه استرداد مجرمان، ایجاد بانک اطلاعاتی مشترک درباره گروههای قاچاق انسان و ارائه برنامههای بازپروری قربانیان با مشارکت سازمانهای مردم نهاد. حفاظت از محیط زیست و مقابله با جرائم زیست محیطی فرامرزی مانند قاچاق پسماند و آلودگی آبها از طریق تصویب پروتکل مشترک برای تعقیب قضائی جرائم زیست محیطی و ایجاد شبکه نظارتی برای رصد تخلفات در مناطق مرزی. تبادل تجربیات در هوشمندسازی نظامهای قضائی با هدف بهبود کارآمدی دادرسی با استفاده از فناوریهای نوین از طریق برگزاری اجلاس سالانه درباره تحول دیجیتال در نظامهای قضائی و ایجاد سکوی آموزش برخط برای قضات در زمینه فناوری اطلاعات. تقویت گفتوگو میان نظامهای قضائی با هدف ترویج درک متقابل نظامهای حقوقی از طریق تأسیس «مرکز آموزش و پژوهشهای حقوقی سازمان همکاری شانگهای» برای برگزاری دورههای آموزشی برای قضات و پلیس در زمینه جرائم نوین، انجام مطالعات تطبیقی و انتشار نشریه مشترک درباره چالشهای حقوقی.
رئیس عدلیه همچنین در مراسم اختتامیه بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، در شهر هانگژو چین، به سخنرانی پرداخت.
حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای در پایان، ۶ راهکار راهبردی و عملیاتی را جهت تقویت همکاریهای بیشتر قضائی بین کشورهای عضو سازمان شانگهای ارائه کرد که این راهکارها بدین شرح میباشند: ایجاد یک شبکه حقوقی مشترک برای مبارزه با جرایم فراملی از قبیل مبارزه با تروریسم، قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان و جرایم اقتصادی؛ برگزاری نشستهای تخصصی حقوقی و قضائی برای افزایش هماهنگی و اشتراک نظر در مفاهیم و مصادیق؛ برگزاری دورههای آموزشی در زمینه حقوق بشر و ارتقاء عدالت اجتماعی؛ تقویت شفافیت در مبارزه با فساد به منظور افزایش اعتماد عمومی به نظامهای قضائی؛ تسهیل در سرمایهگذاری و تقویت امنیت اقتصادی؛ کمک به امنیت غذایی و بهداشت جهانی.
در جریان بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، در شهر هانگژو چین به غیر از رئیس قوه قضائیه، محمد کاظمیفرد رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضائیه، اصغر جهانگیر معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه و ناصر سراج معاون معاون امور بینالملل قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران، سخنرانی داشتند.
تشریح دستاوردهای حضور هیئت عالی قضائی جمهوری اسلامی ایران
در اجلاس شانگهای
به گزارش مرکز رسانه قوه قضائیه، حجتالاسلاموالمسلمین محسنیاژهای، در بازگشت از سفر به چین، طی مصاحبهای به تشریح دستاوردهای حضور هیئت عالی قضائی جمهوری اسلامی ایران در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای پرداخت.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه سازمان همکاری شانگهای از جمله سازمانهای بینالمللی است که دارای ظرفیت بسیار بالایی از لحاظ جغرافیایی و جمعیتی میباشد، گفت: در جریان بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، پیرامون مسائل مختلف منطقهای و بینالمللی مربوط به دستگاههای قضائی کشورهای عضو سازمان، مباحثی مطرح شد و گفتوگوهایی صورت گرفت؛ در این اجلاس ضمن اشاره به برخی خلأهای قانونی در حوزه مسائل حقوقی و قضائی، پیشنهاداتی در راستای انتفاع بیشتر کشورهای عضو سازمان مطرح گردید؛ همچنین، فرصتها و آسیبهای حوزه هوش مصنوعی نیز در این نشست مورد بررسی قرار گرفت و نقطهنظرات اعضا در این زمینه ارائه شد.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: همکاران ما نیز در حاشیه برگزاری اجلاس، در چند نشست کمیتههای تخصصی شرکت کردند. محسنی اژهای گفت: در جریان این اجلاس، مقرر گردید که بیست و یکمین نشست رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، سال آینده در ایران برگزار شود.
وی با اشاره به دیدارهای خود با رئیس دیوان عالی و همچنین عضو عالیرتبه کمیته مرکزی و رئیس کمیسیون سیاسی و حقوقی حزب حاکم چین، اظهار کرد: در جریان این جلسات، گفتوگوهای خوب و مفیدی درخصوص مسائل قضائی، اطلاعاتی و امنیتی صورت گرفت.
رئیس قوه قضائیه بیان داشت: در حاشیه بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، با عالیترین مقامات قضائی ۷ کشور دیدارهای دوجانبهای را برگزار کردیم؛ در جریان این دیدارهای دوجانبه، گفتوگوهای مفیدی در رابطه با موضوعات مختلف حقوقی و قضائی به خصوص چالشها، مشکلات و خلأهای قانونی مرتبط با حوزه فناوریهای نوین، فضای مجازی و هوش مصنوعی صورت گرفت.
محسنی اژهای عنوان کرد: امیدواریم نتیجه سفر و حضور ما در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، تامین هرچه بیشتر منافع و مصالح ایران اسلامی و سایر کشورهای همسو با ما باشد.
مصاحبه محسنی اژهای با رسانههای چینی
حجتالاسلام والمسلمین محسنیاژهای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران که به منظور شرکت در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضائی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، به شهر هانگژو چین سفر کرده بود، در مصاحبه با سه رسانه چینی «سیجیتیان»، «چاینا دیلی» و «شینهوا»، به تشریح اهداف سفر هیئت عالی قضائی جمهوری اسلامی ایران به چین و تبیین ظرفیتهای بالای کشورهای سازمان شانگهای برای توسعه مناسبات و تعاملات قضائی و حقوقی و همچنین تبیین مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در راستای استقرار و تثبیت صلح و امنیت بینالمللی و مقابله با اَشکال تروریسم، پرداخت.