آخرین وضعیت بازار کالاهای اساسی در آستانه ماه مبارک رمضان و عید نوروز
بازار کالاهای اساسی در آستانه ماه رمضان و عید نوروز، کمبودی ندارد اما قدرت خرید مردم برخلاف وعدهها، نه تنها ترمیم نشده، بلکه با رهاسازی قیمت ارز، پایینتر از سال قبل است که باید با طرحهایی همچون کالابرگ، تا حدودی ترمیم شود.
به گزارش خبرنگار ما، غلامرضا نوری؛ وزیر جهادکشاورزی به مردم اطمینان داد که تأمین و تدارک کالاهای اساسی کشور، بهویژه برای پایان سال، شب عید و ماه مبارک رمضان، بدون هیچ مشکلی انجام شده و ذخایر راهبردی در حد مطلوبی قرار دارد. در برخی کالاها حتی بیش از میزان مصوب ذخیرهسازی انجام شده و نسبت به سال گذشته ۲۵ درصد بیشتر تدارک دیده شده است.
همچنین علی ابراهیمی؛ مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور درباره وضعیت تأمین گوشت مرغ برای ایام عید و ماه مبارک رمضان اظهار کرد: نیاز مصرفی ماههای پایانی سال و ماه مبارک رمضان بهطور کامل تأمین است. در تهران روزانه حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ تن مرغ گرم مازاد داریم که مشتری ندارند. ضمن اینکه در حال حاضر قیمت مرغ بین ۶۹ تا ۷۲ هزار تومان است.
حسننژاد؛ معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: با نزدیک شدن به ماه رمضان، برنامهریزیهای لازم برای تأمین نیاز بازار گوشت قرمز و سفید انجام شده و نیاز کشور از طریق تولیدات داخلی تأمین میشود.
او افزود: میزان تولید گوشت قرمز در سال ۱۴۰۲، حدود ۹۰۸ هزار تن بود که در سال جاری با ۱۶ هزار تن افزایش، به ۹۲۳ هزار تن خواهد رسید. همچنین طی یک ماه گذشته، بیش از ۱۵ هزار تن گوشت مرغ از مرغداران خریداری و ذخیره شده است. در مورد تخممرغ نیز تولیدات داخلی بیش از نیاز کشور بوده و در سال جاری بیش از
۱۳۵ هزار تن تخممرغ صادر شده است.
ذخیرهسازی ۳۰ هزار تن سیب، پرتقال و خرما
خرما، شکر، برنج و میوه از اقلام مهم مصرفی در ماه رمضان و عید نوروز است. جبرئیل برادری، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان تهران با اعلام عرضه محصولات تنظیم بازاری، گفت: قیمت دولتی برنج ۵۰ هزار تومان، خرما
۱۴۸ هزار تومان و شکر ۴۹ هزار و ۵۰۰ تومان در ستاد تنظیم بازار تصویب شد.
مهدی بختیاریزاده؛ مدیرعامل سازمان میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران هم خبر داد: خرما با قیمت هر کیلوگرم 148 هزار تومان و قیمت حدودی هر بسته 650گرمی 100 هزار تومان در حال عرضه است. خرمای کبکاب درجهیک نیز به قیمت هر کیلوگرم ۷۰ هزار تومان در بازار عرضه میشود.
او افزود: در حال حاضر، گوشت داخلی گوسفندی هم با قیمت 715 هزار تومان و گوشت مخلوط گوساله با قیمت هر کیلوگرم 486 هزار تومان عرضه میشود. البته سیب و پرتقال نیز 10 روز پایانی سال به بازار عرضه میشود که قیمت آنها 30 تا 35 درصد پایینتر از قیمت سطح شهر است که در برخی نقاط شهر این تفاوت قیمت 40 تا 50 درصد خواهد بود.
داوود گودرزی؛ مدیرعامل سازمان تعاون روستایی از ذخیرهسازی ۳۰ هزار تن سیب، پرتقال و خرمای تنظیم بازاری برای تأمین نیاز شب عید و ماه مبارک رمضان خبر داد.
محمدرضا طلایی؛ مدیرعامل سازمان تعاون روستایی هم با بیان اینکه ذخیرهسازی ۲۵ تا ۳۰ هزار تن پرتقال برای تنظیم بازار انجام شده، اظهار کرد: اگر تقاضا افزایش پیدا کند نگرانی بابت تأمین آن نداریم؛ زیرا تولید کافی در کشور وجود دارد.
زولبیا و بامیه ۲۵۵ هزار تومان
زولبیا، بامیه، آش و حلیم از جمله اقلام مهم مصرفی در ماه رمضان است. علی بهرهمند؛ رئیس اتحادیه قنادان، شیرینیفروشان و کافه قنادی تهران اعلام کرد: امسال قیمت هر کیلوگرم زولبیا و بامیه ماه مبارک رمضان برای واحدهای درجه یک ۲۵۵ هزار تومان و برای واحدهای درجه دو
۲۰۰هزار تومان تعیین شد.
