kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۹۳۹۷
تاریخ انتشار : ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۱۳
تأثیر تعالی‌بخش سفر در زندگی فردی و اجتماعی-بخش دوم

همیشه به سفر با هدف کسب تجربه در کنار اعضای خانـواده و دوسـتان


سفر در دل طبیعت تأثیر زیادی بر روح و روان انسان دارد و می‌توانید با سپری‌ کردن تعطیلات در نواحی بکر و معروف سفر خوبی را تجربه کنید. بسیاری از افراد هنگام مسافرت از زندگی لذت می‌برند و مرور خاطرات آن نیز دوست‌داشتنی است. با وجود لذت‌ها و خوشی نهفته در سفر، شاید به‌ندرت به آثار و بهره سفر بر سلامت فیزیکی و روحی فکر کرده باشیم. در زندگی روزمره از سایر فعالیت‌هایی که به ‌سلامت مرتبط باشند، مانند ورزش و رژیم غذایی اطلاع داریم. مسافرت می‌تواند هم از لحاظ جسمی و هم از بُعد روحی بدن انسان را سالم‌تر کند، پس بهتر است که برنامه‌ای برای مسافرت در نظر بگیرید. سفر می‌تواند تغییرات مثبت و اساسی ایجاد کند که نتیجه آن هم در دوران سفر و هم در دوران بلندمدت پس از سفر می‌توان مشاهده کرد.
سفر موجب کاهش سطح استرس می‌شود. کاهش سطح استرس شاید یکی از فواید شگفت‌انگیز سفر شمرده نشود، اما بدون شک برای بسیاری از افراد یکی از موارد جذاب محسوب می‌شود. بسیاری از مردم معتقدند که با سفر از زندگی روزمره و فشارهای معمول زندگی دور می‌شوند و زمان کافی برای تمرکز بر روی خودشان را خواهند داشت. این تصور درستی است، مسافرت قطعاً می‌تواند مانع فشارهایی باشد که ذهن افراد را درگیر می‌کند. یک سفر کوتاه به‌دور از شهر و کشور می‌تواند ذهن گردشگران را تغییر داده و حیاتی دوباره بخشد و همچنین سطح استرس را که سلامت بدن را نابود می‌کند، از بین خواهد برد. اگر از تمام لحظات پر استرس که در زندگی پیش می‌آیند، فاصله نگیریم و استراحت نداشته باشیم، هورمون معروف استرس به نام کورتیزول افزایش می‌یابد و این موجب زود پیر شدن افراد شده و همچنین سطح قند خون را نیز افزایش می‌دهد. این تأثیر بعدها موجب اثرات ناخوشایند زیادی می‌گردد که برای نمونه می‌توان به التهاب، مشکلات دستگاه گوارش، مسائل مرتبط با قلب و رگ‌ها و مشکلات ناباروری اشاره کرد. مطالعات نشان داده است که مسافرت می‌تواند به کنترل و کاهش استرس و منفی‌گرایی کمک کند. یک یا دو روز را که در سفر سپری کنید، متوجه تغییرات و ناپدید شدن استرس و نگرانی‌ها خواهید شد؛ بنابراین سفر تأثیر زیادی بر سلامتی دارد و به‌ جای کار بیش از حد یا نگرانی شدید، امکان آرامش ذهن و تمرکز بر تجربیات جدید را فراهم می‌کند.
فواید جسمی سفر
سفر موجب تقویت سلامت استخوان‌ها می‌شود. گفتنی است که در زمان مسافرت افراد ترجیح می‌دهند مدت‌زمان بیشتری را در محیط بیرون سپری کنند و این یک حقیقت کلی است. زیبایی سفر در تجربه چیزهای جدید و متنوع نهفته است که با بازدید از جاذبه‌های مختلف یا لذت از فرهنگ، آداب‌ورسوم محلی و معماری مکان در ارتباط است. در نتیجه این کاوش‌ها بدن افراد می‌تواند میزان زیادی از نور آفتاب را جذب کند، مخصوصاً اگر به منطقه‌ای با آب‌وهوای گرم سفر کنید. اشعه خورشید ویتامین دی مورد نیاز بدن را تولید می‌کند و این ویتامین به‌تنهائی توسط رژیم غذایی به دست نمی‌آید. 
