kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۴۵۷۱
تاریخ انتشار : ۰۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۰:۳۵

نظام پرداخت بریکس فرصتی برای توسعه مبادلات تجاری ایران

 
 
گروه بریکس برای کاهش محدودیت‌های نظام پرداخت دلار، در حال ایجاد نظام پرداخت جدید با ابزارهای مختلف است که فرصتی برای توسعه مبادلات تجاری ایران است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در حال حاضر سیستم موجود برای پرداخت‌های فرامرزی و تسویه اوراق بهادار همچنان تا حد زیادی به سیستم‌های پرداخت متمرکز و پیام‌های مالی مانند SWIFT، CHIPS، SEPA و Euroclear که توسط کشورهای غربی کنترل می‌شود، متکی است.
کار گروه اقدام ویژه بر توسعه اصول یک سیستم پرداخت بین‌المللی و ایجاد نمونه اولیه به نام BRICS Pay تمرکز کرد. سیستم پیام‌رسانی غیرمتمرکز برون مرزی (DCMS)، توسعه واحد بریکس به عنوان یک واحد تسویه حساب، و ایجاد یک سیستم تسویه دیجیتال جدید غیرمتمرکز برای اوراق بهادار در بازارهای مالی بریکس بین دولت‌ها به عنوان (BRICS CLEAR) نیز از سایر طرح‌های مرتبط با این گروه اقدام است.
 پیشنهادات ایران به بریکس
یکی از پیشنهادات بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، موضوع ابزار پرداخت در بریکس و یادداشت مقدماتی موسوم به BCBPI با هدف ایجاد یک پلتفرم تسویه برای پرداخت‌های فرامرزی بر اساس سیستم‌های تسویه ناخالص آنی(RTGS) بوده است همچنین توجه به ایجاد زیرساخت‌های پول‌های دیجیتال بانک‌های مرکزی اعضای بریکس (CBDCs) با توجه به جایگاه و تاثیر پرداخت‌های فرامرزی از پیشنهادهای ایران برای اعضای بریکس بوده است.
همچنین به پیشنهاد بانک مرکزی ایران انجام سرمایه‌گذاری‌های فنی و زیرساختی برای سیستم‌های ارتباط مالی مختص بریکس و تسهیل پرداخت‌های فرامرزی در گروه منجر به افزایش سرعت، کاهش در هزینه‌ها، دسترسی فراگیرتر به نظام پرداخت بین‌المللی و ایجاد فضای رقابتی‌تر خواهد شد.
همچنین رئیس کل بانک مرکزی ایران در دومین اجلاس رؤسای بانک مرکزی کشورهای عضو گروه بریکس پیشنهاد پرداخت فرامرزی بریکس(BCBPI) و پایاپای بریکس(BRICS Clear) 
را به اعضا ارئه داد که به عنوان راه‌حل‌های عملی برای بهبود سیستم پولی و مالی بین‌المللی شناخته می‌شود.
 پایاپای‌سازی بریکس (BRICS Clear) و اطمینان از وجود شرایط لازم برای مشارکت اعضای جدید بریکس و بهره‌مندی از این طرح از اهمیت زیادی برخورداراست.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران همواره بر لزوم استفاده از ارزهای محلی در مبادلات تجاری گروه بریکس با هدف کاهش اتکا به دلار آمریکا و افزایش استفاده از ارزهای محلی در تبادلات اقتصادی و تجاری تاکید کرده است و بر این اساس استفاده از طرح تسویه حساب مالی چند جانبه میان اعضای بریکس و به‌کارگیری کانال‌های تبادل اطلاعات بانکی سریع و امن بریکس (پیام‌رسان‌های بانکی مستقل از سوئیفت) مورد تاکید اعضای بریکس قرار گرفته است.
پیشنهادهای بانک مرکزی ایران برای ایجاد نظام پیام‌رسان بانکی بین اعضا (مشابه سوئیفت)، نهاد مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و نهاد رتبه‌بندی اعتباری بین‌المللی برای اعضا در دستور کار گروه بریکس قرار گرفت.