همزمان با اعمال خاموشی برای منازل و صنایع صورت میگیرد
مصرف برق یک سفارتخانه در نیاوران معادل یک محله با ۱۰۰ خانه است
قبض برق آبانماه یک سفارتخانه واقع در نیاوران تهران نشان میدهد که این مجموعه به اندازه یک محله با ۱۰۰ خانه برق مصرف میکند.
به گزارش خبرگزاری فارس؛ در حالیکه کارگران برخی صنایع کوچک به خاطر بیبرقی اخراج میشوند، یک سفارتخانه فقط در یک ماه به اندازه کارخانهای با ۵۰۰ کارگر برق مصرف کرده است.
پس از سفارت ایتالیا، این دومین سفارتخانه با مصرف نجومی است که قبض برق آن افشا شده است.
این سفارتخانه از آبان ماه تاکنون که قطعی برق حداقل دو ساعته خانهها شروع شده، هیچ خاموشی برنامهریزی شدهای را تجربه نکرده است.
«سیما غفاری» کارشناس انرژی میگوید که اگر سفارتخانه مذکور در این شرایط برق کشور مصرف خود را اصلاح نکند، باید به همه مردم معرفی شود.
ماه گذشته عضو کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی از طرحی رونمایی کرد که بر مبنای آن سفارتخانهها باید قیمت انرژی را بر مبنای ارزش برق در کشور خود پرداخت کنند.
برقی که این سفارتخانه در این مدت مصرف کرده بر مبنای قیمت انرژی در آن کشور حدود ۵۰۰ میلیون تومان ارزش دارد. در حالیکه با برق ارزان ایران، هزینه پرداختی توسط این مجموعه کمی بیشتر از ۲۰ میلیون تومان بوده است.
به معنای دیگر ۴۸۰ میلیون تومان یارانه انرژی از جیب همه مردم ایران فقط در یک ماه به این سفارتخانه پرداخت شده است.
عرضه نکردن انرژی به قیمت واقعی به ویژه برای پرمصرفها و بدمصرفها سبب شده تا بهینهسازی مصرف و صرفهجویی بیمعنا باشد.
«قاسم نوذری» کارشناس انرژی هم معتقد است که قیمت باید برای همه مشترکان خانگی، صنعتی و کشاورزی به یکباره بالا برود تا دیگر شاهد مصارف نجومی برق خارج از قاعده نباشیم. اما سیما غفاری میگوید که سازوکار IBT (نظام تعرفه پلکانی) برای تعرفهگذاری برق و ارائه برق یارانهای در حد یک الگو و افزایش قیمت معنادار برای مصارف بالا راهکار عادلانهتری برای حرکت به سوی مصرف بهینه است.
چندی پیش اندیشکده بیان در نامهای به رئیسجمهور عنوان کرد که تمرکز بر اجرای تعرفهگذاری پلکانی صعودی برق پرمصرفهای خانگی راهکاری عقلایی، اقتصادی و عادلانه است که به نفع عموم مردم و به ضرر پرمصرفها است.
گفتنی است چندی قبل اطلاعات مندرج در قبض یک مشترک پرمصرف، افشا و مشخص شد یک خانهباغ متعلق به سفارت ایتالیا در پایتخت است.
ارزش مصرف برق هشت ماهه این مشترک در کشور خودش ۱۰ برابر بهائی است که در ایران برای انرژی پرداخته و در این مدت دو میلیارد تومان از جیب همه مردم به این مشترک معروف به «افعی برق تهران» یارانه پرداخت شده است.
تیرماه امسال برای اولین بار جزئیات مصرف این سفارتخانه رونمایی شد، اما تاکنون هیچ اقدامی در جهت کاهش معنیدار مصرف از طرف دولت و شخص این مشترک صورت نگرفت.
برق استفاده شده در این سفارتخانه بین ۵۳ تا ۸۳ برابر الگوی مصرف ایرانیهاست.
مصرف انرژی سفارتخانهها و اماکن مرتبط با نهادهای خارجی هیچگاه شفاف نشده اما سازوکار پرداخت یارانه انرژی در ایران سبب شده تا سرمایه متعلق به مردم ایران صرف مصارف خارج از الگوی آنها شود.
«رحیم زارع» کارشناس انرژی به یک راهکار قهری برای مدیریت شرایط اشاره کرده و معتقد است که با قیمت نمیشود، مصرف برق یک سفارتخانه را کنترل کرد و باید جریان انرژی برای مصارف فراتر از الگو قطع شود.
اما سیما غفاری میگوید که ریشه مصرف بالا، قیمت برق است. با تعرفهگذاری پلکانی و افزایش بالای قیمت برق برای مصارف نجومی میتوان بدون استفاده از قطع برق هزینه پرمصرفی را بالا برد.
از سوی دیگر «اندیشکده مانا» فعال در صنعت برق پیشنهاد کرده که قیمت برق در سفارتخانهها معادل قیمت انرژی در آن کشور تعیین شود و از این مسیر علاوهبر کنترل مصرف از پرداخت یارانه از جیب مردم به این بخش نیز جلوگیری شود.