kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۸۲۳۰
تاریخ انتشار : ۱۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۲:۰۸

پیش‌بینی اندیشکده آمریکایی از حمله روسیه به لهستان

 
 
اندیشکده آمریکایی «بنیاد جیمز تاون» معتقد است که تحرکات نظامی لهستان نشانه تشدید نگرانی این عضو ناتو درباره تبعات مذاکرات دونالد ترامپ با روسیه بر سر اوکراین و احتمال حمله روسیه به این کشور است.
رها کردن اوکراین و اخراج زلنسکی از کاخ سفید از سوی ترامپ بسیاری از متحدین اروپایی آمریکا را نگران کرده است. آنها نگرانند که به سرنوشت اوکراین دچار شده و در مقابل ماشین جنگی روسیه رها شوند. این نگرانی در جناح شرقی ناتو و در کشورهایی مثل لهستان که در همسایگی روسیه قرار دارند مشهودتر است. بر‌اساس همین نگرانی لهستان بنا به نوشته یک اندیشکده آمریکایی در حال تقویت ارتش خود برای مقابله با حمله احتمالی روسیه است. «لهستان برای جنگ مستقیم با روسیه آماده می‌شود.» این گزارش «بنیاد جیمز تاون» است.طبق گزارش این اندیشکده، مقامات لهستان که کشورشان با اوکراین و روسیه مرز مشترک دارد، درباره تبعات مواضع دولت دونالد ترامپ نگران هستند و به سراغ تقویت توان نظامی این کشور رفته‌اند. 
به گزارش فارس در گزارش این اندیشکده آمریکایی آمده است: «لهستان در یک واکنش جدی به تهدید فزاینده از سوی روسیه و با در نظر گرفتن سناریوهای احتمالی پس از مذاکرات صلح اوکراین که توسط دولت دونالد ترامپ میانجی‌گری می‌شود، به طور چشمگیری روند تقویت قوای نظامی خود را تسریع بخشیده است. این تحرکات در حالی صورت می‌گیرد که سایه یک جنگ احتمالی با روسیه بر منطقه سنگینی می‌کند و ورشو تلاش می‌کند تا با تقویت بنیه دفاعی خود، از امنیت ملی و تمامیت ارضی خود محافظت کند.»
به روایت «بنیاد جیمز تاون»، یکی از محوری‌ترین برنامه‌های لهستان، آموزش نظامی داوطلبانه برای تمامی مردان بالغ این کشور است. هدف از این طرح، ایجاد یک نیروی ذخیره بزرگ و آماده در سال‌های آتی است. لهستان علاوه‌بر تقویت نیروی انسانی، به دنبال افزایش چشمگیر تعداد پرسنل نظامی است. دولت این کشور قصد دارد تعداد نیروهای مسلح خود، شامل پرسنل فعال و نیروهای ذخیره، را به نیم میلیون نفر برساند. این افزایش نیرو در کنار افزایش قابل توجه بودجه نظامی لهستان قرار دارد. ورشو نه‌تنها بودجه دفاعی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده، بلکه به طور فعال از سایر متحدان خود در ناتو نیز خواسته تا بودجه‌های دفاعی خود را بالا ببرند. طبق گزارش اندیشکده آمریکایی، این تحولات نظامی در لهستان در یک بستر سیاسی حساس و در آستانه انتخابات ریاست جمهوری رخ می‌دهد. در این کارزار، هر دو جناح سیاسی اصلی بر سر ضرورت تقویت ارتش اجماع دارند.
بنیاد جیمز تاون، ریشه‌های تلاش‌های اخیر لهستان برای تقویت نظامی را به «آغاز تهاجم تمام‌عیار روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲» نسبت داده است. طبق این گزارش، دلیل تحرکات نظامی لهستان ارزیابی دولت «از افزایش احتمال درگیری مستقیم با روسیه و همچنین ابهامات موجود درباره تلاش‌های صلح‌طلبانه دونالد ترامپ در اوکراین و احتمال تثبیت دستاوردهای ارضی روسیه در این کشور است.» به روایت بنیاد آمریکایی، «دولت لهستان نگران است که اگر تحت فشار آمریکا، اوکراین مجبور به واگذاری بخش‌هایی از خاک و حاکمیت خود شود و در مقابل، تحریم‌های روسیه لغو شده و این کشور بتواند اقتصاد و ارتش خود را بازسازی کند، آنگاه لهستان در خط مقدم جنگ بعدی قرار خواهد گرفت.»
لهستان در سطح بین‌المللی نیز به طور فعال در تلاش برای تشویق سایر اعضای ناتو به افزایش هزینه‌های دفاعی و تقویت تعهدات دفاعی در جناح شرقی این پیمان بوده است. آندری دودا رئیس‌جمهور لهستان درخواست افزایش حداقل هزینه‌های دفاعی ناتو از ۲ درصد به ۳ درصد تولید ناخالص داخلی را مطرح کرده است. پیشنهاد رئیس‌جمهور لهستان همزمان با هشدارهای دونالد ترامپ مبنی بر عدم دفاع آمریکا از اعضای ناتو که بودجه کافی برای دفاع خود اختصاص ندهند، مطرح شده است. همچنین، نخست‌وزیر لهستان دونالد توسک نیز از اروپا خواسته تا در «مسابقه تسلیحاتی» با روسیه پیروز شود و به «استقلال دفاعی» دست یابد. لهستان در راستای تقویت اتحادهای خود، در حال نهائی کردن یک معاهده در مورد تضمین‌های امنیتی متقابل با فرانسه است و همچنین با انگلیس نیز در حال مذاکره برای یک معاهده جدید دفاعی و امنیتی است که انتظار می‌رود تا پایان سال جاری به امضا برسد. با توجه به افزایش تردیدها در مورد تعهدات آمریکا به دفاع از اعضای ناتو، لهستان به طور جدی به گسترش «چتر هسته‌ای» فرانسه برای پوشش متحدان اروپایی یا توسعه زرادخانه هسته‌ای خود به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر روسیه می‌اندیشد. تمام این تحولات نظامی در لهستان در حالی رخ می‌دهد که این کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری قرار دارد. هر دو جناح سیاسی اصلی به خوبی می‌دانند که در این شرایط حساس، نباید در زمینه امنیت ملی ضعيف به نظر برسند. نتایج انتخابات و سیاست‌های دولت آینده هرچه باشد، به نظر می‌رسد که روند تقویت دفاعی و گسترش توانایی‌های نظامی لهستان ادامه خواهد یافت.