عارف در جلسه مدیران ارشد محیط زیست کشور:
حفظ محیطزیست و توسعه باید همزمان دنبال شود
معاون اول رئیسجمهور گفت: حفظ محیطزیست و توسعه باید همزمان دنبال شود.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور در دیدار رئیس، معاونان و مدیران ارشد سازمان محیط زیست کشور با بیان اینکه حفظ محیط زیست و توسعه باید همراه یکدیگر باشند، گفت: برای توسعه ماندگار و پایدار باید به دنبال راهحلها بود، نگویید نمیشود، به دنبال آنکه چطور باید بشود بروید.
در این نشست که صبح شنبه 6 بهمن 1403، در ساختمان مرکزی سازمان محیط زیست کشور در بوستان پردیسان برگزار شد، عارف با تبریک فرا رسیدن ماه پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی گفت: سازمان محیطزیست همیشه با چالشهای بسیاری درباره جایگاه سازمان، مسئولیت و عملکردش روبهرو بوده است. این سازمان، یک سازمان حکومتی و نه صرفا دولتی است و این درستترین تصمیمی بوده که گرفته شده است تا رئیس سازمان، معاون رئیسجمهور باشد و جایگاه بالای او، مستند به جایگاه رئیسجمهور باشد.
معاون اول رئیسجمهور در ادامه با تقدیر از زحمات تمامی کارکنان محیطزیست کشور، تصریح کرد: شما با چنین جایگاهی، باید خودتان را صاحب پروژه بدانید و دیگر دستگاههای اجرائی کارگزار شما هستند و با چنین جایگاهی نباید هیچگاه تلقی رقابت سازمان با سایر دستگاهها پیش بیاید، ما باید رقابت را کنار بگذاریم و رفاقت را پایه کار قرار بدهیم.
عارف در ادامه با بیان اینکه توسعه و حفظ محیط زیست باید همراه و دوشادوش هم صورت گیرد، تاکید کرد: شما باید به نمایندگی از مردم و نسلهای آینده با قدرت از محیط زیست حفاظت کنید، ما حق نداریم محیط زیست نسل آینده را از بین ببریم؛ اما از سوی دیگر کشور هم باید اداره شده و برنامههای توسعهای اجرا شود و همه باید هم خود را در حفظ محیطزیست و هم در توسعه شریک و مسئول بدانند.
هیچ کس حق ندارد شاخصهای
محیط زیست را نادیده بگیرد
معاون اول رئیسجمهور با تاکید بر حفظ شاخصهای محیط زیستی در تمامی برنامهها و پروژهها گفت: استاندار و حتی دولت حق ندارد بدون درنظر گرفتن شاخصهای محیط زیستی برنامهای را جلو ببرد؛ اما در عین حال، توسعه هم باید صورت گیرد. «نمیشود»، پاسخ درستی نیست؛ باید «چگونه میشود» را باید دنبال کنیم و معنایش آن است که اگر طرحی مشکلات زیست محیطی دارد، باید بگوییم که چگونه میشود آن را برطرف کرد؛ البته در این مسیر نباید پیشنهادهای نشدنی و غیرعملی داد.
عارف در ادامه افزود: فراتر از مطالبات مختلفی که مردم دارند، مطالبه حق حیات است. لذا باید حداقل شاخصهای استاندارد محیط زیستی را برایشان فراهم کنیم و اگر به شاخصها توجه نکنیم، نادیده گرفتن شاخصهای محیط زیستی رویه و عادی میشود. ببینید که در بیست سال قبل، مطالبات محیط زیستی جامعه چقدر زیاد بود؛ ولی الان متاسفانه برای مردم این احساس بهوجود آمده که دولتها کاری نمیکنند و آنها بیتفاوت شدهاند. در حالی که مسائل محیط زیستی همیشه از مهمترین مسائل اجتماعی و فرهنگی مردم بوده است؛ چراکه با سلامت جسمی و روانی و بیماریهای آینده آنها در ارتباط است.
فرهنگسازی کنید
عارف با اشاره به اهمیت فرهنگسازی در حفظ محیط زیست گفت: در فرهنگ دینی و ملی ما احترام به محیط زیست اهمیت زیادی دارد؛ اما باید ببینیم چرا به این ارزشها عمل نمیشود. جواب این است که در این مسیر فرهنگسازی اهمیت زیادی دارد؛ اما در این زمینه کمکاری صورت گرفته است. در حالی که از فرهنگسازی خیلی جوابهای خوبی گرفتهایم، بستن کمربند و حرکت بین خطوط، نمونههایی برای اهمیت فرهنگسازی است.
گروههای مردمنهاد را به میدان بیاورید
عارف با تاکید بر اینکه مردم باید به میدان بیایند، گفت: زمینهای را فراهم کنید که سازمانهای مردم نهاد کمک کنند، ما در دورهای با ۵۰ سازمان مردم نهاد محیط زیستی، جلسه میگذاشتیم؛ اما الان کجا هستند؟ فعالان سازمانهای مردمنهاد از کاری که انجام میدهند رضایت دارند و هم به محیطزیست خدمت میکنند.
وی افزود: ما باید مسئله آنها را حل کنیم؛ چون اگر قرار باشد صرفا از طریق یک نهاد دولتی کارها دنبال شود، به دلیل گستردگی پهنه کشور و مسائل حفظ محیط زیست بسیار دشوار خواهد بود، باید نهادهای غیردولتی و سازمانهای مردم نهاد را به میدان بیاوریم؛ البته بحث من خصوصیسازی نیست، بلکه اجتماعیسازی و فرهنگیسازی است. شما ببینید چه آدمهای بزرگی برای جمعآوری زباله با افتخار دارند کار میکنند؛ ما باید آنها را تقویت کنیم.