دکتر احمد درخشان، پزشک عمومی برایمان تبیین می‌کند: «ویتامین دی موجب جذب بهتر کلسیم و فسفر در سیستم گوارشی می‌شود و کلسیم را درون استخوان‌ها به گردش درمی‌آورد. افزایش جذب کلسیم در داشتن استخوان‌های محکم نقش مهمی دارد و مهم‌تر اینکه کلسیم انباشته شده در استخوان‌ها در طول ادامه این روند جدا شده و کلسیم جدید جای آن را می‌گیرد، و این روند نقش مهمی در سلامت استخوان دارد. گفته می‌شود که ویتامین دی 3 نیز به طور مستقیم به سلامت استخوان‌ها ارتباط دارد، تحقیقات نشان می‌دهد که میان جذب ویتامین دی و کاهش تراکم استخوان ارتباط مشخصی وجود دارد. پوکی استخوان‌ها مشکل رایجی است که اغلب افراد بالای 35 سال با آن رو‌به‌رو می‌شوند و این بیماری اغلب در زنان سالخورده شایع‌تر است. در نتیجه استراحت کردن و سفر کردن به مناطقی که بدن بتواند نور آفتاب کافی به دست آورد، برای بسیاری از مردم مفید خواهد بود.»
فواید روحی سفر
سفر ذهن را تیزهوش نگه می‌دارد. بدون شک با برنامه روزانه خود آشنایی دارید، از خواب بیدار می‌شوید و به فعالیت‌های مختلف روزانه می‌پردازید، اما این فعالیت‌ها استعداد ذهنی را تقویت نمی‌کنند، زیرا مغز انسان با اطلاعات جدیدی رو‌به‌رو نشده و مجبور به پردازش و فعالیت نیست. گفتنی است که برخلاف زندگی روزمره، هنگام مسافرت (به‌ویژه در کشورها یا مناطقی که از مکان زندگی‌تان متفاوت باشند) با اطلاعات جدیدی آشنا می‌شوید که ذهن مجبور به پردازش آنها می‌گردد. برنامه روزانه تغییر می‌یابد، در تمام لحظات سفر باید تصمیم‌های جدیدی بگیرید از میان خیابان‌های مختلف، شهرهای متنوع عبور کنید و در میان زبان‌های متفاوت به مسیر خود ادامه دهید. تمام این دانستنی‌ها به مغز کمک می‌کنند تا با بالا رفتن سن در برابر بیماری‎های زوال حافظه در سطح سلولی مقاومت کند. در طول سفر با محرک‌های جدیدی رو‌به‌رو می‌شوید و این روند بارها در طول سفر تکرار می‌شود، بنابراین ذهنتان جوان مانده و حافظه و تمرکز نیز تقویت می‌گردد.
 سمانه صفرعلی، روان‌شناس به گزارشگر کیهان درباره فواید روحی و ذهنی سفر توضیح می‌دهد: «سفر موجب افزایش خلاقیت می‌شود. اگر خودتان را با محرکه‌های جدید رو‌به‌رو نکنید، باگذشت زمان قدرت خلاقیت در وجودتان کاهش می‌یابد. پس در حقیقت نوآوری و خلاقیت خیلی زیاد به نوروپلاستی یا انعطاف‌پذیری مغزی (به نحوه سازمان‌دهی مغز و شبکه‎های عصبی آن) بستگی دارد. سفر به مکان‌های جدید و تجربه فرهنگ‌ها، صداها، بوها، مزه‌ها، احساسات و جاذبه‌های متنوع، مغز را به ایجاد ارتباط‌های عصبی هدایت می‌کنند. بدون شک مسافرت می‌تواند خستگی فکری و روحی را از افراد دور کند یا مانع رکود خلاقیت گردد و در نهایت انگیزه‌ای برای عملکرد بهتر مغز در درون فرد باشد. به‌ویژه افرادی که کار و فعالیت آنها به تفکر و برنامه‌های نوآورانه نیاز دارد، بهتر است به مکانی که قبلاً با آن آشنایی نداشته‌اند، سفر کنند، تا انگیزه لازم برای به جوشش افتادن ایده‌های خلاقانه را به دست آورند.»
