ترامپ با وضع تعرفه گمرکی علیه 180 کشور جهاندنیا را ضد آمریکا بسیج کرد
ترامپ با وضع تعرفههای گمرکی بر بیش از 180 کشور جهان و حتی سرزمینها و مناطق خالی از سکنه کره زمین، جهان را علیه آمریکا بسیج کرد.
زمانی که سه ماه پیش ترامپ برای بار دوم به قدرت رسید بسیاری از کارشناسان اعلام کردند که بازگشت وی پایانی خواهد بود بر نئولیبرالیسم و جهانیسازی اقتصاد. وی با فرمان «ملیگرایی اقتصادی» و بازگشت به سیاستهای مرکانتالیستی قرن 19 اعلام کرد آزادسازی تجاری به ضرر منافع آمریکا تمام شده و باید به دوران سوءاستفاده از آمریکا پایان داد. در همین راستا آمریکا جنگ تعرفهای را علیه چین، کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا آغاز خواهد کرد. وی حتی کشورهای عضو بریکس را هم تهدید کرد که اگر دلار را کنار بگذارند با تعرفههای صد درصدی مواجه خواهند شد. ترامپ روز چهارشنبه اما با صدور فرمانی جنگ تعرفهای را علیه تقریباً تمامی کشورهای جهان از دوست گرفته تا دشمن گسترش داد. بسیاری از کارشناسان تعرفههای اعمالی را کوتهبینانه فاقد منطق اقتصادی و به ضرر اقتصاد آمریکا عنوان کردهاند که در نهایت باعث افزایش تورم شده و فشار اقتصادی سنگینی به کارگران آمریکایی وارد خواهد کرد. بر اساس فرمان اجرائی امضا شده از سوی ترامپ تعرفهها برای بیش از ۱۸۰ کشور اعمال میشوند و از ۱۰ تا نزدیک به ۵۰ درصد متغیر هستند. این تعرفهها شامل ۳۴ درصد برای چین، ۲۴ درصد ژاپن، ۳۱ درصد سوئیس، ۴۶ درصد ویتنام، ۳۲ درصد تایوان، ۲۶ درصد هند، ۵۰ درصد لسوتو، اتحادیه اروپا 20 درصد است. کمترین تعرفه بر انگلیس با ۱۰ درصد است. به گزارش آکسیوس در فهرست کشورهایی که دولت دونالد ترامپ بر آنها تعرفه وضع کرده اسامی سرزمینهای گمنامی دیده میشوند که در نوع خود بسیار جالب هستند. بر اساس این گزارش او تعرفههایی را بر جزایر «هرد» و «مک دونالد»، که در اقیانوس هند جنوبی و منطقه زیرقطبی واقع شدهاند، وضع کرد. این منطقه که عمدتاً خالی از پوشش گیاهی است و در فهرست میراث جهانی یونسکو قرار دارد، اکنون همراه با سرزمین اصلی استرالیا مشمول حداقل 10 درصد تعرفه بر واردات به آمریکا شده است. رسانهها گزارش دادهاند رسیدن به جزیره هرد از بندر فرمنتل در غرب استرالیا با کشتی حدود 10 روز طول میکشد. این جزایر میزبان کلونیهای پنگوئنها، فوکها و پرندگان پروازی هستند. رئیسجمهور آمریکا همچنین بر واردات از دو منطقه دورافتاده نروژ به نام «سؤالبارد» و «یان ماین» هم 10 درصد عوارض بسته است؛ مناطقی بسیار دورافتاده که به قطب شمال نزدیکاند و روی هم رفته 2500 سکنه دارند و معلوم نیست چه چیزی به آمریکا صادر میکنند.برخی از کاربران در فضای مجازی نوشتهاند به نظر میرسد که یک فرد تازهکار در اینترنت برای پیدا کردن نام کشورها تنها به «ویکی پدیا» رجوع کرده و هیچ تحقیق دیگری انجام نداده است. ترامپ حتی رژیم صهیونیستی را هم از وضع تعرفهها مستثنی نکرده و تعرفههای 17 درصدی به کالاهای وارداتی از این رژیم اعمال کرده است.
ضرر سنگین بازارهای سهام آمریکا
ترامپ بعد از شروع مرحله جدید جنگ تجاری خود با جهان مدعی شد که «عمل تمام شده و بیمار رو به بهبودی است و اکنون در مرحله نقاهت است». اما روز پنجشنبه و در اولین روز این جنگ تجاری بازار سهام آمریکا در ساعات اولیه خود نزدیک به 3 تریلیون دلار متضرر شد. به گزارش سیانان بازارهای جهانی نیز روز پنجشنبه افت کردند. شاخص «استاکس ۶۰۰» اروپا ۲.۳۴ درصد و شاخص داکس (DAX) آلمان ۲.۲۹ درصد کاهش یافت. در آسیا، شاخص نیکی ۲۲۵ ژاپن ۲.۷۷ درصد سقوط کرد و شاخص هانگ سنگ هنگکنگ ۱.۵۲ درصد رشد منفی داشت. سهامهایی که بازارهای آمریکا را در محدوده قرمز قرار میدهند شامل شرکتهایی میشوند که به زنجیرههای تامین بینالمللی متکی هستند که مشمول تعرفه خواهند شد. در این راستا سهام شرکت اپل ۹ درصد، نایک ۱۳ درصد، «رالف لورن» و «بست بای» هر کدام ۱۶ درصد سقوط کردند. بر اساس گزارشها اپل هم روز پنجشنبه بیش از ۲۵۰ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست داد و به یکی از بزرگترین قربانیان وال استریت در برابر موج جدید تعرفههای دونالد ترامپ تبدیل شد.
