پایان جنگ اوکراین در سال 2025
یکی از اعضای ارشد دولت اوکراین گفت مقامات این کشور معتقدند که جنگ اوکراین سال آینده میلادی خاتمه خواهد یافت.
زمزمهها برای پایان دادن به جنگ اوکراین چند وقتی است که در بین رسانهها و مقامات غربی بلند شده است. بازگشت ترامپ به قدرت، اختلاف در اروپا بر سر نحوه تداوم کمکها به کیف، شکست ارتش اوکراین در کورسک و دونتسک، شکست برنامه زلنسکی برای استفاده از موشکهای دوربرد، حملات گسترده روسیه به زیرساختهای حیاتی اوکراین و کمبود شدید نیرو در خطوط مقدم جنگ باعث شده است که سیاستمداران در غرب به این نتیجه برسند که تداوم جنگ اوکراین دیگر به صرفه نیست و باید جنگ تمام شود. بر اساس گفته وزارت دفاع روسیه ارتش اوکراین تنها در منطقه کورسک طی ماههای اخیر ۴۳ هزار و ۵۱۰ نظامی خود را از دست داده و بخش زیادی از تجهیزات نظامی ارتش اوکراین نیز در این منطقه منهدم شده است.
درباره مدلهای پایان جنگ نیز اختلاف نظر وجود دارد اما ظاهراً این رویکرد که که دیگر زلنسکی باید قید سرزمینهای از دست رفته را بزند حامی بیشتری دارد. بر اساس گزارشها خود دولت اوکراین نیز ظاهراً به این نتیجه رسیده است که سال 2025 باید جنگ را خاتمه دهد. در همین راستا یکی از اعضای ارشد دولت «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در گفتوگو با روزنامه «واشنگتن پست» با اشاره به این موضوع گفت: «مقامات اوکراینی شروع به باور این قضیه کردهاند که جنگ اوکراین با روسیه سال آینده میلادی تمام خواهد شد.» این مقام ارشد که نامش ذکر نشده، افزود: «این تغییر در رویکرد، نتیجه مستقیم گفتوگوی علنی رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره حلوفصل جنگ است.» وی افزود: «اگر اظهارات مکرر ترامپ درباره مذاکرات صلح نبود، باور نمیکردم که به مذاکره نزدیک شدهایم. اما با این حال من فکر نمیکنم که بتوان با پوتین (رئیسجمهور روسیه) به توافق رسید». در این میان، برخی از رسانهها نیز طی روزهای اخیر از گفتوگوی بین زلنسکی و ترامپ خبر دادند که طی آن ترامپ به رئیسجمهور اوکراین گفته بود با رها کردن سرزمینهای از دست رفته به فکر آتشبس در اوکراین باشد.
چرخش به سمت مذاکره
واشنگتن پست همچنین در گزارش دیگری از چرخش زلنسکی به سمت مذاکره خبر داده و نوشته است: رئیسجمهور اوکراین که زمانی خروج «ولادیمیر پوتین» از اوکراین را بهعنوان یکی از شرطهای مذاکره با مسکو عنوان کرده بود، اکنون از لزوم دستیابی به «صلح پایدار» سخن میگوید و به نظر میرسد از تلاش برای پسگرفتن تمامی مناطق شرقی و جنوبی کشورش ناامید شده است.
به گزارش ایسنا، این رسانه آمریکایی نوشته است: پیامهای زلنسکی با دقت تنظیم شده است. گرچه او صراحتاً نگفته است که با امتیازدهی، چه سرزمینی و چه به اشکال دیگر، موافقت خواهد کرد، اما او این روزها بیش از آنکه به مسئله عقبراندن نیروهای روسیه تمرکز داشته باشد، به اهمیت تامین نیازهای امنیتی بلندمدت اوکراین اشاره میکند. به اذعان رسانه آمریکایی، تغییر آشکار در لحن زلنسکی درباره پایان جنگ از تشدید تنشها در خطوط مقدم و پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا ناشی شده است؛ زیرا ترامپ تداوم حمایت تسلیحاتی واشنگتن از کیف را درهالهای از ابهام قرار داده است. بر اساس این گزارش زلنسکی که در گذشته میگفت تا لحظه خروج آخرین سرباز روس از اوکراین امکان مذاکره برای پایان جنگ وجود ندارد، این روزها بر «صلح پایدار» تأکید میکند و اولویت اصلی او تضمین عضویت کشورش در ناتو و احتمالاً حضور نیروهای حافظ صلح غربی در خاک اوکراین است. مقامات و تحلیلگران میگویند زلنسکی سعی دارد مطمئن شود که کشورش دست خالی از مذاکرات خارج نخواهد شد، اما به طور کلی تغییر گفتمان وی نشاندهنده تلاش او برای نزدیکشدن به مواضع ترامپ در حمایت از آتشبس است.
این گزارش میافزاید: زلنسکی اخیراً با تاکید بر لزوم عضویت اوکراین در ناتو، گفت سرزمینهایی که اکنون تحت کنترل نیروهای روسیه هستند میتوانند بعداً «بهصورت دیپلماتیک» به خاک اوکراین بازگردانده شوند. این اظهارات در واقع برجستهترین اعتراف او مبنی بر این است که احتمالاً کیف ناچار خواهد بود دستکم در کوتاهمدت به روسیه امتیاز ارضی بدهد. گرچه زلنسکی از آرزوی خود برای پس گرفتن تمامی مناطق اوکراین صرفنظر کرده، اما دیپلماتهای ناتو میگویند عضویت کیف در این ائتلاف نظامی همچنان چشماندازی دوردست است، زیرا اعضایی مانند آلمان و آمریکا نگرانیهایی در اینباره دارند و برخی اعضا مانند مجارستان هم بهکلی با عضویت اوکراین مخالف هستند.
علاوه بر این، واشنگتنپست با استناد به اظهارات برخی تحلیلگران، مدعی شد که شاید کیف سعی دارد با حمایت مذاکرات، در نهایت تداوم حمایت تسلیحاتی واشنگتن را تضمین کند. به باور این کارشناسان، روسیه قصد ورود به مذاکرات را ندارد و کیف هم از این مسئله آگاه است. بنابراین اوکراین میخواهد با همراهی ظاهری با درخواست ترامپ برای مذاکره، در نهایت حمایت تسلیحاتی آمریکا را افزایش دهد. متحدان اروپایی اوکراین نیز با روی کار آمدن ترامپ، نگران کاهش شدید حمایتهای تسلیحاتی از کییف بوده و بیم آن دارند که کیف وادار شود در یک وضعیت ضعیف با روسیه مذاکره کند.