کد خبر: ۳۰۲۳۰۳
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۴۰۳ - ۲۲:۱۷

عارف: مأموریت شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری تحقق فرمایشات رهبر معظم انقلاب برای پنج دهه آینده است

 
 
معاون اول رئیس‌جمهور گفت: مأموریت شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری‌، تحقق فرمایشات رهبر معظم انقلاب برای پنج دهه آینده است. امروز کشور ما بیش از هر زمانی نیاز به یک شورای برجسته ملی دارد.
محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور در جلسه «شورای عالی عتف» با انتقاد از عدم توجه به سند چشم‌انداز در حوزه علوم، تحقیقات و فناوری کشور گفت: در اوایل دهه هشتاد، به برنامه سوم توسعه که عملاً برنامه اصلاح ساختار بود، پرداخته شد. در آن زمان یکی از بخش‌های بسیار موفق در دو دهه گذشته، بخش آموزش عالی بود که از حدود
۱۷۰ هزار دانشجو در اوایل انقلاب به بیش از ۳ میلیون دانشجو رسیده ‌و با وجود مشکلات فراوان، دوره‌های تحصیلات تکمیلی هم راه افتاده بود، همچنین‌ پژوهش و ارتباط صنعت و دانشگاه ‌به وضعیت قابل قبولی رسیده بود.
ارزیابی جدی
 درباره شورای عتف صورت گیرد
وی گفت: اکنون زمان آن است که یک ارزیابی جدی درباره شورای عتف صورت گیرد، در حالی که در طی این چند دهه نقدی از عملکرد شورا ندیده‌ایم.
وی افزود: قرار بود در ۱۴۰۴ جایگاه اول علمی در جنوب غرب آسیا را داشته باشیم، در منطقه‌ای که ۲۳ کشور و از جمله رژیم غاصب صهیونیستی که تمام توان آمریکا و اروپا در پشت اوست ‌حضور دارند و ما باید از همه آنها پیشی‌ می‌گرفتیم اما اگر شاخص‌ها را نگاه کنیم‌ می‌بینیم که در تولید مقاله در ۲۰۲۲ در رتبه ۱۵ قرار داشتیم و در ۲۰۲۴ به رتبه ۱۶ و از رتبه اول منطقه به رتبه دوم رسیده‌ایم.
معاون اول رئیس‌جمهور افزود: فرمایشات رهبر معظم انقلاب را نگاه کنید و بعد ببینید فضای دانشگاه‌ها و عملکرد کل مجموعه آموزشی عالی ما چقدر با آن سازگار است و آیا ما همسو با نگاه رهبری و راهبردهای ایشان جلو رفته‌ایم؟
عارف گفت: در حوزه «مهاجرت نخبگان»‌ می‌بینیم که جوانان برجسته و نخبه کشور با زحمت اساتید
و پیر شدن آنها علم یاد می‌گیرند اما بعد از فارغ‌التحصیلی رها شده و در هفت‌خوان جذب، خسته و پژمرده‌ می‌شوند، چقدر شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری که مسئولیت تولید علم و فناوری را دارد به این مسائل پرداخته است؟ آیا تنها صرف تشکیل چند کارگروه و تولید چند مقاله یعنی اینکه به وظیفه‌امان عمل کرده‌ایم؟
وی همچنین در رابطه با ماموریت این شورا مطرح کرد: ماموریت این شورا، تحقق فرمایشات مقام معظم رهبری برای پنج دهه آینده است. امروز کشور ما بیش از هر زمانی نیاز به یک شورای برجسته ملی دارد.
صندوق حمایت از پژوهشگران در مسیر مدنظر رهبر انقلاب حرکت نکرد
معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به صندوق حمایت از پژوهشگران عنوان کرد: ما باید بدانیم چقدر به نکاتی که مقام معظم رهبری تاکید دارند توجه‌ می‌کنیم، به عنوان نمونه، با موافقت مقام معظم رهبری، «صندوق حمایت از پژوهشگران» و «بنیاد نخبگان» تاسیس شدند اما آنها هم در مسیر مدنظر ایشان حرکت نکردند، بنیاد نخبگان که وظیفه‌اش کشف استعدادها در دورافتاده‌ترین روستاهای کشور و شکوفا کردن این استعدادهاست، تنها به حمایت از نخبگان شاگرد اول پرداخته است.
عارف گفت: متاسفانه ما آن‌قدر درگیر تشکیلات، آیین‌نامه‌نویسی، جلسات فرمایشی و تشکیل کمیته‌ها شده‌ایم که شورای عتف به جای آنکه مغز متفکر و پیشران توسعه کشور باشد و بگوید که کشور چگونه باید اداره شود، اولویت‌ها چیست و کشور را در برابر همه حوادث و آسیب‌ها «بیمه علمی» کند به موضوعات دیگری پرداخته است.
اصلاح کشور از اصلاح دانشگاه آغاز می‌شود
عارف افزود: اصلاح کشور از اصلاح دانشگاه شروع‌ می‌شود، ما که نگاه امام(ره) و مقام معظم رهبری را قبول داریم، حالا باید ببینیم که چه مقدار در آن مسیر رفته‌ایم و شورای عتف به جای پرداختن به موضوعات علمی و فناوری کشور چقدر به دنبال تشکیلات و تشکیل کارگروه‌ها و کمیته‌ها بوده است.
