سفیر ایران در روسیه:
نزدیکی بیشتر ایران، روسیه و چین تقابل با شعار «اول آمریکا» است
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: نزدیکی هر چه بیشتر ایران، روسیه و چین تقابل مستقیم با منافع دولت جدید آمریکاست که شعار «اول آمریکا» را سرلوحه سیاستهای جهانی خود قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، کاظم جلالی؛ سفیر ایران در روسیه در صفحه اجتماعی ایکس در رشته توئیتی درباره رابطه ایران و روسیه نوشت: مهمترین چالش برای آمریکا، ارتقای سطح همگرایی و مشارکت جامع بین ایران، روسیه و چین خواهد بود. وی افزود: از نقطهنظر نخبگان آمریکایی تهران، مسکو و پکن میتوانند در میانمدت، قدرت اقتصادی، دیپلماتیک، نظامی و فناوری خود را برای اعمال چالشی پایدار بر نظم جهانی با الگوی غربی، تجمیع کرده و متعاقب آن موجب تغییر در ساخت نظم آتی با ماهیتی پسا غربی، چندقطبی و عادلانه شوند.
سفیر ایران در روسیه در پیام دیگری در این شبکه اجتماعی به زبان روسی درباره شکلگیری بلوکهای جدید منطقهای با حضور ایران، روسیه و چین و تقویت و ثبات روندهای چندجانبهگرایی در شبکه ایکس نوشت: نزدیکی هر چه بیشتر ایران و روسیه و متعاقب آن شکلگیری بلوکهای جدید منطقهای، بهویژه با حضور دیگر قدرتهای نوظهور آسیایی همچون چین، نویدبخش تقویت و تثبیت روندهای چندجانبهگرایی در سطح جهانی خواهد بود؛ امری که در تقابل مستقیم با منافع دولت جدید آمریکا است که شعار «اول آمریکا» و به بیان دیگر یکجانبهگرایی را سرلوحه سیاستهای جهانی خود قرار داده است.
نیاز 300 میلیارد دلاری روسیه به واردات کالا
جلالی در بخشی از گفتوگو با پایگاه اطلاعرسانی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب درخصوص فعالیتها و همکاریهای ایران و روسیه در ایجاد اقتصاد بدون دلار گفت: اقتصاد روسیه یک اقتصاد حدود ۶۰۰ میلیارد دلاری در سال است که نیمی از آن واردات کالاها به روسیه است. حدود ۳۰۰ میلیارد دلار ارزش واردات به روسیه است.
او افزود: من زمانی که روی اقتصاد روسیه متمرکز شدم این را فهم کردم که اگر ما همه وجهه همتمان را برای گسترش روابط اقتصادی با روسیه بگذاریم خصوصاً بعد از اینکه روسیه هم تحریم شد و فضای جدیدی به وجود آمد، ما میتوانیم از یک رشد بزرگ اقتصادی بهرهمند شویم.
سفیر ایران در روسیه ادامه داد: حتی چند سال پیش که رهبر معظم انقلاب، سال تولید ملی را اعلام کردند؛ گزارشی نوشتیم که واقعاً میشود با روابط اقتصادی با روسیه تولید ملی را در داخل کشور افزایش داد؛ چون اقتصاد روسیه نیازمند کالا است. روسیه ۵۸ درصد تجارتش با غرب بود و اکنون بخش اعظم این تجارت از بین رفته است.
جلالی افزود: معاهده «مشارکت جامع راهبردی» دارای یک پیام مشخص است و آن این است که جمهوری اسلامی ایران درخصوص گسترش روابط خود با کشورهایی که با آنها همسویی دارد، جدی است و همچنین در حوزه مبارزه با یکجانبهگرایی نیز دارای رویکردهای مشترک جدی با کشورهای همسو است.
او ادامه داد: این نشان میدهد که ما برای این گسترش همکاریهایمان با این سنخ از کشورها از جمله فدراسیون روسیه، جدی هستیم. این رهیافت به روابط، یک رویکرد کاملاً ملی و فراجناحی به پدیدارهای نوظهور سیاسی، امنیتی و اقتصادی دارد. این اقدام مهم، همان تلاشی است که در دولت جناب آقای رئیسی برای تدوین موافقتنامه انجام شد و در دولت جناب آقای پزشکیان نیز با جدیت پیگیری و به مرحله عمل رسید.
