ضرورت هوشیاری دولت چهاردهم درباره حفظ خودکفایی گندم
سرویس اقتصادی-
اعلام اینکه «امسال باید پنج میلیون تن گندم وارد شود» از سوی رئیس سازمان تات، به معنای از دست رفتن خودکفایی تولید گندم در دولت چهاردهم است.
به گزارش خبرنگار ما، درحالی که با اعتمادسازی دولت شهید رئیسی در کشاورزان، طی دو سال اخیر و با وجود کم بارشی و دیگر مشکلات، کشور در تولید گندم خودکفا شد و سال گذشته تولید راهبردیترین محصول غذایی جهان در ایران به ۱۵ میلیون تن گندم رسید؛ غلامرضا گل محمدی؛ رئیس سازمان تات (تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی) به تازگی پیشبینی کرده برای سال زراعی جدید هشت تا ۹ میلیون تن گندم تولید شود. این ادعا به معنی کاهش حداقل شش میلیون تنی این محصول در سال جدید و نیازمندی کشور به واردات پنج میلیون تن از این محصول اساسی است.
البته سال قبل هم پیشبینی تولید گندم، حدود 12 تا 13 میلیون تن بود اما در نهایت مشخص شد که 15 میلیون تن تولید شده است. بنابراین، اعلام رئیس سازمان تات پیش از پایان فصل برداشت گندم و بدون استناد به آمار نهائی تولید مبنی بر اینکه «امسال باید پنج میلیون تن گندم وارد شود» از لحاظ فنی و رسانهای غیرحرفهای و شتابزده به نظر میرسد.
برخی نیز معتقدند بیان چنین اظهاراتی میتواند نوعی مقدمهچینی برای توجیه واردات، آن هم در شرایط تنگنای ارزی کشور باشد.
خسارات اعلام زودهنگام یک پیشبینی
به گزارش خبرگزاری تسنیم، اعلام واردات گسترده پیش از نهائیشدن آمار تولید داخلی گندم، آنهم در شرایطی که هنوز فصل برداشت به پایان نرسیده، نهتنها نشاندهنده بیتوجهی به واقعیتهای میدانی و زحمات کشاورزان است بلکه بهوضوح اعتماد عمومی به سیاستهای حمایتی دولت را تضعیف میکند. این پیام به جامعه مخابره میشود که تولید داخلی در اولویت نیست و دولت حتی به پیشبینیهای خودش هم اتکا ندارد.
اگر چنین اعلامی بدون هماهنگی با نهادهای مرتبط نظیر شرکت بازرگانی دولتی، سازمان برنامهوبودجه، بانک مرکزی یا ستاد تنظیم بازار صورت گرفته باشد نشانهای آشکار از نبود انسجام و همراستایی مدیریتی در ساختار وزارت جهاد کشاورزی است. نتیجه چنین ناهماهنگیهایی، تصمیمات متناقض، تأخیر در اجرا، سردرگمی در بازار و هدررفت منابع ملی خواهد بود.
وزارت جهاد کشاورزی، سالها سیاست خودکفایی در تولید گندم را در سطح رسانهای و اجرائی تبلیغ کرده است. اظهارنظری از این جنس، عملاً تمام آن تلاشها را زیر سؤال برده و پیام بیثباتی در سیاستگذاری را مخابره میکند. کشاورزانی که برای تولید ملی سرمایهگذاری و تلاش کردهاند اکنون خود را نادیده گرفته میبینند. چنین رویکردی در نهایت به بیانگیزگی تولیدکننده داخلی و وابستگی هرچه بیشتر کشور به واردات منجر خواهد شد.
خبرهای خوب کشاورزی؟!
گفتنی است، نوری؛ وزیر جهادکشاورزی، چند روز پیش گفت: «به زودی خبرهای خوبی در حوزه امنیت غذایی خواهید شنید.» اما حالا ادعا میشود که خودکفایی در تولید گندم از دست رفته است! این در حالی است که به گفته وزیر قرار بود برای خودکفایی در چند محصول اساسی دیگر، اقداماتی صورت بگیرد.
خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی اساسی و نیل به امنیت غذایی، با وجود مدیران طرفدار واردات، مخالف خودکفایی و طرفدار اولویت صادرات بر تامین نیاز داخلی، در وزارتخانههای جهادکشاورزی و صمت و سازمان برنامه و بودجه، شدنی نیست.