آمارهای وزارتخانههای نفت و نیرو از وضعیت تأمین سوخت نیروگاهها
بررسی آمار شرکت ملی گاز ایران نشان میدهد در روزهای اخیر، گازرسانی به نیروگاهها به 110 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته اما هنوز 230 میلیون مترمکعب کمبود وجود دارد.
مطابق آمار رسمی وزارت نیرو، نیروگاههای کشور در سال 1402 حدود 90 میلیارد مترمکعب سوخت معادل مصرف کردند که از این میزان، 74 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، 10 میلیارد لیتر گازوئیل، و شش میلیارد لیتر مازوت بوده است، آمار و ارقام قابلتوجهی که بیانگر وابستگی شدید نیروگاهها به گاز طبیعی برای استمرار تولید برق است.
با توجه به رشد سالانه تولید و مصرف برق در کشور و افزایش 2.2 درصدی تولید برق نیروگاهها در سال جاری، انتظار منطقی این بود که مصرف گاز نیروگاهها نیز به همین میزان افزایش پیدا کند، اما برخلاف این انتظار، میزان گاز تحویلی به نیروگاهها با کاهش هفت درصدی (در مجموع 9 ماه نخست سال) مواجه شد که مشکلات فراوانی را برای نیروگاههای کشور ایجاد کرد.
ناصر اسکندری؛ سرپرست معاونت راهبری تولید شرکت برق حرارتی در این خصوص گفت: «نیروگاههای حرارتی کشور بهصورت تجمعی بیش از پنج میلیارد مترمکعب گاز کمتری را برای امسال دریافت کردهاند؛ با وجودی که مجموعه پخش و پالایش کشور تلاش کردند بخشی از این کمبود را با تحویل سوخت مایع جبران کنند ولی مخازن نیروگاهی کامل پر نشده است.»
گفتنی است، برخی واحدهای نیروگاهی (بهمیزان 8500 مگاوات ظرفیت نیروگاهی) بهدلیل کمبود سوخت از مدار تولید خارج هستند اتفاقی که سبب شده است فشار زیادی به شبکه برق کشور وارد و تأمین پایدار برق با چالشهای جدی مواجه شود.
کمبود 120 میلیارد متر مکعبی گاز
البته بررسی آمار شرکت ملی گاز ایران نشان میدهد در روزهای اخیر، گازرسانی به نیروگاهها به 110 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است. در زمان حاضر نیروگاهها برای تولید 45 تا 50 هزار مگاواتی برق مورد نیاز مصارف زمستانه، نیازمند تأمین 230 میلیون مترمکعب سوخت معادل هستند؛ یعنی همچنان حدود 120 میلیون لیتر باید سوخت مایع در نیروگاههای کشور به مصرف برسد. درچنین شرایطی، همراهی عموم مشترکان برق و گاز بهویژه مشترکان بخش خانگی و صرفهجویی آنها در حوزه انرژی بیش از پیش ضرورت پیدا
کرده است.
همچنین، محسن ذبیحی؛ معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر از احتمال برطرف شدن قطع برق خانگی و صنایع، تا دو هفته آینده، در صورت تأمین کامل سوخت معادل نیروگاهی خبر داد و افزود: «این برنامه (قطع برنامهریزیشده برق) تا پایان سال ادامه نخواهد داشت و با تحویل سوخت کافی و بعد از اینکه شرایط به روال عادی بازگردد که احتمالاً طی 10 روز تا دو هفته آینده این اتفاق خواهد افتاد، اجرای این برنامه متوقف خواهد شد.»
نیروگاههای تهران مازوت نمیسوزانند
همچنین یاسمی؛ مدیر شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه تهران با اشاره به میزان تحویل سوخت نیروگاهی، گفت: در دو تا سه ماه گذشته حدود 36 درصد نسبت به پارسال رشد مصرف داشتهایم و در کل کشور چهار میلیارد فرآورده به نیروگاهها تحویل داده شد. البته در هیچ کدام از نیروگاههای تهران مازوت استفاده نمیشود. کارخانه سیمان در فیروزکوه که 200 کیلومتر با شهر تهران فاصله دارد هم نفتکوره میسوزاند.