اجلاس امنیتی مونیخ به میدان جنگ بین آمریکا و اروپا تبدیل شد
سرویس خارجی-
اجلاس امنیتی مونیخ که امروز (یکشنبه) به کار خود پایان میدهد زیر سایه بازگشت ترامپ به کاخ سفید و اظهارات معاون وی در این کنفرانس عملاً به میدان جنگی بین اروپا و آمریکا تبدیل شد.
شصت و یکمین کنفرانس امنیتی مونیخ امسال با حضور بیش از 60 تن از سران دولتها و همچنین بیش از ۱۰۰ وزیر در شهر مونیخ آلمان در حالی برگزار شد که این کنفرانس رسماً زیر سایه بازگشت دوباره ترامپ به کاخ سفید و شعار «اول آمریکا» به میدان جنگ آمریکا و اروپا تبدیل شد. در این کنفرانس مسئله اوکراین به اختلاف اصلی بین دو طرف تبدیل شد. ترامپ اصرار دارد که جنگ اوکراین را بدون حضور اروپا و زلنسکی و تنها با پوتین حل و فصل کند. در ان صورت زلنسکی باید از سرزمینهای تصرف شده از سوی پوتین چشمپوشی کند؛ خبری از پیوستن اوکراین به ناتو هم نخواهد بود و همچنین اروپا باید مسئولیت بیشتری در دفاع از اوکراین بپذیرد. اعلام جنگ تجاری ترامپ علیه اروپا و کنار رفتن اتحادیه اروپا از پرونده اوکراین به شدت باعث خشم مقامات اروپایی شده است. بلومبرگ چند روز پیش به نقل از شماری از مقامات اروپایی نوشت «ترامپ اوکراین را فروخت» و «دیگر نمیتوان به این متحد قدیمی اعتماد کرد.» اختلافات به قدری عمیق شده است که «فرانک والتر اشتاین مایر» رئیسجمهور آلمان در سخنرانی افتتاحیه خود ترجیح داد به جای ترسیم چشمانداز آینده، بیشتر به دولت جدید ترامپ حمله کند. وی در این کنفرانس گفت: «دولت جدید آمریکا جهانبینی بسیار متفاوتی نسبت به ما دارد. دیدگاهی که قوانین تعیین شده، مشارکتهای ایجاد شده و اعتماد را در نظر نمیگیرد. این را نمیتوان تغییر داد و باید پذیرفت و با آن برخورد کرد. به نفع جامعه بینالمللی نیست که این جهانبینی به پارادایم غالب تبدیل شود. قانونگریزی نباید به الگویی برای نظم جدید جهان تبدیل شود.»
تهدید از درون
اعلام صریح این که اروپا دیگر اولویت اول آمریکا نیست و اظهارات «جی دی ونس» معاون ترامپ در روز اول کنفرانس امنیتی مونیخ هم نگرانیها در اروپا را افزایش داده است. «جی دی ونس»، در سخنرانی خود متحدان اروپایی را به محدود کردن آزادی بیان و ارزشهای دموکراتیک مشترک متهم کرد و خواستار بازنگری در سیاست مهاجرت آنها شد. ونس گفت: تهدید برای اروپا از چین یا روسیه نیست. من نگران تهدید از داخل اروپا هستم که عقبنشینی اروپا از برخی از اساسیترین ارزشها، ارزشهای مشترک با آمریکا است.
معاون ترامپ در انتقاد به نادیده گرفتن احزاب راست افراطی در اروپا خطاب به اروپاییان گفت: جایی برای دیوارهای آتش وجود ندارد. یا شما از اصل دفاع میکنید یا نه. نیازهای شهروندان مانند انرژی مقرون به صرفه و زنجیره تامین ایمن باید مورد توجه قرار گیرد. این مقام آمریکایی تاکید کرد: من نگران این خطر داخلی هستم که اروپا از برخی از ارزشهای اساسی مشترک با آمریکا عقبنشینی کند. ونس از اقدامات کمیسیون اتحادیه اروپا علیه شبکههای اجتماعی به عنوان نمونهای از بیتوجهی به آزادی بیان یاد کرد. معاون رئیسجمهور آمریکا در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ هم در اقدامی تحریکآمیز با «آلیس وایدل»، رهبر حزب افراطی جایگزینی برای آلمان دیدار کرد. رئیسجمهور آمریکا هم از هشدار معاون خود به اروپاییها مبنی بر اینکه «اکنون بزرگترین تهدید علیه قاره اروپا از درون آن است، نه از سوی قدرتهای خارجی» استقبال کرد و آن را مورد تقدیر قرار داد. اظهارات ونس با واکنش گسترده مقامات آلمانی مواجه شد و دولت آلمان توصیه معاون ترامپ برای همکاری با حزب افراطی جایگزینی برای آلمان را به شدت مورد انتقاد قرار داد. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان در واکنش به اظهارات ونس از دیوار آتش آلمان دفاع کرده و گفت: در آلمان باید این مسئله کاملاً واضح باشد که هیچ همکاری با احزاب راست افراطی وجود نخواهد داشت.
