چراغپور: کمیته آموزش مقصر است
بعد از جوانان، نوجوانان هم از آسیا حذف شد فدراسیون فوتبال تیمهای پایه را نجات میدهد؟!
سرویس ورزشی-
پس از ناکامی تیم فوتبال جوانان، این بار نوبت به نوجوانان رسید که یک ناکامی دیگر را در آسیا تجربه کند.
دیدار تیمهای فوتبال نوجوانان ایران و تاجیکستان شامگاه جمعه در جام ملتهای زیر ۱۷ سال آسیا به میزبانی عربستان در گروه D برگزار شد که این دیدار با شکست ۳ بر یک نوجوانان ایران مقابل تاجیکها همراه بود تا از صعود به مرحله حذفی و مجوز حضور در جام جهانی نوجوانان باز مانده و وداع زودهنگامی با جام داشته باشند. این تیم پس از تساوی یک-یک مقابل کره شمالی مقابل عمان با نتیجه ۳ بر ۲ و همچنین دیدار با تاجیکستان با نتیجه ۳ بر یک شکست خورد تا از گروه D حذف شود.
تیمهای تاجیکستان و کره شمالی از گروه D راهی مرحله حذفی شدند و جواز حضور در جام جهانی کسب کردند. نوجوانان ایران نیز با یک امتیاز در قعر جدول قرار گرفت. ملیپوشان نوجوان ایران در حالی شانس حضور در جام جهانی زیر ۱۷ سال را از دست دادند که طبق روال جدید فیفا ۴۸ تیم قرار است در دوره بعدی این رقابتها شرکت کنند. بنابراین کافی بود عباس چمنیان تنها باعث صعود تیمش از مرحله گروهی میشد اما نتوانست چنین موفقیتی را رقم بزند. فوتبال پایه ایران در حالی روزهای تلخی را در رده ملی پشت سر میگذارد که در رده جوانان نیز با وجود سه پیروزی در بازیهای مرحله گروهی مقابل ژاپن در یک چهارم نهائی حذف شد تا نتواند در جام جهانی زیر ۲۰ سال جهان حاضر شود.
چمنیان: عذرخواهی میکنم
عباس چمنیان سرمربی تیم فوتبال نوجوانان پس از حذف تیم ملی فوتبال نوجوانان ایران در جام ملتهای آسیا و ناکامی در صعود به جام جهانی زیر ۱۷ سال، اظهار کرد: در ابتدا بابت این نتایج از همه مردم شریف ایران و مسئولان فدراسیون فوتبال عذرخواهی میکنم. قطعا به عنوان فردی که مسئول اول فنی تیم بوده، به این موضوع معترف هستم که نتایج ما در شان جمهوری اسلامی ایران نبوده و بابت این موضوع واقعا شرمنده هستیم.
او افزود: شروع خوبی در بازی با تاجیکستان نداشتیم اما پس از گلی که روی اشتباه فردی دریافت کردیم، بهتر بازی کرده و به گل مساوی هم رسیدیم. با این حال نتوانستیم شکل کار خود در ابتدای نیمه دوم را ادامه بدهیم و کار خیلی سخت شد. سرمربی تیم ملی نوجوانان اضافه کرد: در طول هشت ماهی که در تیم مسئولیت داشتم دیدم همه اعضای تیم مانند یک سرباز با تمام وجود کار کردند و هیچکس کم نگذاشت. با این حال زحماتشان به جایی نرسید که مایه تاسف است. در این مدت فدراسیون فوتبال هم به خوبی از برنامههای ما پشتیبانی کرده و با پیگیریهای مسئولان فدراسیون و دپارتمان جوانان، اردوهای مناسبی در داخل و خارج از کشور داشتیم. باید از تمام افرادی که در این مدت حامی ما بودند بار دیگر عذرخواهی کنم.
ورود وزارت ورزش به موضوع نوجوانان
ناکامی نوجوانان در آسیا بازتاب بسیاری داشت تا جایی که صبح دیروز پایگاه خبری وزارت ورزش و جوانان اعلام کرد: «در پی عملکرد ضعیف تیم ملی نوجوانان فوتبال ایران و حذف از رقابتهای قهرمانی آسیا، وزارت ورزش و جوانان برای آسیبشناسی و بررسی دلایل این ناکامی، از مسئولان زیربط در فدراسیون فوتبال دعوت کرده تا در جلسهای با حضور معاون قهرمانی و حرفهای شرکت کنند.»
