عبور از تحریمهای غرب با توافق گازی ایران و روسیه
سرویس اقتصادی -
تهران و مسکو درباره مسیر زمینی انتقال سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز از روسیه به ایران توافق کردند.
به گزارش خبرنگار ما، «محسن پاکنژاد» وزیر نفت هفته گذشته همراه با معاونان خود به روسیه رفت و با وزیر انرژی این کشور دیدار کرد. در این سفر بر طرحی توافق شده که در فاز نخست آن واردات گاز از روسیه برای جذب فناوری و پر کردن شکاف تولید داخلی است.
در فاز دوم نیز ایجاد شبکهای از مبادلات گازی شامل سوآپ (تعویض مرزی) و ترانزیت، بهگونهای که ایران را به «هاب انرژی» اوراسیا تبدیل میکند.
وزیر نفت روز جمعه در حاشیه برگزاری هجدهمین کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه در مسکو درباره انتقال گاز از روسیه به ایران گفت: پیشتر تفاهمنامهای برای واردات سالانه ۵۵ میلیارد مترمکعب گاز (معادل حدود ۱۵۰ میلیون مترمکعب در روز) از روسیه به ایران امضا شده است. بررسی مسیرهای انتقال انجام و بر استفاده از مسیر زمینی از طریق خاک جمهوری آذربایجان تفاهم حاصل شد.
محسن پاکنژاد با اشاره به اینکه گاز روسیه در منطقه آستارا تحویل ایران خواهد شد، توضیح داد: هماهنگیهای لازم میان روسیه و آذربایجان در حال انجام است و این طرح دارای فاز دومی نیز خواهد بود که در آینده نهائی میشود.
وی با اشاره به همکاریها و توافقات میان بانکهای مرکزی ایران و روسیه طی سالهای اخیر هم یادآور شد: اتصال شبکه پیامرسانهای مالی و سامانههای پرداخت کارتی دو کشور، گامی مؤثر در جهت تسهیل سرمایهگذاری و افزایش حجم تجارت است.
وزیر نفت ادامه داد: گسترش این همکاریها به حوزههای مرتبط با انتقال تجربیات به کشورهای دوست و همسو و نهادهای بینالمللی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای، میتواند تابآوری اقتصادی ایران و روسیه را در برابر تهدیدات خارجی افزایش دهد و نزدیکی راهبردی دو کشور را تقویت کند.
تحریمشکنی با همکاریهای منطقهای
به گزارش خبرگزاری فارس، در روزهایی که بستههای تحریمی آمریکا یکی پس از دیگری علیه صنعت نفت ایران اعمال میشود و در حالی که ترامپ هفته گذشته از «افزایش فشار بر ایران» سخن گفت، حضور هیئتی بلندپایه از تهران در مسکو، پاسخی روشن به واشنگتن داد: «ما شرکای جدیدی داریم».
اما این تنها آغاز ماجراست؛ تفاهمنامههای در دست مذاکره، از برنامههای بلندپروازانهتری حکایت دارد، معامله گازی که میتواند نقشه انرژی اوراسیا را بازنویسی کند. در اتاقهای دربسته وزارت انرژی روسیه، دو کشوری که مجموعاً یکسوم ذخایر گازی جهان را در اختیار دارند، حالا به دنبال تبدیل تحریمهای غرب به فرصتی برای بازی سازی جدید هستند.
طرح مبادلات گازی دو کشور نه تنها نیاز روسیه به دور زدن تحریمهای صادرات انرژی را پاسخ میدهد، بلکه موقعیت ژئوپلیتیک ایران بهعنوان پل ارتباطی شرق و غرب را احیا میکند.
وزیر انرژی روسیه، در گفتوگو با خبرنگاران تأکید کرد که «همکاری با ایران تنها یک انتخاب اقتصادی نیست؛ این یک ضرورت استراتژیک است».
یک مقام اروپایی که نخواست نامش فاش شود، به نیویورک تایمز گفته بود که آمریکا فکر میکند تحریمها مانند دهه ۱۹۹۰ کار میکند، اما جهان تغییر کرده است. حالا هر تحریمی، بازیگران جدیدی را به میدان میآورد.
همکاری هستهای و حملونقلی
به گزارش خبرگزاری تسنیم، پاکنژاد در نشست اختتامیه هجدهمین نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه اظهار داشت: ایران و روسیه به همکاری خود در زمینه استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای و احداث تأسیسات انرژی اتمی جدید و تکمیل فازهای دو و سه نیروگاه بوشهر با استفاده از خط اعتباری مسکو ادامه خواهند داد.
چهارشنبه هفته گذشته هم وزارت حملونقل روسیه پس از دیدار «دیمیتری زورف»، معاون وزیر حملونقل روسیه و «سعید رسولی»، معاون وزیر راه و شهرسازی ایران خبر داد که روسیه و ایران برای ایجاد کنسرسیومی از شرکتهای کشتیرانی و بنادر دو کشور به توافق رسیدهاند.
همچنین الکسی اورچوک، معاون نخستوزیر روسیه در جمع خبرنگاران اعلام کرده بود که متخصصان روسیه هم اکنون در ایران حضور دارند و در حال کار روی پروژه راه آهن رشت - آستارا هستند.
شاخه غربی کریدور شمال- جنوب حلقه مفقودی خط ریلی رشت-آستارا را دارد که پس از گذشت ۲۵ سال از ارائه این کریدور، گامهای راهبردی برای احداث آن برداشته شده است.
از طرفی، همکاریهای حملونقل هوائی ایران و روسیه نیز گسترش پیدا کرده به طوری که در بهمن ماه سال گذشته رئیس آژانس حملونقل هوائی فدرال روسیه دیمیتری یادروف با اشاره به تعمیر و نگهداری تعدادی از هواپیماهای مسافربری این کشور در ایران گفته بود که کیفیت کار شرکتهای ایرانی در این زمینه عالی است.