بلومبرگ خبر داد
رکوردشکنی صادرات نفت ایران به چین
طبق دادههای اولیه شرکت اطلاعاتی کپلر، انتظار میرود که میزان واردات نفت ایران به چین در ماه فوریه به یک میلیون و 740 هزار بشکه در روز برسد. این رقم ۸۶ درصد بیشتر از ژانویه
(دی ماه) و بالاترین میزان واردات از اکتبر (مهرماه) تاکنون است.
به گزارش اقتصاد معاصر؛ صادرات نفت ایران به چین در ماه جاری، دوباره افزایش یافت، زیرا تاجران توانستند مشکلات لجستیکی ناشی از تحریمهای سختگیرانهتر آمریکا را برطرف کنند. این اقدام به خریداران بزرگترین واردکننده نفت جهان کمک کرد تا محمولههای معوقه خود را دریافت
کنند.
طبق گزارش بلومبرگ و بر اساس گفتههای تاجران بازار که به دلیل حساسیت موضوع نخواستند نامشان فاش شود، افزایش انتقال نفت از طریق کشتی به کشتی و همچنین استفاده از پایانههای جایگزین برای دریافت محمولهها، باعث رشد چشمگیر این تجارت شده است.
طبق دادههای اولیه شرکت اطلاعاتی کپلر، انتظار میرود که میزان صادرات نفت ایران به چین در ماه فوریه به یک میلیون و 740 هزار بشکه در روز برسد. این رقم
۸۶ درصد بیشتر از ژانویه (دی ماه) و بالاترین میزان واردات از اکتبر(مهرماه) تاکنون است.
چین معمولا بزرگترین خریدار نفت خام ایران محسوب میشود و بیشتر محمولهها را پالایشگاههای کوچک و مستقل، معروف به «تیپاتها»، دریافت میکنند.
این تجارت همواره تحت فشار تحریمهای آمریکا بوده است. در همین راستا، دولت جدید ترامپ اوایل این ماه محدودیتهای بیشتری بر این تجارت اعمال کرد.
«اسکات بسنت»، وزیر خزانهداری آمریکا هفته گذشته مدعی شد که ایالات متحده قصد دارد تا صادرات نفت ایران را به کمتر از ۱۰ درصد سطح کنونی کاهش دهد.
وی در گفتوگو با شبکه فاکس بیزینس اظهار داشت: چینیها و احتمالا هندیها در حال خرید نفت تحریمشده هستند و این برای ما غیرقابل قبول است.
فشارهای آمریکا از اواخر سال گذشته، در ماههای پایانی دولت بایدن افزایش یافت. در این مدت دهها نفتکش، تاجر و شرکت حملونقل در فهرست تحریمها قرار گرفتند که باعث احتیاط بیشتر خریداران و شرکتهای لجستیکی شد.
با این حال، زنجیره تامین به سرعت راههای جدیدی، از جمله استفاده از نفتکشهای غیرتحریمشده و راهاندازی شرکتهای صوری جدید برای انتقال محمولهها برای ادامه تجارت پیدا کرد.
ایران و روسیه راههای دور زدن تحریمها را بلدند
بلومبرگ در گزارش دیگری نوشت: اسکلههای خصوصی چین محمولههای نفتی ایران و روسیه را از نفتکشهای تحت تحریم آمریکا دریافت کردهاند. این منطقه بزرگترین خریداران نفت خام ایران و روسیه را در خود جای داده و توانسته شگردهای دور زدن تحریمها را برخلاف ترمینالهای بزرگ بیابد.
چین ورود نفتکشهای تحت تحریم ایالات متحده را به بنادر این استان در شرق این کشور ممنوع کرده است.
بر اساس محاسبات بلومبرگ از دادههای گمرکی رسمی، خرید نفت خام روسیه و ایران در سال ۲۰۲۴ یکچهارم کل واردات چین را تشکیل داد. با این حال، محدودیتهای سختگیرانهتر واشنگتن از اواخر سال گذشته، این تجارت را پیچیده کرده و خریداران را مجبور به خلاقیت در دور زدن تحریمها کرده است.
ادامه پذیرش نفتکشهای تحت تحریم، نشاندهنده فشار بر پالایشگاههای خصوصی چین است و همچنین تمایل پکن به نادیده گرفتن تحریمها است.