تلاش برای رفع موانع فعالیت تجار ایران و اتیوپی
رئیس مجلس شورای اسلامی با تاگسه چافو، رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی با محوریت گسترش روابط دوجانبه، ارتقای همکاریهای اقتصادی، سیاسی و پارلمانی و بررسی ظرفیتهای مشترک دو کشور دیدار و گفت وگو کرد.
محمدباقر قالیباف، رئیسمجلس شورای اسلامی که در رأس هیئتی پارلمانی و با هدف توسعه روابط دو جانبه به اتیوپی سفر کرده است، صبح روز گذشته با تاگسه چافو، رئیسمجلس نمایندگان این کشور، دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسمجلس شورای اسلامی در این دیدار با تأکید بر اهمیت راهاندازی سفارت اتیوپی در تهران، اظهار داشت: این اقدام میتواند آغاز توسعه روابط در حوزههای اقتصادی و سیاسی باشد. امروزه مسائل میان کشورها، بهویژه در سطح مناطق و حوزههای بینالمللی، تأثیرات سریع و قابلتوجهی برجای میگذارد.
قالیباف با اشاره به آزادی چهار ملوان اتیوپیایی از زندانهای ایران، خاطرنشان کرد: این موضوع با پیگیری داخلی در ایران انجام شد و میتوانست با وجود سفارت اتیوپی در ایران سریعتر به نتیجه برسد.
وی افزود: جایگاه اتیوپی در شرق آفریقا و شاخ این قاره، بهویژه در تأمین امنیت و ثبات منطقهای، بسیار حائز اهمیت است. تحکیم روابط اقتصادی و امنیت منطقهای در این راستا بسیار مؤثر خواهد بود. سیاستهای قطعی جمهوری اسلامی ایران این است که به گسترش روابط با کشورهای قاره آفریقا، بهویژه اتیوپی، با توجه به سوابق فرهنگی میان دو کشور، اهمیت میدهد.
رئیسمجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اتیوپی در سالهای اخیر رشد اقتصادی خوبی داشته و به سمت توسعه پایدار حرکت کرده است. با جمعیت بالا و جایگاه اقتصادی مؤثر، این کشور ظرفیت مناسبی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران دارد اما متأسفانه کمیسیون اقتصادی مشترک دو کشور بیش از ده سال است که تشکیل نشده و این موضوع مانع گسترش مسائل اقتصادی شده است. یکی از اهداف این سفر، گام برداشتن برای احیای این کمیسیون است، که از جانب جمهوری اسلامی ایران، معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری مسئولیت این کمیسیون را برعهده دارد.
قالیباف ادامه داد: ایران در حوزههای دانشبنیان، بهداشت و سلامت، هوش مصنوعی و تجهیزات پزشکی توانمندیهای زیادی دارد و میتواند با اتیوپی در این زمینهها همکاری کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: ما همچنین میتوانیم از ظرفیتهای مجمع بریکس برای توسعه روابط اقتصادی و مالی بهرهمند شویم. ایجاد خط هوائی میان تهران و آدیسآبابا نیز از ضرورتهای این همکاریها است و ایرلاینهای دو کشور باید در این زمینه اقدام کنند.
وی با اشاره به مسائلی که فعالان اقتصادی ایرانی در شرق آفریقا و اتیوپی با آن مواجه هستند، تأکید کرد: مشکلات مالیاتی، ارزی، ارتباطات بانکی و حملونقل دریایی و هوائی از جمله موانع موجود است. باید تلاش کنیم این مسائل حل شوند و زمینه توسعه مناسبات اقتصادی برای تجار دو کشور فراهم شود. همچنین، استفاده از ظرفیتهای بریکس میتواند به رفع مشکلات بانکی کمک کند.
محمدباقر قالیباف در پایان خاطر نشان کرد: ایران و اتیوپی میتوانند همکاریهای خوبی در چارچوب دیگر سازمانهای بینالمللی داشته باشند. با توجه به اینکه هر دو کشور عضو کمیسیون حقوق بشر هستند میتوانند گامهای مؤثری برای مقابله با یکجانبهگرایی آمریکا بردارند. آمریکا کشورهای مستقلی که در برابر زیادهخواهی آن میایستند را تحت فشار قرار میدهد و لذا کشورهای هم سو باید در این زمینه همکاری داشته باشند.
رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی:
آمادهایم روابط دیپلماتیک خود را گسترش دهیم
تاگسه چافو، رئیسمجلس نمایندگان اتیوپی نیز در این دیدار ضمن خوشآمدگویی و تشکر از قالیباف و هیئت همراه برای سفر به این کشور گفت: روابط پارلمانی میان دو کشور میتواند در جنبههای تجاری نیز تأثیرگذار باشد. اتیوپی کشوری در حال رشد است و فرصتهای خوبی برای حضور تجار و فعالان اقتصادی ایران وجود دارد و لذا از شما میخواهیم سرمایهگذاران و فعالان اقتصادی را برای حضور در این کشور و استفاده از ظرفیتهای آن تشویق کنید. همچنین، ما به راهاندازی مجدد کمیسیون اقتصادی مشترک علاقهمند هستیم و این موضوع را با جدیت پیگیری میکنیم.
رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی با اشاره به سفر تاریخی دکتر قالیباف به اتیوپی تاکید کرد: این نخستین سفر در سطح عالیرتبه از مقامات جمهوری اسلامی ایران در چهار دهه گذشته است که برای روابط کلی دو کشور بسیار مهم و مؤثر خواهد بود. ما آمادهایم روابط تجاری، پارلمانی و دیپلماتیک خود را گسترش دهیم و از ظرفیتهای بریکس برای توسعه همکاریها استفاده کنیم. همچنین ما باید فراتر از بریکس در سایر سازمانهای بینالمللی نیز با یکدیگر همکاری داشته باشیم. وی با قدردانی از جمهوری اسلامی ایران برای آزادی چهار ملوان اتیوپیایی، ابراز امیدواری کرد که موضوع آزادی سایر ملوانان نیز به زودی حل شود.
رئیسمجلس نمایندگان اتیوپی خاطرنشان کرد: سیاست ایران مبتنی بر احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی کشورها بسیار ارزشمند است. ما آمادهایم در سازمانهای بینالمللی مانند بریکس، کمیسیون حقوق بشر و دیگر نهادها با ایران همکاری کنیم.
پس از پایان دیدار و گفتوگوی دکتر محمدباقر قالیباف، رئیسمجلس شورای اسلامی ایران، با تاگسه چافو، رئیسمجلس نمایندگان اتیوپی، وی به همراه همتای اتیوپیایی خود در دفتر یادبود مجلس نمایندگان اتیوپی یادداشتی نوشت و ضمن امضای دفتر یادبود، بر تقویت روابط دوستانه میان دو کشور تأکید کرد.
در ادامه این مراسم، رئیسمجلس شورای اسلامی و رئیس مجلس نمایندگان اتیوپی به حیاط پارلمان این کشور رفتند و با کاشت دو اصله درخت کاج، نمادی از دوستی و همکاری پایدار میان ایران و اتیوپی را به یادگار گذاشتند.
در این سفر، منوچهر متکی، رئیس گروه دوستی پارلمانی ایران و اتیوپی، عالیه زمانی کیاسری، رمضانعلی سنگدوینی و وحید جلالزاده، معاون پارلمانی وزیر امور خارجه، دکتر قالیباف را همراهی کردند.
قالیباف: ایران برای دفاع از مسلمانان
هزاران شهید تقدیم کرده است
محمدباقر قالیباف همچنین در سفر دو روزه خود به اتیوپی، شامگاه روز پنجشنبه (۲۷ دی ماه) با شیخ ابراهیم طوفا، رئیسمجلس اعلای اتیوپی دیدار و گفتوگو کرد.
قالیباف در این نشست با تأکید بر اهمیت وحدت میان مذاهب اسلامی گفت: در ایران مذاهب مختلفی وجود دارند و در مجلس شورای اسلامی نیز نه تنها نمایندگان شیعه و سنی بلکه پیروان سایر ادیان نظیر مسیحیان، یهودیان و زرتشتیان نیز حضور دارند.
وی با اشاره به حضور اهل سنت در ساختارهای حکومتی ایران افزود: هماکنون ۲۶ نماینده اهل سنت در مجلس شورای اسلامی حضور دارند و در سطوح مختلف مدیریتی از جمله معاون رئیسجمهور، استانداران و معاونان وزرا نیز از اهل سنت استفاده شده است.
قالیباف همچنین به سخنان آیتالله سیستانی درباره ضرورت دفاع از اهل سنت در مقطعی که داعش در حال پیشروی و قتل مسلمانان بود، اشاره کرد و گفت: ایشان تأکید کردند که اهل سنت نه تنها برادران ما هستند بلکه جان ما هستند و باید از آنان دفاع شود. ایران نیز در راستای این وحدت، هزاران شهید در دفاع از اهل سنت تقدیم کرده است. رئیسمجلس در ادامه به حمایت ایران از فلسطین به عنوان نمونهای از این رویکرد اشاره کرد و افزود: شهید قاسم سلیمانی یکی از فرماندهانی بود که در این مسیر به شهادت رسید. همچنین دو عملیات بزرگ جمهوری اسلامی، علیه رژیم صهیونیستی برای دفاع از مردم فلسطین که اهل سنت هستند درحالی انجام شد که برخی از کشورهای اسلامی نه تنها کمکی نکردند بلکه حتی این جنایات را محکوم هم نکردهاند.