این روان‌شناس در ادامه می‌افزاید: «مطالعات و بررسی‌های زیادی در این زمینه صورت ‌گرفته است که نشان می‌دهد، شادی با مسافرت ارتباط معناداری دارد. گفتنی است که طبق یافته‌های یک از مطالعات، پیش‌بینی و انتظار یک تعطیلات از قبل برنامه‌ریزی‌شده می‌تواند افراد را چند برابر خوشحال کند و تعادل جسمی، روحی و احساسی افراد را افزایش دهد. یکی دیگر از مطالعات نیز روشن کرده است که خریدهای تجربی (مانند سفر)، در مقایسه با خریدهای مادی مانند خرید لباس یا لوازم الکترونیک، می‌تواند لذت بیشتری به مردم هدیه بخشد. وجود چنین تجربیاتی ارزش بسیار زیادی دارد و می‌تواند بی‌حدوحصر ادامه یابد که در نتیجه در بلندمدت رضایت بیشتری را به همراه خواهد داشت. گفتنی است که کاهش وزن، تقویت ارتباط بین افراد، کاهش سطح نگرانی و افسردگی، افزایش اعتمادبه‌نفس و غیره، از دیگر فواید مسافرت هستند، پس برنامه سفر را در اولویت قرار دهید.»
کارنامه نوروزی سفرها در خراسان شمالی 
بهمن نوری، استاندار خراسان شمالی با بیان اینکه باید آثار میراثی و تاریخی استان را احیا و جهانی کنیم، گردشگری را از جمله ظرفیت‌های مهم برای تقویت بنیان‌های اقتصادی خراسان شمالی نامید. 
وی فروردین‌ماه ۱۴۰۴ در آیین تجلیل از خادمان سفرهای نوروزی می‌گوید: «باید برای نوروز آینده برنامه‌ریزی کرد تا کارهای متنوع، قوی‌تر و ارزشمندتری با استفاده از ظرفیت‌های داخل استان و با ابزار خلاقانه هنر داشته باشیم تا چهره فاخر و چشم‌نواز استان خراسان شمالی را به‌خوبی در کشور معرفی کنیم.»
 استاندار خراسان شمالی با افزودن اینکه این ملت بااراده، وفاق و انسجام کارهای بزرگی انجام داده است و نام ایران و ایرانی بر قله‌های تاریخ می‌درخشد، می‌گوید: «آنچه در ایام نوروز شاهد بودیم، جلوه‌ای از برنامه‌ریزی، پیگیری و اراده بود.»
نوری با توصیف فعالیت‌های نوروزی انجام شده در خراسان شمالی به منزله کاری خوب، منسجم و هدفمند، خاطرنشان می‌کند: «امسال در استان نسبت به سال گذشته با وجود افزایش سفر و اسکان، عملکرد درخشانی را به گواه آمار و ارقام شاهد بودیم.» وی یادآور می‌شود: «خراسان شمالی جزو استان‌هایی است که به دلیل عملکرد خوب ناشی از هماهنگی همه دستگاه‌های عضو این ستاد، مورد قدردانی وزارت میراث‌ فرهنگی و گردشگری قرار گرفت.» استاندار خراسان شمالی ادامه می‌دهد: «باید خراسان شمالی را در ذهن مسافران، زیبا و درخشان حک کنیم؛ همان‌طور که با حضور مسئولانه و پیگیرانه در نوروز امسال گام برداشتیم. همچنین نباید ضرورت و اهمیت استفاده از ظرفیت‌های فراوان مردم در همه امور را فراموش کنیم. باید از تلاش همه خادمان سفرهای نوروز در استان قدردانی کرد.»