معاون اول رئیس‌جمهور گفت: ما باید جایگاه اول را در منطقه به دست بیاوریم و برای رسیدن به این هدف ممکن است مجبور باشیم که به جای ۱۴۰۴ سال‌های ۱۴۱۰ یا ۱۴۱۲ را به عنوان چشم‌انداز در نظر بگیریم اما باید حتما به این چشم‌انداز برسیم.
عارف تصریح کرد: ‌ما باید صادقانه موانع را با نهادهای ذی‌ربط مطرح کنیم و بگوییم که این موانع را داریم، باید ببینم جوانمان بعد از خروج از دانشگاه، با جوانمان در هنگام ورود از لحاظ علمی، اخلاقی و فرهنگی چقدر تفاوت پیدا کرده است.
در این جلسه که دستور کار آن، ارائه گزارش عملکرد شورای عالی عتف، تشکیلات سازمانی دبیرخانه و بررسی آیین‌نامه طرح‌های اجرائی بلندمدت سرمایه‌گذاری کلان در بخش‌های آموزشی، پژوهشی و فناوری بود، ۱۲ کمیسیون این شورا معرفی شده و اهم اقدامات آنها در حوزه‌هایی مانند حوزه جذب نخبگان و راه‌اندازی دوره‌های پسادکتری، ساماندهی پژوهشگران مستقل و اخذ مجوز امریه سربازی سالانه برای محققان پسادکتری با موافقت مقام معظم رهبری بیان شد.
تغییر نرخ ارز نیمایی نباید تأثیری روی قیمت کالاها بگذارد
محمدرضا عارف همچنین در جلسه ستاد تنظیم بازار با اشاره به نگرانی و دغدغه رئیس‌جمهور در خصوص قیمت محصولات، اقلام و کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم افزود: راهبرد دولت از ابتدا بر این اساس بود که اصلاح قیمت‌ها به معیشت مردم به‌ویژه سه دهک پایین جامعه آسیبی نرساند و این راهبرد به طور جدی در همه تصمیمات هفته‌های آینده دولت توجه ویژه شود.
باید نظام اقتصادی 
و بازار کالاهای اساسی را
با شرایط آتی تنظیم کنیم
وی گفت: با توجه به تغییرات منطقه و کشورها در ماه‌های آینده باید نظام اقتصادی و بازار کالاهای اساسی را با شرایط آتی تنظیم کنیم.
معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر ضرورت مقابله با گرانفروشی و جلوگیری از سوءاستفاده برخی سودجویان تصریح کرد: بخش‌های نظارتی، بازار و قیمت کالاها را رها نکنند و نظارت مستمر بر بازار وظیفه همه بخش‌های مرتبط با تنظیم بازار است.
عارف با تأکید بر اهمیت مدیریت آثار روانی تغییر قیمت‌ها اضافه کرد: در طول دهه‌های گذشته در مدیریت آثار روانی تغییر قیمت‌ها موفقیت‌آمیز عمل نشد و نباید افزایش قیمت یک کالای خاص و افزایش قیمت‌ها به صورت زنجیره‌ای به سایر کالاها منجر نشود و در این راستا دستگاه‌های نظارتی برای مقابله با آثار روانی تغییر قیمت‌ها ورود و کمک کنند.
وی با اشاره به سیاست تغییر نرخ ارز نیما و تأثیر آن در قیمت محصولات تأکید کرد: اصلاحات ساختاری و تغییر نرخ ارز نیمایی نباید تأثیری روی قیمت کالاها بگذارد و دبیرخانه ستاد تنظیم بازار تحلیلی دقیق از آثار این موضوع و مباحث نظارتی پس از تغییر نرخ ارز نیمایی ارائه کند.
معاون اول رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه حفظ معیشت مردم مهم‌ترین مسئله و راهبرد اصلی دولت در شاخص‌های اقتصادی است، خاطرنشان کرد: نباید تصمیم‌های احساسی گرفته شود که اثرات آن چند ماه بعد روی اقتصاد و زندگی مردم نمایان شود و در سه ماه آینده تصمیمات اجماعی کل دولتمردان با یک نظر واحد و نگاه به توده‌های مردم باشد.
ورود کالاهای اساسی 
از بنادر و مبادی گمرکی
آزاد شود
عارف همچنین ادامه داد: ورود کالاهای اساسی با کمک بانک مرکزی و دستگاه‌های امر تسهیل و این کالاها هرچه سریع‌تر از بنادر و مبادی گمرکی آزاد شود. در این جلسه که به ریاست معاون اول رئیس‌جمهور و با حضور وزرای اقتصاد، صنعت، معدن و تجارت، ارتباطات و فناوری اطلاعات، 
جهاد کشاورزی، دادگستری و تعاون، کار و رفاه اجتماعی، رؤسای سازمان برنامه و بودجه و بانک مرکزی، سخنگوی دولت، دبیر هیئت دولت، معاون اجرائی رئیس‌جمهور و مسئولان مرتبط برگزار شد، گزارشی از روند تحولات بازار و تأثیر آن بر کالاهای مختلف 
ارائه شد. همچنین در این جلسه بر ضرورت نظارت بر بازار و کنترل قیمت‌ها به‌ویژه در سه ماه پایانی سال تاکید شد.