جلوگیری از رسوب پول در حساب دستگاهها با اعتباری شدن نظام پرداخت
وزارت اقتصاد اعلام کرد: با توجه به اعتباری شدن حسابها و نظام پرداخت، حتی یک ریال وجه نقد نمیتواند در حساب دستگاههای اجرائی رسوب داشته باشد.
روابط عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی در پاسخ به مطلب سی و یکم فروردین ماه سال جاری روزنامه کیهان با عنوان «رسوب 197 همت بودجه کشور در حساب دستگاههای دولتی» توضیح داد:
1- به نظر میرسد مباحث مندرج در آن روزنامه بر اساس تصویر گزارش منتشر شده از سامانه بانک مرکزی در فضای مجازی است که همانطور که قبلا نیز اعلام شده است، گزارش یاد شده، گزارشی فنی است که برای بهرهبرداری داخلی و تخصصی خزانهداری کل کشور در سامانه بانک مرکزی طراحی شده است و الزاماً مفهوم عناوین و عبارات مشاهده شده در آن، با مفاهیم متبادر شده به ذهن در افکار عمومی تطبیق ندارد.
2- با توجه به پیادهسازی سیاست پرداخت اعتباری (حساب با مانده صفر)، مورد اشاره در ماده (۱۳) قانون برنامه پنجساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، کلیه حسابهای دستگاههای اجرائی اعتباری شده و منابع در زمان پرداخت به ذینفع نهائی از حساب واحد خزانه (حساب پشتیبان) تأمین و پرداخت میشود.
اضافه میکند با توجه به اعتباری شدن حسابها، حتی یک ریال وجه نقد نمیتواند در حساب دستگاههای اجرائی رسوب داشته باشد. اضافه میکند به منظور رعایت ملاحظات گزارشگری مالی بر اساس استانداردهای حسابداری و نظام حسابداری بخش عمومی صرفاً در ثبت رویدادهای مالی و تهیه صورتهای مالی در دستگاههای اجرائی، اعتبار واگذار شده، به منزله وجه نقد ثبت و گزارش میشود.
3- در اجرای سیاست پرداخت اعتباری، سهم دستگاههای اجرائی از منابع بودجه، به عنوان اعتبار (نه وجه نقد) در اختیار ایشان قرار دارد و اعتبار مذکور صرفاً در زمانی که به حساب ذینفع منتقل شود، توسط خزانهداری کل تبدیل به وجه نقد شده و به حساب ذینفع نهائی در شبکه بانکی (خارج از بانک مرکزی) منتقل میشود. با توجه به قوانین و مقررات نظیر اصلاحات قانون محاسبات عمومی کشور، مهلت دستگاههای اجرائی برای استفاده از اعتبارات خود، مواعد مشخصی است. مثلا بودجه عمرانی سال ۱۴۰۳، تا آخر شهریور ماه سال ۱۴۰۴ قابل استفاده است.
4- به دلیل اینکه بهموجب قانون محاسبات عمومی کشور، مهلت پرداخت بودجه هر سال به دستگاههای اجرائی در پایان اسفند ماه هر سال، تمام میشود و معمولا سهم اسفند ماه در وصول درآمدهای دولت، بیشتر از ماههای گذشته است، رسوب وجه نقدی که شب عید به حساب دستگاههای اجرائی واریز میشد، تا چند سال پیش ناگزیر بود. لیکن با اعتباری شدن نظام پرداخت، امروز رسوب حتی یک ریال نیز موضوعیت ندارد و همانطور که در بند (۳) نیز اشاره شد.
مبالغ اشاره شده اعتبار قابل مصرفی است که دستگاههای اجرائی مجازند تا پایان مهلت قانونی از آن استفاده کنند. اضافه مینماید بر اساس جزء (۳) بند (ب) ماده (۱۳) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران، «باقیمانده موجودی حساب اعتباری تملک داراییهای سرمایهای دستگاههای اجرائی در پایان سال مالی پایان اسفند ماه که تامین آن توسط خزانهداری کل کشور انجام شده است، به سال بعد منتقل میشود و خزانهداری کل کشور و دستگاههای اجرائی ذیربط حداکثر تا 6 ماه بعد (پایان شهریورماه سال بعد) اجازه پرداخت و مصرف آن را دارند.»
5- صرفنظر از موارد فوقالذکر ارتقای نظام مدیریت نقدینگی دولت با رویکرد دستیابی به کارایی حداکثر در مصرف منابع عمومی و ایجاد هماهنگی بیشتر در سیاستهای مالی و پولی با اصلاح ساختار خزانهداری کل کشور و تشکیل کمیته مدیریت نقدینگی با جلب مشارکت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در سال ۱۴۰۴ در دست پیگیری و اقدام است.