نسل پیامبر اکرم(ص) از غیر حضرت زهـــرا (س)(شبهه ها و پاسخ ها)
شبهه: آیا برای رسول خدا(ص) نسلی غیر از فاطمه زهرا(س) از دختران دیگرش وجود دارد یا در گذشته وجود داشته است؟
پاسخ: نسل پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) به واسطه جایگاه آن حضرت و سفارشهای خداوند متعال و پیامبر اکرم (ص) نسبت به تکریم اولاد آن حضرت، همیشه در بین مسلمانان از جایگاه ویژهای برخوردار بودند؛ لذا کتابهای متعددی در مورد نسب و شجره کسانی که به عنوان فرزندان آن حضرت در بین مسلمانان مشهور است نوشته شده است.
بامطالعهای که در کتابهای نسب شناسی و تاریخی انجام شد نسل آن حضرت تنها از حضرت فاطمه (س) تاکنون ادامه یافته است و دیگر فرزندان حضرت یا اصلاً صاحب فرزند نشدند یا اینکه نسل آنها ادامه پیدا نکرد.
با مروری در کتابهای تاریخی و نسب شناسی، به غیراز اولاد حضرت فاطمه (س) از سه نفر دیگر به عنوان نوادگان پیامبر اکرم(ص) یادشده است. در ادامه با ذکر نام این افراد به گوشهای از سرگذشت آنان متناسب با سؤال اشاره خواهیم کرد:
علی بن ابی العاص بن ربیع که فرزند زینب دختر رسول خدا بود در زمان حیات پیامبر اکرم (ص) و در نوجوانی از دنیا رفت.(1) امامه بنت ابی العاص بن ربیع که فرزند دیگر زینب دختر رسول خدا(ص) بود. وی بعد از شهادت حضرت زهرا (س) با حضرت علی(ع) ازدواج کرد و بعدازآن حضرت با مغیره بن نوفل ازدواج کرد. در مورد اینکه آیا او از این ازدواجها صاحب فرزند شد یا خیر؟ اختلاف وجود دارد. برخی قائلند که وی از این ازدواجها صاحب فرزند نشد اما برخی دیگر گفتهاند که وی از حضرت علی(ع) فرزندی بنام محمد اوسط به دنیا آورد و از مغیره فرزندی بنام یحیی به دنیا آورد.(2) اما در مورد ادامه نسل این دو نفر گزارشی در منابع نسب شناسی و تاریخی ذکر نشده است و بر همین اساس میتوان نتیجه گرفت که نسل پیامبر از دو فرزند امامه ادامه پیدا نکرد. عبدالله بن عثمان بن عفان فرزند رقیه دختر رسول خدا (ص) بود که در کودکی به سبب بیماری از دنیا رفت.(3)
نتیجه:
با توجه به گزارشهایی که در منابع تاریخی و نسب شناسی در مورد فرزندان پیامبر اکرم (ص) ذکرشده است نسل آن حضرت تنها از طریق حضرت فاطمه (س) تاکنون ادامه داشته و نسل آن حضرت از دیگر فرزندانشان ادامه نیافته است.
جهت مطالعه بیشتر:
در این زمینه میتوانید به کتاب: فرزندان رسول اکرم (ص) نوشته: محمد عاشق الهی بلند شهری، ترجمه: کمال الدین دامنی، نشر طلایه، 1384 ش، مراجعه کنید.
1. ابن حجر عسقلانی، الاصابه، بیروت، دارالکتب العلمیه، 1415 ق، ج 4، ص 569.
2. همان، ج 8، ص 124.
3. محب طبری، ذخایرالعقبی، قاهره، مکتبه القدسی، 1356 ق، ص 164.