روایت والاستریت ژورنال از پشت پرده جنگ تعرفهای
ترامپ به دنبال تثبیت قدرت خود است نه اصلاحات اقتصادی
سرویس خارجی-
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال در گزارشی به تحلیل پشت پرده جنجالهایی که ترامپ با وضع تعرفه بر کالاهای کشورهای جهان به راه انداخته، پرداخته و نوشته است هدف ترامپ تثبیت قدرت خود است نه اصلاحات اقتصادی...
طی روزهای اخیر بسیاری از رسانهها و کارشناسان درباره انگیزهها و نتایج جنگ تعرفهای ترامپ علیه 180 کشور جهان بحث کردهاند. خود ترامپ مدعی است که تعرفهها به دنبال بهبود اقتصاد بیمار آمریکا و جلوگیری از سوءاستفاده کشورها از واشنگتن است اما تا به این جای کار این جنگ تعرفهای نه تنها هیچ سودی برای آمریکا در پی نداشته بلکه، در یک قلم به بورس این کشور بیش از
7 تریلیون دلار خسارت زده است و بسیاری از رسانهها درباره خطر تورم، رکود و شروع بحرانی وحشتناک شبیه بحران اقتصادی 1929 در این کشور هشدار دادهاند.
کارشناسان میگوید اصرار ترامپ به ادامه این جنگ اقتصادی در نهایت، خروجی بسیار وحشتناکی خواهد داشت و نه تنها اقتصاد آمریکا بلکه حتی سرنوشت جمهوریخواهان نیز به قمار ترامپ روی تعرفهها گره خورده است و در صورت شکست در این جنگ، احتمال آن بسیار بالاست که، نه تنها مردم آمریکا حزب جمهوریخواه را در انتخابات آتی کنگره تنبیه کنند بلکه، در جهان نیز مرجعیت سیاسی واشنگتن بین متحدین این کشور در اروپا و آسیا تضعیف و چین جای آن را بگیرد.
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال هم در گزارشی به شدت از این جنگ تعرفهای انتقاد کرده و انگیزههای اعلامی ترامپ را از شروع این جنگ تجاری زیر سؤال برده است. این روزنامه معتبر در یادداشتی با عنوان «چرا ترامپ به تعرفه دل بسته است؟» نوشت است: « ترامپ به دنبال تثبیت قدرت شخصی خود در داخل و خارج از مرزهای آمریکاست؛ نه اصلاح نظام تجارت جهانی، نه بهبود معیشت مردم آمریکا.»
بر اساس این گزارش، تعرفههای جدید و شتابزدهی ترامپ، بازارهای مالی جهان را به لرزه انداختهاند. این طرح دو چیز را رقم زده است: اول، ترامپ را وارد اولین بحران جدی دوران دوم ریاستجمهوریاش کرده است و دوم، باعث شده رأیدهندگان آمریکایی واقعاً به صلاحیت او برای ادامهی کار شک کنند. والاستریت ژورنال سپس نوشته است، آنچه امروز میبینیم، نمونه کلاسیک رفتار ترامپ است. او به شهود و باورهای شخصی خودش ایمان راسخ دارد. باور دارد که تحلیلگران و تصمیمگیرانی که با او مخالفاند، یا سادهلوحاند یا ضعیف.
به گزارش فارس والاستریت ژورنال در ادامه گزارش خود مینویسد: «وقتی ترامپ با مخالفت روبهرو میشود، راهکارش مصالحه نیست، بلکه تشدید بحران است. او هیجان را بالا میبرد، حریفان را با تهدید میترساند و با حرکات غافلگیرکننده، مسیر بازی را تغییر میدهد. اگر معمای «گره گوردی» (کنایه از رویداد بسیار پیچیده)
پیش رویش باشد، بیدرنگ شمشیرش را میکشد. هر چقدر هم سیاستهایش با مقاومت روبهرو شود- چه این مقاومت از سوی دشمنانش باشد و چه صرفاً ناشی از واقعیتهایی که نمیتوان نادیدهشان گرفت- او بیشتر مُصِر میشود. این رویکرد، در گذشته برایش جواب داده و باور دارد که باز هم جواب خواهد داد.»