اینکه خروجی چنین جلساتی چه خواهد بود در آینده مشخص میشود اما در چند سال اخیر معمولا خروجی خاصی نداشته و بیشتر یک بازی رسانهای از سوی مقامات ورزش بوده است.
چراغپور: فوتبال ایران تا ۱۰ سال دیگر همین است
اما دیروز جلال چراغپور، مربی پیشین تیم ملی فوتبال ایران در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا درباره حذف تیم ملی نوجوانان از جام ملتهای آسیا و ناکامی در صعود به جام جهانی اظهار کرد: دو بازی ابتدائی تیم ملی نوجوانان را مقابل کره شمالی و عمان تماشا کردم. باید بگویم یک حادثه فوتبالی در درون فوتبال ما شروع شده و به ریشههای فوتبال نزدیک شده است. به قول خبرنگاران دنبال موجسواری با این خبر نیستم. سه بار تاکنون این حادثه اتفاق افتاده و از تیم ملی امید به جوانان و حالا به نوجوانان رسیده است. این فاجعه فوتبالی است و باید بگویم در ۱۰ سال آینده هم فوتبال ما روی همین چرخه خواهد بود و از تولید، خبری نخواهد بود.
چراغپور ادامه داد: آسیبشناسی محتوای مربیگری روی چند پایه است؛ دانش مربیگری، روش تمرینات و تفکری که روی تمرینات تیمهای پایه وجود دارد. آکادمیهای فوتبال ما دنبال بازیکنان قد بلند با فیزیک کشیده هستند تا میانبری برای بردن پیدا کنند. در کتاب فیفا ۲۰۲۴ دیگر به مربیان پایه coach نمیگویند و باید چهار خاصیت در مربیان وجود داشته باشد اما الان داد زدن راهکاری شده است برای به هر نحوی بردن و وقتی هدف این باشد، درست کردن زیرساخت در اولویت دوم و سوم قرار میگیرد و باعث از بین رفتن استعدادها میشود.
این کارشناس فوتبال درباره اینکه فدراسیون فوتبال چقدر در کسب این نتایج مقصر است؟ گفت: کمیته آموزش فدراسیون فوتبال مقصر است که در راس همه حوادث، برد و باخت را آموزش میدهد و اینکه مربیان به بازیکنان بگویند چگونه میتوانند زودتر به برد برسند. شما نگاه کنید در تیمهای پایه چابکی فنا شده و فیزیک جایگزین آن شده است. این مسئله باعث شده که در همین تیم ملی نوجوانان بازیکن یک در مقابل یک را دریبل بخورد و آن شادابی لازم را در زمین نداشته باشیم.
او درباره اینکه آیا چمنیان همچنان به عنوان مربی در تیم ملی نوجوانان باید حضور داشته باشد یا خیر؟ گفت: ماندن یا نماندن چمنیان الان ملاک نیست. ۲۰ سال است که ایشان به عنوان مدرس، مشاور فوتبال باشگاهی و مشاور تیمهای ملی حضور داشته است. باید قبول کنیم که کمیته آموزش ابزار تربیت کردن مربی را ندارد و عصاره فوتبال را آموزش نمیدهد. در واقع فوتبال را دور میزنند و در فوتبال باشگاهی هم همین قاعده اجرا میشود و باعث شده سالها در فوتبال پایه درجا بزنیم.
فدراسیون به دنبال تغییرات باشد
در اینکه فدراسیون تدارک خوبی برای این تیم فراهم کرد شکی نیست اما مجید جلالی به عنوان رئیس کمیته فنی و مدیر توسعه و پیشرفت فوتبال ایران باید به این پرسش پاسخ دهد که چرا تیمهای پایه نتوانستند نتایج لازم را کسب کنند؟! ناکامی تیمهای پایه فقط مختص نوجوانان نیست و تیم جوانان هم در مسابقات جام ملتهای آسیا در مرحله یک چهارم نهائی حذف شد و از راهیابی به جام جهانی باز ماند. با شرایط فعلی، فدراسیون فوتبال باید طرحی نو برای ردههای پایه داشته باشد وگرنه شرایط از این هم بدتر خواهد شد. در حال حاضر تیم فوتبال بزرگسالان صعودی زودهنگام به جام جهانی داشته و تیمهای فوتبال ساحلی و فوتسال عنوان قهرمانی آسیا را یدک میکشند و لازم است فدراسیون با برنامهریزی تیمهای پایه را هم از این شرایط نجات دهد.