سرمایهگذاری انگلیس روی تداوم جنگ در اوکراین
انگلیس از بسته ۴۵۰ میلیون پوندی کمک نظامی جدید برای کیف رونمایی کرد. اقدامی که بهگفته کارشناسان بیش از آنکه در خدمت صلح باشد، نشانهای از سرمایهگذاری انگلیس بر تداوم جنگ در شرق اروپا است.
جنگ اوکراین همچنان علیرغم همه لفاظیهای ترامپ درباره پایان دادن به آن ادامه دارد و هیچ نشانهای در بین دو طرف از توقف درگیریها و حملات دیده نمیشود. نشریه آکسیوس مدعی شده است که اگر جنگ اوکراین تا اواخر ماه میلادی جاری متوقف نشود، دونالد ترامپ تحریمهای بیشتری را علیه روسیه وضع خواهد کرد؛ البته به گفته کارشناسان روسیه در حال حاضر نیز زیر شدیدترین تحریمهای اروپا و آمریکا قرار دارد و بعید است که به خاطر تحریم جنگ اوکراین را که در آن تاکنون پیروز بوده، متوقف کند. از سوی دیگر دولتهای اروپایی ظاهراً مصمم هستند که حتی بدون آمریکا کیف را تسلیح کرده و بر آتش جنگ همچنان بدمند. در همین راستا انگلیس از بسته جدید کمک 450 میلیون پوندی خود به اوکراین رونمایی کرده است. بهگزارش ایرنا به نقل از پولیتیکو این بسته که توسط «جان هیلی» وزیر دفاع انگلیس در حاشیه بیستوهفتمین نشست گروه تماس دفاعی اوکراین در بروکسل اعلام شد، شامل تجهیزاتی همچون رادارهای میدان نبرد، مینهای ضدتانک، صدها هزار پهپاد هجومی، و اعتباری برای تعمیرات فوری تجهیزات زرهی اوکراین است. لندن ادعا کرده این بسته با مشارکت شرکتهای انگلیسی و اوکراینی تأمین میشود و بخشی از آن نیز از محل صندوق بینالمللی کمک به اوکراین با مشارکت نروژ پرداخت خواهد شد.
طبق اعلام وزارت دفاع انگلیس، این کمک ۴۵۰ میلیون پوندی بخشی از بودجه بیسابقه ۴.۵ میلیارد پوندی است که دولت لندن برای سال ۲۰۲۵ به حمایت نظامی از اوکراین اختصاص داده است. از این میزان، ۱۶۰ میلیون پوند صرف تعمیر و نگهداری تجهیزات نظامی از جمله خودروهای زرهی میشود و ۲۵۰ میلیون پوند دیگر به تأمین پهپاد و تسلیحات هجومی اختصاص خواهد یافت. براساس این گزارش وزیر دفاع انگلیس در نشست بروکسل مدعی شد: «۲۰۲۵ سال سرنوشتساز برای اوکراین است. ما باید تجهیزات لازم را در اختیار مدافعان اوکراینی قرار دهیم تا فشار را بر روسیه حفظ کنیم و مانع تکرار تجاوزات شویم.»
در این نشست که با حضور نمایندگان ۵۰ کشور برگزار شد، انگلیس و آلمان بهعنوان رؤسای مشترک، تلاش کردند تا هماهنگی برای تداوم ارسال تسلیحات به اوکراین را افزایش دهند. در کنار این نشست، جلسه جداگانهای نیز میان انگلیس و فرانسه با عنوان «ائتلاف داوطلبان» برگزار شد که هدف از آن، پیشبرد طرح ایجاد نیروی چندملیتی برای نظارت احتمالی بر صلح در صورت توافق آتشبس عنوان شده است؛ هرچند بسیاری از تحلیلگران این ائتلاف را در عمل پوششی برای زمینهسازی حضور نظامی بلندمدت غرب در خاک اوکراین تلقی میکنند.
نشریه پولیتیکو در گزارش خود بسته جدید را گامی در جهت پر کردن خلأ راهبردی آمریکا ارزیابی کرد و نوشت: «لندن میخواهد نشان دهد حتی در غیاب واشنگتن نیز ابتکار عمل در حمایت از اوکراین را حفظ میکند.» این نشریه افزود: «نشست بروکسل بیش از آنکه برای صلح باشد، برای سازماندهی ادامه جنگ طراحی شده است».در همین راستا، روزنامه فایننشالتایمز با استناد به اظهارات دیپلماتهای اروپایی گزارش داد که برخی اعضای اتحادیه اروپا نگران تعمیق وابستگی اقتصادی اروپا به صنعت جنگی آمریکا و انگلیس هستند، بهویژه آنکه شرکتهای نظامی انگلیسی با تأمین این تجهیزات سود هنگفتی از درگیریهای جاری خواهند برد. گزارشهای منتشرشده از محتوای نشست بروکسل نشان میدهد که تمرکز اصلی آن بر تداوم حمایت نظامی، ارسال تسلیحات سنگین، و فشار بر مسکو برای پذیرش شروط غرب است. در این میان، غیبت آمریکا از جایگاه رهبری، فرصت را برای لندن و پاریس فراهم کرده تا جای خالی واشنگتن را پر کنند و رهبری ائتلاف حامیان اوکراین را بهدست گیرند؛ هرچند تحلیلگران هشدار میدهند که این روند، بهجای کاهش تنش، میتواند شعلههای جنگ را بلندتر کند.