نظرات جالب جهانگردان درباره کشور و مردم ایران
نظرات جهانگردان درباره ایران همیشه جالب و خواندنی بوده است. وقتی به سفر می‌روید یکی از موضوعاتی که به‌شدت در ذهن شما ثبت خواهد شد، رفتار و فرهنگ مردم بومی شهر یا کشور مقصد سفرتان است. اگر در طی سفر رفتار و منش ناپسندی از آنها ببینید و یا برعکس یک نکته مثبت مشاهده کنید، حتماً در ذهنتان ثبت می‌شود. از آنجایی ‌که آدمی عادت دارد جزء را به کل تعمیم دهد، در نتیجه ممکن است شما یک ویژگی را به مردم یک شهر یا کشور نسبت دهید. بدون شک این مطلب اصلاً صحت ندارد و نمی‌توان رفتار زشت یک فرد را به یک جامعه نسبت داد.
از دیرباز ورود جهانگرد به ایران وجود داشته و جاده ابریشم فرصت بسیار خوبی برای خارجی‌ها فراهم کرده تا بنا به دلایل مختلف به کشورمان ایران قدم بگذارند. در زمانی که سلسله صفویه در ایران حکومت می‌کرد از جمله دورانی طلایی و درخشان سیروسیاحت در ایران بود که این مورد به واسطه افزایش میزان امنیت، وجود راه‌های ارتباطی و ساخت تأسیسات متعدد اتفاق افتاد. 
سال ۱۳۱۴ شمسی برای اولین‌بار در کشور وزارتی به نام اداره جلب سیاحان خارجی و تبلیغات در ایران به‌وجود آمد و این اداره وظیفه داشت تا اموری که مربوط به جهانگردی بود را بر عهده بگیرد و آن را سازماندهی کند. سال ۱۳۱۹ اولین آژانس جهانگردی ایران خلق شد و در سال ۱۳۴۰ نیز شورای‌عالی جهانگردی ۱۲ نفر از نمایندگان وزارتخانه و مؤسسه‌های دولتی و همچنین سه نفر از افرادی که در حوزه گردشگری و جهانگردی اطلاعات خوبی داشتند، به این شورا اضافه شدند. در سال ۱۳۵۷ این شورا به وزارت ارشاد اسلامی تغییر نام داد و حوزه معاونت جهانگردی امور مربوط به جهانگردی در کشور را برعهده گرفت. اغلب گردشگرهایی که نظرشان را در مورد سفر به ایران جویا شدیم توریست‌های کشورهای اروپایی 
بودند.
 یکی از نظرات جهانگردان درباره ایران که بسیار جالب‌ توجه است، تنوعی است که ما در زمینه‌های مختلف در کشورمان ایران داریم. برای مثال شما به هر خطه‌ای از ایران که سر بزنید، گویش خاص خود، غذای خاص خود، حتی برخی از آنها مانند جنوبی‌ها، شمالی‌ها و کردها لباس‌هایی مخصوص به خود دارند و این تنوع را در کمتر کشور اروپایی می‌توان مشاهده کرد. یکی از ویژگی‌های مثبت ایرانی‌ها نزد خارجی‌ها همین تنوع در امور مختلف است.
 یکی دیگر از جاذبه‌های گردشگری درباره ایران که باعث شده جهانگردان و توریست‌ها تمایل زیادی برای آمدن به کشور ایران از خود نشان دهند، آثار تاریخی مختلف و زیبایی است که ما در کشورمان داریم. در اغلب شهرهای ایرانی حداقل یک اثر باستانی وجود دارد و این خود می‌تواند باعث جذب توریست و گردشگرهای ایرانی و خارجی شود. قدمت برخی از آثار ایرانی موضوعی است که اغلب توریست‌ها را شگفت‌زده می‌کند.
نکته بسیار مهم دیگری که توریست‌های خارجی در مورد مردم ایران بیان کرده‌اند، مهمان‌نوازی، خونگرم بودن و محبتی است که در رگ ‌و ریشه مردمان این کشور جاری بوده و همیشه و همه‌جا زبانزد همه است. البته ما دعا می‌کنیم که تمام گردشگرهای خارجی همواره با خاطراتی خوب و خوش دیار ما را ترک کنند. شیراز یکی از مقاصد مهم برای توریست‌هاست. نویسنده این گزارش، در شیراز با چند آرژانتینی صحبت کردم و همگی از این شهر شگفت‌زده بودند و از جاذبه‌های آن مانند ارگ، مسجد وکیل، بازار وکیل و....تعریف و تمجید می‌کردند.