با همه نهادها همکاری کنید
دکتر عارف با تصریح اینکه برای توسعه و حفاظت از محیطزیست باید با همه سازمانها و نهادهای دخیل در این حوزه همکاری کرد تا مسائل حل شود، گفت: درطی ۴ سال، باید کاری ماندگار انجام داده و به توسعه پایدار نزدیک شویم. شورایعالی محیط زیست را به صورت منظم برگزار کنید و دبیرخانه آن شورا را تقویت کرده و تصمیمات گرفته شده با جدیت اجرائی شود. راهبردهای اصلی براساس برنامه هفتم پیشرفت جلو برود و اگر ایرادی داشت اصلاح کنید.
دکتر عارف مسئله پسماند، عوارض آلایندگی، گوگرد زدایی از سوخت، توجه به انرژیهای تجدیدپذیر، حملونقل و خودروها و موتورسیکلتهای برقی، توجه به بحث آلودگی دریایی و آب کشاورزی را در عین توجه به بحث توسعه و اشتغالزایی بحث کشاورزی را بسیار مهم دانست و عنوان کرد: سازمان محیط زیست باید راهکارهای عبور از این بحرانها را پیدا کند.
عارف در شورای عالی سینما: طرح احداث سینما در شهرهای بالای صدهزار نفر جمعیت و فاقد سینما تهیه میشود
محمدرضا عارف صبح (شنبه) در جلسه شورای سینما با تأکید بر اینکه برآیند سلایق و نظرات با وجود برخی اختلاف نظرها مهم است که باید در مسیر درست خود قرار گیرد تا امانت تاریخ و تمدن بزرگ ایران حفظ و به نسلهای آینده منتقل شود، گفت: کشورهای حوزه تمدن ایران تمام دانشمندان، شعرا و بزرگان فرهنگ و هنر ایرانی را از خود میدانند؛ چراکه در حوزه تمدنی ایران، تمامی این کشورها همانند یکدیگر هستند و اگر یک شاعر ایرانی در آن کشورها برجسته میشود، مایه افتخار است؛ چراکه همه از یک حوزه تمدنی مشترک هستیم.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به اهمیت دیپلماسی فرهنگی، خاطرنشان کرد: شرط حل مشکلات کشور توجه به دیپلماسی فرهنگی است که پس از آن مسائل سیاسی نیز حل میشود و ما با عقبه افتخارآمیز فرهنگی کشورمان، میتوانیم مسائل را حل کنیم و امروز با روی کار آمدن دولت چهاردهم، این فضا مهیا و آماده شده است و باید با نقدها و پیشنهادهای سازنده به این مسیر کمک کنیم.
عارف همچنین بر ضرورت حمایتهای دولت برای حضور بینالمللی سینماگران ایرانی در عرصههای بینالمللی به ویژه در حوزه تمدنی ایران با توجه به عضویت جمهوری اسلامی ایران در سازمانها و پیمانهای منطقهای همانند اوراسیا تأکید کرد.
در این جلسه که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس سازمان صداوسیما، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و مسئولان دستگاههای امر حضور داشتند، مقرر شد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (سازمان امور سینمایی و سمعی بصری) تمهیدات لازم را از طریق ادارات کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها برای تشکیل شورای سینما به ریاست استانداران در هر استان فراهم کند.
طرح احداث سینما در شهرهای بالای صدهزار نفر جمعیت و فاقد سینما از دیگر تصمیمات این جلسه بود که سازمان امور سینمایی و سمعی بصری را مکلف کرده است با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، طرح «احداث سینما شهرهای بالای صد هزار نفر جمعیت و فاقد سینما» را با تعیین اولویتها از جمله مناطق کمبرخوردار، زمانبندی مشخص، میزان اعتبارات لازم و پیشنهاد نحوه تامین منابع، نحوه مشارکت سایر دستگاهها و روشهای جذب سرمایه بخش خصوصی، بر اساس ظرفیتهای قانونی تهیه و برای تصویب به شورای سینما ارائه کند.
همچنین در این جلسه تجهیز و روزآمدسازی ۱۱۰ دفتر انجمنهای سینمای جوانان در کشور، تولید حداقل ۳ فیلم مستند از موضوعات آییننامه مستندنگاری طرحها و پروژههای کشور توسط دستگاههای دولتی، اعطای مسکن و تسهیلات به سینماگران فاقد مسکن، اصلاح نحوه مالیات از فعالیتهای سینمایی، تشکیل کارگروه تخصصی شورای سینما با تأیید وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و ابلاغ معاون اول و پرداخت عیدی به ۸۵۰۰ نفر از اعضاء خانه سینما بحث، بررسی و تصمیمگیری شد.
در ادامه نیز مقرر شد، با همکاری دبیرخانه شورای سینما و نهادهای ذیربط با توجه به ضرورت حضور جدی ایران در عرصههای بینالمللی و حوزه تمدنی ایران یک طرح و برنامه در این راستا تهیه و به دولت ارائه شود.
در این جلسه منوچهر شاهسواری دبیر چهل و سومین جشنواره فیلم فجر گزارشی از روند برگزاری و داوری بررسی فیلمها، در این جشنواره ارائه کرد.
عارف پیش از این جلسه شورای سینما از بخشهای مختلف موزه سینما بازدید کرد و در انتهای مراسم هم حکم اعضای شورای سینما توسط معاوناول رئیسجمهور به اعضا اهدا شد.