بر اساس این گزارش سرمایهگذاران سرمایه خود را به داراییهای امن منتقل کردند. طلا روز چهارشنبه به بالاتر از ۳۱۶۰ دلار در هر اونس رسید که رکورد جدیدی بود و بازده اوراق قرضه خزانهداری به شدت کاهش یافت.
خبرگزاری فرانسه هم گزارش داد که سهامهای وال استریت در اوایل معاملات روز پنجشنبه سقوط و سرنوشتی مشابه سایر بازارهای جهانی پیدا کرد. این درحالی است که نگرانیها در مورد جنگ تجاری و رکود اقتصاد جهانی پس از تعرفههای گسترده دولت ترامپ افزایش یافته است. بر اساس گزارش سیانان ارزش دلار نیز به دنبال اعمال تعرفههای جدید از سوی ترامپ سقوط کرد. بر اساس این گزارش، تعرفهها در تئوری باید دلار را تقویت کنند، اما نگرانی سرمایهگذاران مبنی بر اینکه آمریکا درحال ضربه به خود است که مانع از رشد بلندمدت آن میشود، قیمت دلار را در برابر سایر ارزهای جهانی کاهش داد. سرمایهگذاران سرمایه خود را به داراییهای امن منتقل کردند. طلا روز چهارشنبه به بالاتر از ۳۱۶۰ دلار در هر اونس رسید که رکورد جدیدی بود و بازده اوراق قرضه خزانهداری به شدت کاهش یافت.
واکنش جهان به جنگ تعرفهای ترامپ
جنگ تعرفهای ترامپ با جهان با واکنش بسیار گسترده کشورها روبهرو شده و سران و مقامات بسیاری از دولتها اعلام کردند که به این تعرفهها واکنش نشان خواهند داد. سخنگوی دولت فرانسه در این باره اعلام کرد: ترامپ به گونهای رفتار میکند که گویا ارباب دنیاست و رویکرد استعماری دارد. مطمئن هستیم که تعرفههای گمرکی ترامپ به رکود منجر خواهد شد. «امانوئل مکرون» روز پنجشنبه در حالی که میزبان نشستی با نمایندگان بخشهای تاثیر گرفته از تعرفههای آمریکا در کاخ الیزه بود، گفت: مهم است که سرمایهگذاریهای آتی اروپا در آمریکا برای مدتی متوقف شوند تا زمانی که مسائل را با آمریکا روشن کنیم
وزیر بازرگانی انگلیس تصریح کرد: ما همه تلاش خود را برای دفاع از منافع ملی انگلیس انجام خواهیم داد. احدی به دنبال جنگ تجاری نیست و به دنبال توافق هستیم. ما ابزارهایی در اختیار داریم و در اتخاذ آن تردید نخواهیم کرد. وزیر خارجه انگلیس هم در اظهاراتی تند، بازگشت واشنگتن به سیاستهای حمایتگرایانه را پسرفت تاریخی خواند و تصریح کرد که اقتصاد آمریکا با این رویکرد، تقریباً یک قرن به عقب پرتاب میشود.
رئیس کمیسیون اروپا نیز تعرفههای گمرکی را ضربه قوی به اقتصاد جهانی دانست و تبعات این تعرفهها را بر میلیونها نفر در دنیا وخیم دانست و از آمادگی برای واکنش به این تعرفههای جدید سخن گفت. «اورزولا فون درلاین»، گفت که اتحادیه اروپا در حال آمادهسازی اقدامات متقابل است. تعرفههای تلافیجویانه به ارزش ۲۸ میلیارد دلار بر کالاهای آمریکایی(از جمله بوربون، موتورسیکلت هارلی-دیویدسون و محصولات کشاورزی) آغاز میشود. وزارت بازرگانی چین نیز ضمن مخالفت با تعرفههای گمرکی آمریکا از مقابله به مثل خبر داد و اعلام کرد: اقداماتی برای حمایت از منافع خود انجام خواهیم داد. دولت چین اعلام کرد که در واکنش به تعرفه گمرکی 34 درصدی آمریکا بر کالاهای چینی، تعرفه مشابهی بر کالاهای وارداتی از آمریکا به چین وضع خواهد شد. مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم در آستانه نشست وزیران امور خارجه کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی(ناتو)، نسبت به تبعات جنگ تجاری آمریکا هشدار داد و تأکید کرد که اروپا از منافع اقتصادی خود در برابر تعرفههای جدید دولت «دونالد ترامپ» دفاع خواهد کرد و اجازه نخواهد داد این اقدام، به تضعیف توان دفاعی قاره منجر شود. وزیر خارجه دانمارک نیز اعلام کرد: واشنگتن خواهان شروع جنگ تجاری علیه اروپاست اما اروپا متحد عمل خواهد کرد و پاسخ کوبنده خواهد داد. در معرض خطر قرار گرفتن منافع تجاری جهانی به علت جنگ تجاری نامطلوب علیه اروپا اندوهبار است. نخستوزیر استرالیا نیز گفت: ما به آمریکاییها گفتیم که از امنیت خود کوتاه نمیآییم و اقداماتی برای حمایت از ملت خود به عمل خواهیم آورد. این تعرفهها غیرقابل توجیه است. نخستوزیر جدید کانادا هم قول داد از کارگران کانادایی محافظت کند و تعرفههای ۲۵ درصدی بر ۳۰ میلیارد دلار کالای آمریکایی (شامل آبپرتقال، کره بادامزمینی و...) وضع کرد.. کنگره برزیل هم به اتفاق آرا قانونی برای تلافی تعرفهها تصویب کرد، اما جزئیات هنوز اعلام نشده است.