گفتنی است، در ماه مبارک رمضان سال گذشته 1402 قیمت هر کیلوگرم زولبیا و بامیه برای واحدهای درجه یک 170 هزار تومان و برای واحدهای درجه دو 140 هزارتومان تعیین شده بود که حالا حدوداً 50 درصد افزایش یافته است.
کالابرگ الکترونیک به 10 اسفندماه نرسید
بازار کالاهای اساسی در آستانه ماه رمضان و عید نوروز، کمبودی ندارد اما قدرت خرید مردم برخلاف وعدهها، نه تنها ترمیم نشده، بلکه با رهاسازی قیمت ارز، پایینتر از سال قبل است. به همین دلیل دولت تصمیم گرفته که در دو نوبت، اقلامی را در قالب کالابرگ الکترونیک توزیع کند.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ «احد رستمی»، سرپرست دفتر مطالعات رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: «همکاران ما در سازمان برنامه و بودجه تلاش میکنند که منابع اجرای کالابرگ فراهم شود و از هفته آینده [هفته جاری] اجرا شود.
وی در مورد این که قبلاً وزیر رفاه گفته بود؛ طرح کالابرگ الکترونیک تا 10 اسفند اجرا میشود، تصریح کرد: هنوز هماهنگی بین وزارت اقتصاد، سازمان برنامه، بانک مرکزی و وزارت کار در حال انجام است و ممکن است طرح کالابرگ با یکی دو روز تاخیر اجرا شود.
سرپرست دفتر مطالعات رفاه وزارت رفاه اجتماعی در مورد این که قبلاً گفته شده بود تا آخر سال دو نوبت کالابرگ اجرا میشود، گفت: تلاش میکنیم که نوبت اول کالابرگ قبل از ماه مبارک رمضان اعطا شود و نوبت دوم به فروردین سال آینده منتقل میشود.
احمد میدری؛ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی هم از آغاز مرحله جدید اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی خبر داد و افزود: در مراحل قبلی، این طرح به شکل تخفیف اعمال میشد اما در این دوره، مبلغ مشخصی بهصورت یکجا واریز شده و فرد میتواند با مراجعه به فروشگاههای طرف قرارداد، حدود 200 هزار تومان خرید انجام دهد.
او افزود: طبق برنامهریزی انجامشده، طرح در چند نوبت و با فاصله پنج روزه اجرا خواهد شد تا ازدحامی ایجاد نشود. در مرحله اول، نهادهای حمایتی مشمول این طرح خواهند شد. گروه دوم شامل افرادی است که یارانه 400 هزار تومانی دریافت میکنند و در مرحله سوم، کسانی که در دولت شهید رئیسی مشمول این طرح بودند میتوانند ثبتنام کنند.
افزایش گشتهای مشترک نظارتی
نظارت بر بازارها در اسفندماه و فروردین ماه، بیش از سایر ایام سال اهمیت دارد. «علی صالحی»؛ دادستان عمومی و انقلاب تهران، از تشدید نظارتها بر بازار شب عید و ماه رمضان خبر داد و اعلام کرد: گشتهای مشترک بازرسی و نظارت با حضور نمایندگان دستگاههای متولی افزایش خواهد یافت و با محتکران و گرانفروشان برخورد قاطع و بازدارنده صورت میگیرد تا بازار در این ایام مدیریت شود.
همچنین حسین فرهیدزاده؛ رئیس سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان از آغاز طرح نظارتی سازمان حمایت از دیروز خبر داد و گفت: در تلاش هستیم با وجود تقارن ماه رمضان و نوروز ایام آرامی را برای مردم رقم بزنیم.
او افزود: گفته میشود که سازمان حمایت گاه مانع ایجاد میکند اما جالب است که در کشورهایی مانند آلمان، فرانسه و ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و مالزی نهادهایی هستند که بر حمایت از مصرفکننده نظارت دارند و این موضوع بعد جهانی دارد.
پیام ثبات به بازار
البته برخی تصمیمات دولت، اگر برخی دولتمردان بگذارند؛ پیام مثبتی به بازار داده است. در حالیکه در لایحه بودجه 1404 نرخ ارز واردات کالاهای اساسی، 38 هزار و 500 تومان تعیین شده بود؛ در جلسه ستاد تنظیم بازار در عصر یکشنبه، محمدرضا عارف؛ معاون اول رئیسجمهور اعلام کرد: «ارز کالاهای اساسی با نرخ مصوب 28 هزار و 500 تومان برای سال آینده تأمین میشود و میزان ارز مورد نیاز برای تامین کالاهای اساسی تغییری نخواهد داشت.»
این تغییر رویکرد نشاندهنده عقبنشینی دولت از سیاستهای تورمزایی و پیام ثبات دولت به بازار است. بهنظر میرسد در ذیل تصمیمات و اقدامات وزیر اقتصاد؛ یکی از دلایل تشدید نوسانات و التهابهای ارزی در ماههای اخیر، پیامهای نگرانکنندهای بود که از لایحه بودجه 1404 به فعالان اقتصادی مخابره شد. افزایش نرخ ارز کالاهای اساسی به 38 هزار و 500 تومان، میتوانست تأثیرات تورمی قابلتوجهی بر اقتصاد داشته باشد و فشار بیشتری بر دوش مصرفکنندگان وارد کند.