آشنایی با اشیای موزه حرم امام رضا (عليهالسلام) - گنجینههای معنوی - بخش پنجم
پنجره فولاد زرکوب
مریم عرفانیان
این پنجره زیبا با ابعاد 100 در 126 سانتیمتر و شماره اموال 23، از جنس فولاد ساخته شده.
پنجره شامل یک چهارچوب و دو لت هست که با میلههای فولادی بهخوبی شبکهبندی شده. بر روی صفحات بالا و پایین دو لت پنجره، کتیبهای به خط نسخ برجسته نوشته شده که نام سفارشدهنده و سازندگان را به زیبایی نشان میده. متن این کتیبه به ما میگوید که این پنجره فولادی در تاریخ 817 ق به سفارش شاهرخ تیموری، حاکم وقت خراسان، ساخته و وقف شده. کتیبه وقف به این شکل هست: «امر بعماره هذه البنجره من خاص ماله السلطان الاعظم مالك الرقاب الامم معز دنيا و دين شاهرخ بهادر خلدلله ملكه».
در کتیبه پایین زیر دو لت، نام سازندگان به این صورت آمده: «اعز المولانا السلطان الاعظم الامم مالك رقاب الامم السلطان سلاطین العرب و العجم تمت في شهور محرم من سنه سبع عشر و ثمانمائه عمل استاد شيخ علي خودگر بخارائي عمل استادان كوفتگر مولانا شمس طبسي و استاد محمود كوفتگر و استاد سعادت و باشراف خواجه حسين زاهد». همچنین در دو کتیبه دیگر که در پایین لت سمت راست قرار دارند، نام «حاجی محمد بن علی حافظ اسفرینی» و تاریخ اتمام ساخت آن در «محرم سال 817 ق» ذکر شده.
جالب است بدانید که بر اساس کتیبهای که روی یک قطعه فلز در پایین در نصب شده، این پنجره در سال 984 ق با حمایت مالی «محمد بیگ موصلو ترکمان» مرمت شده و خط آن را «حسن رضا بن حاجی محمود الخادم» نوشته است. دور تا دور دو لت پنجره، درود و صلوات بر پیامبر و امامان معصوم (ع) به خط نسخ طلاکوب شده و در فواصل آنها عبارت «القدره لله» تکرار شده که متأسفانه بر اثر مرور زمان، آثاری از آن باقیمانده.
این پنجره نه تنها یک اثر هنری زیباست، بلکه داستانی از تاریخ و فرهنگ غنی ما را نیز روایت میکنه.