بایدهای آمریکا خطاب به متحدانش:
زلنسکی باید برود، معادن اوکراین باید واگذار شود اروپا باید تابع ما باشد
سرویس خارجی-
آمریکا با ادبیات ارباب و رعیتی به رئیسجمهور اوکراین گفته، «باید» هم از قدرت و هم از اوکراین برود، «باید» بر سر معادن مرغوبش وارد مذاکره با آمریکا شود. این کشور به اتحادیه اروپا هم گفته در این موارد «باید» تابع آمریکا باشد.
این روزها اوکراین و دیگر متحدین اروپاییِ آمریکا، روزهای «بسیار سختی» را سپری میکنند. آنها حقایق را از فاصله بسیار نزدیک لمس میکنند. آنها فهمیدهاند که ترامپ ارزشی برای هیچکس حتی متحدان نزدیک خود قائل نیست و تنها «همه» به عنوان ابزاری در جهت منافع خود نگاه میکند؛ به همین دلیل هفته گذشته آمریکا رسماً اتحادیه اروپا و اوکراین را در مذاکرات ریاض کنار گذاشت و به تنهائی با روسیه درباره سرنوشت یک کشور دیگر یعنی اوکراین مذاکره کرد. مذاکراتی که «اکونومیست» آن را «بدترین کابوس اروپا» نامید.
گزارشها حاکی است بعد از مذاکرات ریاض و احتمالاً به عنوان نتیجه این مذاکرات، ترامپ شمشیر را علیه زلنسکی از رو بسته است. او که پس از گفتوگوی هیئت واشنگتن- مسکو در ریاض، حملات خود علیه زلنسکی را خیلی عریان آغاز کرده است. ترامپ با عصبانیت از حجم کمکهای دولت جو بایدن به کییف، زلنسکی را یک دیکتاتور خواند که مقصر آغاز جنگ اوکراین هم اوست. ترامپ در شبکه اجتماعی خود موسوم به «تروثسوشیال» نوشت: «به این فکر کنید، ولودیمیر زلنسکی به عنوان یک کمدین نسبتاً موفق، آمریکا را ترغیب کرده که ۳۵۰میلیارد دلار هزینه کند، تا وارد جنگی شود که نمیتوانست در آن پیروز شود، جنگی که نباید هرگز شروع میشد، جنگی که او، بدون آمریکا و ترامپ هرگز قادر به حل و پایان آن نخواهد بود...زلنسکی به عنوان یک دیکتاتور بدون انتخابات، بهتر است سریع اقدام کند وگرنه کشوری برایش باقی نخواهد ماند. در این میان، ما با موفقیت در حال مذاکره برای پایان دادن به جنگ اوکراین با روسیه هستیم، کاری که همه اذعان دارند که فقط «ترامپ» و دولت ترامپ میتوانند آن را انجام دهند.»
مشکل ترامپ تنها زلنسکی نیست. او معادن مرغوب اوکراین را هم میخواهد. بر اساس برخی گزارشها دلیل عصبانیت این روزهای ترامپ از زلنسکی مقاومت وی در مقابل واگذاری منابع معدنی اوکراین است. «مایک والتز» مشاور امنیت ملی آمریکا گفته است که ولودیمیر زلنسکی، باید به میز مذاکره برگردد و بر سر دسترسی آمریکا به مواد حساس معدنی اوکراین توافق کند. والتز این را هم گفت که بعد از آنکه زلنسکی پیشتر در اقدامی «غیرقابل قبول» به دونالد ترامپ توهین کرد، کاخسفید از دست او «خیلی کلافه است.»
باید از شر زلنسکی خلاص شویم
گستردگی حملات رئیسجمهور آمریکا علیه زلنسکی که با واکنش رئیسجمهور اوکراین نیز مواجه شده به نوشته «اکونومیست»، به این دلیل است که ترامپ میخواهد از شر زلنسکی خلاص شود. «اکونومیست» نوشته است: به نظر میرسد «ترامپ میخواهد از شر زلنسکی که هرگز دوستش نداشته و فکر میکند سرسخت است، خلاص شود. موضوع انتخابات نیست، بلکه خلاص شدن از شر زلنسکی است.»
بر اساس تحلیل «اکونومیست»، موضع فعلی اوکراین در مخالفت با مذاکره، ممکن است به تضعیف موقعیت کییف در طول زمان منجر شود، زیرا ترامپ «اهرمهای زیادی را دارد که میتواند به کار بگیرد از جمله لغو یکجانبه تحریمها علیه روسیه و توقف کمکهای نظامی به اوکراین.» طبق این گزارش، ترامپ همچنین ممکن است جریان اطلاعات از آمریکا را متوقف کند و اینترنت ماهوارهای استارلینک که به عنوان ستون فقرات ارتباطات میدان نبرد برای اوکراین عمل میکند را قطع کند. روزنامه «نیویورکپست» هم در تحلیلی نوشته است در بحبوحه تشدید تنشها میان آمریکا و اوکراین، یکی از افراد نزدیک به رئیسجمهور آمریکا دونالد ترامپ پیشنهاد داده است که رئیسجمهور اوکراین این کشور را به مقصد فرانسه ترک کند.
«سیانان» هم در گزارشی به بررسی تحولاتی پرداخت که طی ۴۸ساعت موجب شد تا رئیسجمهور آمریکا رسماً برای رئیسجمهور منزوی اوکراین شمشیر را از رو ببندد. در گزارش «سیانان» آمده: «پست ترامپ علیه زلنسکی یک حمله اتفاقی نبود. او سالها زلنسکی را با شک و تردید نگاه میکرد، تصمیماتش را زیر سؤال میبرد و در ماجرائی که در استیضاح اول ترامپ معروف شد، او را تحت فشار گذاشت تا تحقیقاتی علیه جو بایدن، رقیبش در آن زمان، آغاز کند.»
اروپا باید تابع آمریکا باشد
از سوی دیگر آمریکا خواستار تبعیت اروپا از موضع آمریکا در پرونده اوکراین شده است. در همین راستا معاون رئیسجمهور آمریکا با اشاره به اینکه اروپا باید تابع سیاستهای ترامپ باشد، گفت که صلح در اوکراین به نفع روسیه و اوکراین و تمام اروپا است. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، «جی دی ونس» با اشاره به تحولات اوکراین از کشورهای اروپایی خواست تا تابع دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا باشند، همانطور که درخصوص مهاجرت و آزادی بیان تابع جو بایدن بودند. جی دی ونس در اظهارات خود خاطرنشان کرد که امنیت اروپای غربی به لطف آمریکا تأمین شده، ولی سیاست بیشتر این کشورها درخصوص مهاجرت، توهین به احساسات بیشتر آمریکاییها است. وی با اشاره به اینکه کشورها باید فوراً به دنبال تحقق صلح باشند، افزود که جنگ در اوکراین بدون مذاکره با روسیه چگونه میتواند پایان پذیرد؟