موانع تحقق رشد تعامل ایران و روسیه
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: در مسیر تحقق رشد اقتصادی در سایه تعامل با روسیه پنج مانع جدی وجود دارد که میبایست از سر راه اقتصاد برداشته شود. مانع نخست؛ شناخت ایرانیها نسبت به بازار روسیه است که متأسفانه در این باب شناخت دقیق و مناسبی وجود ندارد. البته طی سالیان گذشته افزایش شناخت داشتیم اما هنوز این نیازمند این است که بیشتر در این خصوص کار کنیم.
جلالی افزود: مانع دوم، مسئله ترانزیت است که ما باید خطوط ارتباطی افزایش بدهیم در بخش دریایی، استفاده از دریای خزر که در این خصوص کریدور شمال- جنوب رشت-آستارا، به لحاظ زیرساختی، بسیار پراهمیت است. در سال ۲۰۲۴ بر اساس آمار رسمی فدراسیون روسیه حدود ۲۰ میلیون تن کالا به ایران آمد یا از ایران عبور کرد. ما باید این میزان را افزایش بدهیم و به بالای ۱۰۰ میلیون تن کالا در سال برسیم و این امکان کاملاً فراهم است. باید راهآهن رشت-آستارا را تکمیل و کریدور بخش شرقی را فعالتر کنیم. در بحث ترانزیت و ایجاد راههای مواصلاتی جادهای ریلی و همچنین استفاده از دریای خزر.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: سومین مانع در این مسیر، مباحث مربوط به گمرک است. گمرک ما نیازمند این است که یک حرکت جدی را انجام بدهد و در حوزههایی، خانه تکانی کند. باید به سمت گمرک دیجیتالی برویم و عملاً فضائی را فراهم کنیم که کالا بتواند به راحتی عبور کند. با توجه به اینکه ما همسایگی خاکی با روسیه نداریم لذا تعامل با کشورهایی مثل آذربایجان و ارمنستان از غرب و ترکمنستان و قزاقستان از شرق بسیار مهم است و لازم است که یک نوع «همگرایی گمرکی» هم در این بخشها ایجاد شود که البته طی سالیان گذشته خیلی خوب بود.
جلالی افزود: به عنوان مثال، ما سال ۲۰۲۳ برای اولین بار از بخش شرقی کریدور شمال جنوب توانستیم بهرهبرداری کنیم و حدود ۶۵۰ هزار تن کالا در سال ۲۰۲۳ و حدود یک میلیون و ۸۰۰ هزار تن کالا در سال ۲۰۲۴ عبور داده شد.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: مانع چهارم مسئله پولی و بانکی است که این هم باید بین دو کشور حل شود؛ البته گامهای خوبی برداشته شده است. یکی از گامها این است که پیامرسانهای محرمانهمان به یکدیگر متصل شده و امروز ما درباره ارتباط با روسیه نیاز به سوئیفت نداریم. بخش بعدی اتصال کارت میر و شتاب است که دارد انجام میشود. بخش بعدی پیمان پولی است که بین بانکهای مرکزی دو کشور و ارتباطات بانکی منعقد شده و دارد تسهیل میکند.
به گفته کاظم جلالی پنجمین مانع هم بحث لجستیک است که در این خصوص هم باید به شکل ترکیبی، هم در بحث کامیون، هم در بحث قطار، هم در بحث کشتی، هم در بحث نوسازی بنادر ما و خیلی مسائل دیگری که در این حوزه وجود دارد اقدامات جدی لحاظ شود. نباید روسیه را مانند سایر کشورها ببینیم، به هر حال اقتصاد روسیه اقتصاد بزرگی است و ما میتوانیم ایفای نقش جدی داشته باشیم.
او افزود: امروز هم اقتصاد روسیه نیازمند ورود کالاهای ایرانی است. در گذشته روسیه ما را بیشتر در حوزه سیاسی و امنیتی برای خود تعریف میکرد. امروز ما را در حوزه اقتصادی تعریف کرده است. به همین دلیل، آنها در حوزه گمرک در حوزه ترانزیت در حوزه ارتباطات با ایران دارند گامهای مهمی را برمیدارند.