او قدرت میخواهد
این گزارش ادامه میدهد که هدف اصلی ترامپ، بیش از آنکه پیروزی در مناظره با اقتصاددانان یا افزایش شاخص بورس باشد، افزایش قدرت شخصی خودش است. در داخل کشور، او فکر میکند که اگر کنترل کامل سیاست تعرفهای آمریکا را به دست بگیرد، میتواند شرکتها را به اطاعت وادار کند. او مطمئن است که هوادارانش، حتی در شرایط سخت اقتصادی، پشتش میمانند. از طرف دیگر، در عرصه بینالمللی، ترامپ امیدوار است که با شوک و ترس ناشی از تعرفهها، قدرت و اعتبار خودش و آمریکا را بالا ببرد. او باور دارد که دسترسی به بازار آمریکا، چیزی کم از بمب اتمی ندارد. به عبارتی، او میخواهد با اهرم اقتصادی عظیم آمریکا، چه متحد و چه دشمن، را وادار به تمکین کند؛ کاری که شاید از زمان بحران سوئز در سال ۱۹۵۶ و فشار آیزنهاور بر انگلیس برای عقبنشینی، بیسابقه باشد. در حالیکه اروپا، شرق آسیا و کشورهای مستقل از نظم غربی، نگران رویکرد غیرقابل پیشبینی ترامپ هستند، او با صراحت اعلام میکند که قواعد تجارت و حتی تضمینهای امنیتی، دیگر تابع منافع مشترک نیستند؛ بلکه وابسته به خواست و اراده شخص او هستند. چنین نگاه خودمحور و یکجانبهای، بیش از هر زمان دیگری، نظم بینالمللی را شکننده کرده است.»
این رسانه آمریکایی تصریح میکند که بحرانهای بینالمللی هر روز بزرگتر و خطرناکتر میشوند. اما او همچنان به جای دیپلماسی، بر زبان تعرفه و تهدید تکیه دارد. پرسش بنیادین در این میان این است که آیا ترامپ واقعاً به دنبال ایجاد تعادل در نظام جهانی است، یا تنها میخواهد با استفاده از بحران، قدرت شخصی خود را افزایش دهد؟ پاسخ این سؤال نهتنها سرنوشت سیاست آمریکا را تعیین میکند، بلکه میتواند آیندهی جهان را نیز تحتتأثیر قرار دهد.
تردید حامیان ترامپ
تلاطم شدید بازارهای پولی و مالی آمریکا و جهان در پی سیاست تعرفهای ترامپ بسیاری از متحدین وی را نیز دچار شک و تردید کرده است. روزنامه واشنگتن پست هم در مطلبی با اشاره به پیامدهای جنگ تعرفهای «دونالد ترامپ» از جمله سقوط سهام در بازارهای جهانی، به انتقاد برخی چهرههای حامی رئیسجمهوری آمریکا علیه سیاستهای اقتصادی وی پرداخته و نوشته است: این اقدام زخمهای سیاسی ماندگاری برجای خواهد گذاشت.
به گزارش ایرنا به نقل از از این روزنامه پرشمارگان آمریکایی، در حالی که جهان درگیر جنگ تعرفههای ترامپ است، «جیمی دایمن» مدیرعامل بانک «جی پی مورگان» به سهامداران هشدار میدهد که تعرفهها باعث کاهش رشد اقتصادی میشوند، «بن شاپیرو» نویسنده و تحلیلگر سیاسی آمریکایی و حامی ترامپ دیدگاه وی درباره تجارت بینالملل را «اشتباه» میداند و سناتور «تد کروز» به عنوان یک جمهوریخواه طرفدار ترامپ استراتژی تعرفهای را همراه با «خطرات بزرگ» ارزیابی میکند. نویسنده با ذکر همین موارد خاطرنشان کرده است که این انتقادها نشانههای اولیه از آشفتگی اقتصادی ناشی از جنگ تجاری است که میتواند زخمهای سیاسی ماندگاری را برای ترامپ بر جای بگذارد.