وی افزود: ایران همواره در برابر ظلم ایستاده و نشان داده که تنها کشوری است که از همه مسلمانان بدون توجه به مذهبشان حمایت میکند. بیتردید اگر امت اسلامی یکپارچه باشند و در برابر دشمنی آمریکا بایستند، پیروز خواهند شد و این وعده خداوند است.
ابراهیم طوفا: در گذشته مسلمانان در اتیوپی
با مشکلات زیادی روبهرو بودند
در این دیدار، شیخ ابراهیم طوفا نیز با اشاره به وضعیت مسلمانان در اتیوپی گفت: در گذشته، مسلمانان در این کشور با مشکلات زیادی روبهرو بودند، اما با تغییر شرایط سیاسی و روی کار آمدن نخستوزیر کنونی، مسلمانان آزادانه دین خود را اعلام میکنند و شرایط بهتری را تجربه کردهاند.
وی افزود: بیش از نیمی از جمعیت اتیوپی مسلمان هستند و در این کشور بیش از ۱۰۰ هزار مسجد فعال وجود دارد. همچنین ۷ وزیر کابینه و بیش از ۲۵۰ عضو پارلمان از میان مسلمانان انتخاب شدهاند.
رئیس مجلس اعلای اتیوپی همچنین با تمجید از نقش ایران در حمایت از مسلمانان جهان گفت: ما ایران را سمبل مسلمانان جهان میدانیم. ایران همانند قلبی است که به همه جهان اسلام زندگی میبخشد. ایستادگی ایران در برابر آمریکا و حمایت از فلسطین و لبنان افتخاری برای همه مسلمانان است. زنده باد ایران.
دیدار قالیباف
با جمعی از فعالان اقتصادی مقیم اتیوپی
رئیس مجلس شورای اسلامی در این سفر دو روزه به اتیوپی همچنین در جلسه کاری با جمعی از فعالان اقتصادی مقیم اتیوپی دیدار و گفتوگو کرد.
این دیدار که با هدف بررسی چالشها و فرصتهای همکاری اقتصادی بین ایران و اتیوپی برگزار شد، به شناسایی موانع پیشروی تجار ایرانی در این کشور اختصاص یافت.
قالیباف در این نشست با تأکید بر لزوم بهرهگیری از ظرفیتهای بینالمللی نظیر بریکس و شانگهای گفت: با وجود تحریمها، حضور ایران در این سازمانها فرصتهای مهمی را برای توسعه همکاریهای اقتصادی فراهم کرده است. اما متأسفانه بخش خصوصی و حتی بسیاری از فعالان اقتصادی ایرانی آشنایی کافی با این ظرفیتها ندارند و از آنها بهدرستی استفاده نمیکنند. باید تلاش شود اطلاعرسانی دقیق و جامعی در این خصوص انجام شود. رئیسمجلس شورای اسلامی همچنین یکی از چالشهای جدی در گسترش روابط اقتصادی با آفریقا را مشکلات حملونقل دانست و افزود: نبود زیرساختهای پایدار در حوزه حملونقل، روند تجارت با این قاره را دشوار کرده است. علاوهبر این، مشارکت بخش خصوصی در این حوزه محدود است و عمدتاً نهادهای عمومی غیردولتی فعالیت دارند. باید زمینهای فراهم شود که بخش خصوصی بتواند بهصورت مستقل و فعال وارد میدان شود و توسعه همکاریها را دنبال کند.
وی در ادامه بر ضرورت همکاری با کشورهای دیگر برای رفع برخی از موانع تأکید کرد و گفت: میتوان با همکاری برخی کشورها مانند چین، مشکلات مرتبط با سوئیفت و انتقالات مالی را کاهش داد و از امکان تهاتر و ایجاد خطوط اعتباری بهره برد. این اقدامات نیازمند حضور فعال و میدانی بخش خصوصی و پیگیری جدی آنهاست.
در این دیدار، فعالان اقتصادی ایرانی به مشکلات خود در سرمایهگذاری و تجارت در اتیوپی اشاره کردند. آنان مسائل مرتبط با تغییرات مکرر سیاستهای ارزی و مالیاتی، دشواری صادرات نفت و گاز و هزینههای بالای حملونقل در مسیرهای مختلف قاره آفریقا را از مهمترین موانع توسعه تجارت و روابط اقتصادی با آفریقا برشمردند.
البته با وجود این موانع، فعالان اقتصادی به ظرفیتهای صادرات محصولات پتروشیمی، خدمات فنی-مهندسی و مشارکت در ساخت نیروگاههای برق با استفاده از منابع آبی اتیوپی اشاره کردند و خواستار حمایت بیشتر از سوی دولت و تسهیل روابط اقتصادی شدند.