نیروهای آمریکا از اروپا میروند!
«کریستوف هوسگن» رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ هم با توجه به اظهارات ونس طی مصاحبهای با رادیو آلمان (دویچلندفونک) گفت که معتقد است «معاون رئیسجمهور آمریکا اعلام خواهد کرد که بخش بزرگی از نیروهای آمریکایی از اروپا خارج خواهند شد.»
براساس گزارش «آر.تی»، گزارشهای اخیر رسانهها نشان میدهد که دونالد ترامپ، قصد دارد حضور نیروهای آمریکایی در اروپا را حدود ۲۰ درصد یا ۲۰ هزار سرباز به عنوان بخشی از بازنگری تعهد واشنگتن به حفاظت از اروپا کاهش دهد. طی روزهای گذشته دولت ترامپ از تغییر سیاست قابل توجهی خبر داده و از کشورهای اروپایی خواسته است که در امنیت خود و کیف پیشرو باشند. «بوریس پیستوریوس»، وزیر دفاع آلمان هم، در پاسخ به گمانهزنیها مبنی بر اینکه واشنگتن میتواند نیروهای خود را کاهش دهد، گفت که اروپا باید «سهم اصلی را در بازدارندگی و دفاع متعارف» در این قاره داشته باشد. وی افزود: «در ناتو، توافق کردیم که یک نقشه راه برای سازماندهی انتقال بار از آمریکا به اروپا در سالهای آتی تهیه کنیم و همزمان با هماهنگ کردن آن، از شکافهای امنیتی که حیاتی هستند جلوگیری کنیم.»
اروپا مرغ سر کنده
نخستوزیر اسبق انگلیس هم از متحدان اروپایی اوکراین به این سبب که در موضوع فرآیند صلح این کشور «مثل مرغ سرکنده بال بال میزنند» انتقاد کرده و از آنها خواست در قبال طرح دونالد ترامپ برای مذاکرات صلح با روسیه «شجاعت به خرج داده و قدم جلو بگذارند.»
به گزارش ایسنا، «بوریس جانسون»، که در زمان حضورش در نخستوزیری خودش را یکی از حامیان سرسخت اوکراین در جنگ با روسیه نشان داد در مصاحبهای در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ گفت از سیاستمداران غرب میخواهد سیگنالهایی که دولت آمریکا میفرستد را به غلط تفسیر نکنند و درخواست ترامپ از اروپا برای افزایش بودجه نظامی خود را جدی بگیرند. جانسون در مصاحبه با شبکه «جیبی نیوز» از محل شهر مونیخ گفت: «به وضوح اروپاییها در قبال آنچه که دولت ترامپ دارد میگوید بسیار همچون مرغ سرکنده بال بال میزنند.»
نخستوزیر کنونی انگلیس هم در سخنانی که از تنشها میان واشنگتن و لندن حکایت دارد، بر لزوم عضویت اوکراین در ناتو تأکید کرد و موضعی را نشان داد که با موضع دونالد ترامپ متفاوت است. به گزارش ایسنا، «کر استارمر» «ولودیمیر زلنسکی گفت که اوکراین در مسیر «بیبازگشت» برای پیوستن به ناتو قرار دارد و این سخنان به نوعی پاسخ به موضعگیری «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا محسوب میشود. به گفته دفتر نخستوزیری بریتانیا، استارمر در گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهور اوکراین در صبح جمعه، بار دیگر تأکید کرد که بریتانیا از عضویت اوکراین در این ائتلاف حمایت میکند.
تنها با پوتین دیدار میکنم
زلنسکی هم در کنفرانس امنیتی مونیخ هشدار داد که پوتین تنها فرد رسمی روسیه است که آماده گفتوگو با اوست و هرگونه فرصت دیگری را که نمایندگان روسیه در آن حضور داشته باشند، رد کرد.