واشنگتن پست با تاکید بر این نکته که تنها دو ماهونیم از حضور دوباره ترامپ در کاخسفید میگذرد، مینویسد: رهبران با نفوذ جمهوریخواه در بسیاری از حوزهها سکوت کردهاند یا با احتیاط از رئیسجمهوری حمایت میکنند، زیرا کاخسفید در همان روزهای آغازین با شروعی طوفانی ثابت کرد که هیچگونه انتقادی را پذیرا نیست. اما ترامپ همچنان دلسرد نشده و روز دوشنبه با تاکید بر عدم توقف تعرفهها و در واکنش به سقوط سهام در بازارهای داخلی و خارجی گفت که گاهی باید دارو مصرف کرد.
بر اساس این گزارش «بیل آکمن» میلیاردر و مدیر یک شرکت سرمایهگذاری و از حامیان ترامپ، روز یکشنبه در پستی در ایکس نوشت: «ادامه تعرفههای جدید مساوی است با راهاندازی یک جنگ هستهای اقتصادی». وی سپس مصرانه از کاخسفید خواست تا سرعت خود را کاهش دهد و تعرفهها را متوقف کند. وی افزود: «این چیزی نیست که ما به آن رای دادیم» نویسنده در ادامه آورده است: برخی از میلیاردرهایی که پیش از پیروزی ترامپ معتقد بودند او برای اقتصاد آمریکا خوب است، اکنون سکوت را شکستهاند و شروع به انتقاد از سیاستهای اقتصادی رئیسجمهوری آمریکا کردهاند.
جدای از حامیان سیاسی و اقتصادی مولتیمیلیاردر ترامپ نتایج یک نظرسنجی جدید در آمریکا نیز نشان میدهد که رایدهندگان هم در این کشور مطابق با گرایشات حزبی، دچار اختلافات عمیقی درباره دو موضوع تعرفه و ائتلافهای خارجی این کشور هستند. تارنمای هیل نوشته است: نظرسنجی روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال به طور کلی، فقدان حمایت از طرح تعرفهای ترامپ را نشان داد. این نظرسنجی حکایت از آن دارد که ۷۷ درصد جمهوریخواهان همحزبی دونالد ترامپ نگاه مثبتی به تاثیر تعرفهها بر اقتصاد این کشور دارند و میگویند تعرفهها باعث اشتغالزایی میشود. اما اکثریت بیشتری (۹۳ درصد) از دموکراتها میگویند تعرفهها عمدتا تاثیر منفی دارد و باعث افزایش قیمتها میشود.
نابودی سیاست خارجی آمریکا
«استفان والت» نظریهپرداز برجسته روابط بینالملل هم در مقالهای که «فارن افیرز» آن را منتشر کرده است سیاست خارجی ترامپ را به باد انتقاد گرفته و نوشته است: ترامپ با انتصاب تعداد زیادی از مقامهای وفادار به خود، رویکرد جنگطلبانه با بسیاری از کشورها، نادیده گرفتن احساسات ناسیونالیستی سایر کشورها، هنجارشکنی، نقض توافقات و تضعیف پیشرفتهای علمی و نوآوری، سیاست خارجی آمریکا را نابود میکند. به گزارش ایرنا والت مینویسد: اگر میخواهید کشور را ویران کنید، گام اول اطمینان از این است که کسی نمیتواند جلوی شما را بگیرد و همه چیز را خراب کند. بنابراین باید افرادی را منصوب کنید که نالایق، وفادار کور، کاملا وابسته به حمایت شما، فاقد اصول باشند و خود را از هر کسی که ممکن است پایبند به اصول و مستقل باشد و صلاحیت یک حرفه را داشته باشد، خلاص کنید. همان طوری که والتر لیپمن روزنامه نگار آمریکایی گفت: «در فضائی که همه مثل هم فکر میکنند، کسی زیاد فکر نمیکند» و این، کار را برای رهبری که میخواهد کشور را به چاه بیندازد، آسانتر میکند.