کاهش نفوذ جهانی گروه ۷ با گسترش بریکس
بلوک اقتصادهای نوظهور «بریکس»، با اضافه کردن یک عضو جدید دیگر، نفوذ خود را در جنوب جهانی، گسترش داد و سیطره «گروه ۷» را به چالش کشید.
به گزارش ایسنا، اندونزی در ششم ژانویه سال ۲۰۲۵، به عنوان عضو کامل گروه «بریکس» پذیرفته شد. ردپای این بلوک از اقتصادهای بزرگ در حال ظهور، در جنوب جهانی به گسترش خود ادامه داده است و نفوذ اقتصادی و سیاسی خود را در صحنه جهانی افزایش داده و وزنه تعادلی واقعی برای «گروه ۷» تحت سلطه غرب ایجاد کرده است.
ایران، عربستان سعودی، مصر، اتیوپی و امارات عربی متحده در اول ژانویه سال ۲۰۲۴، رسما به «بریکس» ملحق شدند.
«سیریل رامافوسا»؛ رئیسجمهور آفریقای جنوبی، در یک نشست مطبوعاتی درباره گسترش «بریکس» گفت: ما دیدگاه خود را نسبت به «بریکس» به عنوان مدافع نیازها و نگرانیهای مردمان جنوب جهانی، به اشتراک گذاشتیم. اینها شامل نیاز به رشد اقتصادی سودمند، توسعه پایدار و اصلاح سیستمهای چندجانبه است.
وی همچنین خاطرنشان کرد: اضافه شدن شش عضو جدید، سرآغاز روند گسترش این بلوک است. ما به عنوان پنج کشور عضو «بریکس»، درباره اصول راهنما، استانداردها، معیارها و رویههای روند توسعه این گروه که مدتها مورد بحث بوده است، به توافق رسیدهایم. درباره مرحله اول این روند توسعه، توافق داریم و متعاقب آن، مراحل بعدی، دنبال خواهد شد.
تلاش برای دلارزدایی
گفتنی است، در شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس، از «پول بریکس» رونمایی شد و ولادیمیر پوتین؛ رئیسجمهور روسیه، ارز بریکس را به عنوان جانشین دلار در آینده در دست گرفت.
در جلسه اخیر گروه بریکس، اعضای این گروه بینالمللی از پلتفرم «بریکسپی» نیز رونمایی و اعلام کردند که این پلتفرم میتواند مزایای بسیاری مانند دلارزدایی، تسهیل تجارت اعضا و کاهش تأثیر تحریمهای غرب را داشته باشد. در واقع با رونمایی از بریکسپی، کشورهای عضو بریکس در تلاش هستند که وابستگی خود به مؤسسات مالی غربی را کاهش داده و یک ساختار مالی غیرمتمرکزتر ایجاد کنند.
همچنین به نظر میرسد که سبد ذخایر ارزی این گروه که به عنوان معیار جدید مالی استفاده میشود شامل ۴۰ درصد طلا و ۶۰ درصد ارزهای کشورهای عضو بریکس خواهد بود که قابلیت تبدیل به طلا را دارد.