جماران: بیانات رهبر انقلاب نقشه رندانه ترامپ را به هم ریخت(خبر ویژه)
«ایران، تجربه 4 سال فشار حداکثری را از سر گذرانده و اکنون هم اهرمهای بیشتری برای مقابله با فشار و زیادهطلبی دولت آمریکا در اختیار دارد».
وبسایت اصلاحطلب «جماران» ضمن انتشار تحلیل فوق، به استقبال بیانات اخیر رهبر انقلاب درباره هوشمندانه، عاقلانه و شرافتمندانه نبودن مذاکره با دولت آمریکا رفت و نوشت: سادهانگاری و سهلپنداری درباره منازعه پیچیده و مجادله پرفراز و نشیب 45 ساله میان ایران و ایالات متحده، چیزی جز خطای راهبردی نیست.
دونالد ترامپ علیالظاهر این بار خیلی شفاف سراغ اصل ماجرا با ایران رفته و اصرار دارد که به دنبال معامله و توافق عالی است و میگوید تنها به دنبال آن است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد، همین و بس! البته که سادهانگاری محض است اگر گمان ببریم که او تنها به دنبال منع ایران از دستیابی به سلاح هستهای است و هیچ هدف دیگری ندارد؛ اما او با تجربهاندوزی از دوره قبلی میداند که مذاکره مستقیم با ایران، با توجه به پرونده دور و دراز مخاصمه چند ده ساله، به سادگی ممکن و میسر نیست و حتی فشار حداکثری هم نتوانست، طرف ایرانی را مجاب به مذاکره مستقیم کند.
او این بار تغییر استراتژی داده و روی موضوعی دست گذاشته(منع دستیابی به سلاح هستهای) که طرف ایرانی هم مخالفت و ممانعتی با آن ندارد. اما مسئله اینجاست که این ظاهر خوشنما، در باغ سبزی است که هدف آن کشاندن ایران پای میز مذاکره است، بخصوص که در دوره قبلی این مهم با فشار حداکثری هم محقق نشد و با توجه به تبلیغات رسانهای این چند ماه اخیر چنین جلوهگر خواهد شد که ایران از موضع ضعف و استیصال تن به مذاکره داده و او توانسته در اندک فرصتی به مثابه یک ابرقهرمان، مقاومت ایران را درهم شکسته و آن را پای میز مذاکره بیاورد.
در مقوله دعوت به مذاکره رو در رو با ایران، مسئله باید در عالیترین سطوح تصمیمگیری نظام تعیین تکلیف میشد و اگر آنجا بالاترین مقام چنین گزارهای را مطرح کرده است در اینجا نیز سکاندار تصمیمگیری نظام به مقوله ورود پیدا کرده و برای همگان از موضع ایران رونمایی میکرد تا پیام استقرار و ثبات و اقتدار به جهان مخابره شود. واکنشهای غیر متمرکز و چند طرفه جز آنکه پالس ضعف و سردرگمی و عدم جدیت و قاطعیت در این زمینه را مخابره کند و به طرف مقابل دست بالا ببخشد، ثمری ندارد.
این بار باید با صراحت و جدیت پیام ایران به درخواست مذاکره داده میشد و از همین حیث بود که رهبر انقلاب، مستقیم و شفاف هرگونه مذاکره مستقیم با آمریکا را مستثنا کردند و با اشاره به تجربیات گذشته از بدعهدی آمریکا به خصوص در ماجرای برجام و تجربیات ملموس سپری شده، کلام آخر در این زمینه را مطرح ساختند. اینگونه ترامپ نمیتواند هژمونیخواهی و زیادهطلبی خود را پنهان کرده و توپ را به زمین ایران بیاندازد و خود را قهرمانی ترسیم کند که توانسته ایران را به زانو درآورده و پای میز مذاکره بنشاند.
حال در این شرایط، تکلیف خیلی از نکات مشخص شد، اینکه ایران هیچگاه به مذاکرهای که به معنای تسلیم و وادادگی باشد، تن نخواهد داد (مدل مذاکرهای که ترامپ به دنبال است) نمونه بارزش بهکارگیری لفظ مذاکره شرافتمندانه در مقابل مدل مذاکره مطلوب ترامپ بود. از طرف دیگر پیامی به داخل داشت که به جای اتکا و نگاه به بیرون بر توانمندسازی داخلی و خودباوری ملی اعتنا و التفات داشته باشیم و برای حل مشکلات، منتظر تغییر و تحولات سیاسی و دیپلماتیک خارج از اتمسفر داخلی نباشیم.
از یاد نبریم که ایران تجربه 4 سال فشار حداکثری را از سرگذرانده و با همه سختیها یکبار توانسته از این گردنه صعب و سخت گذر کند و اکنون هم اهرمهای بیشتری برای مقابله با فشار و زیادهطلبی دولت آمریکا در چنته دارد.