kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۱۰۶۷
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۶
معاون وزیر امور خارجه ترکیه:

امید است توافق ۶۰ روزه آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل در منطقه منجر به آتش‌بس دائمی و امنیت پایدار بشود

معاون وزیر امور خارجه ترکیه گفت: همچنین امید است توافق ۶۰ روزه آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل در منطقه منجر به آتش‌بس دائمی و امنیت پایدار بشود و غزه نیز یکی از اولویت‌های ماست تا این تجاوز متوقف شود و بدون آتش‌بس وضعیت اسفناک انسانی در غزه قابل توقف نیست.
 
 
 
 
برهان‌الدین دوران روز سه‌شنبه در بیست و هشتمین نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) در مشهد افزود: این رقم نشان می‌دهد که اکو هنوز بسیار عقب‌تر از واقعیت‌ها و ظرفیت‌های تجاری منطقه است.
وی ادامه داد: سازمان اکو دارای ساختارهای قوی برای ارتقای همکاری‌ها به سطح بالاتر در اقتصاد، تجارت، انرژی، حمل‌ونقل و اتصالات است با این وجود ما متاسفانه هنوز به چشم انداز خود نرسیده‌ایم.
معاون وزیر امور خارجه ترکیه گفت: تحولات چند جانبه در عصر حاضر بسیار مورد توجه است و سازمان‌های منطقه‌ای همچون اکو امروزه دارند مهم‌تر می‌شوند و ما می‌توانیم در منطقه بر اساس تلاش‌های خود موفق‌تر عمل کنیم و مسیرهای دیگری را برای اقدامات مهم‌تر قائل شویم.
دوران ادامه داد: در این راستا ابتدا توجه به ایجاد طرح‌های ملموس مبتنی بر نتیجه در منطقه اکو و برای اعضای آن، می‌تواند مؤثر باشد که ایجاد و حمایت بیشتر از این طرح‌ها باید مطابق و بر اساس حقوق و برنامه‌های بین‌الملل باشد.
وی با بیان این که برای استفاده بهینه از منابع خود باید از هرگونه موازی کاری در دبیرخانه و سایر نهادهای اکو اجتناب کنیم افزود: همچنین باید نشست‌های اکو را در موعد مقرر برگزار کنیم و تلاش‌های بیشتری برای انجام بهینه فعالیت‌ها و وظایف خود انجام دهیم.
معاون وزیر امور خارجه ترکیه گفت: از همه کشورهای حاضر در این اجلاس برای حمایت از مؤسسه آموزشی اکو که در آنکارا در ساختمانی جدید ایجاد شده است دعوت می‌کنم.
دوران افزود: برای تحقق اهداف چشم انداز ۲۰۲۵ اجلاس آینده عشق‌آباد، باید نهایت تلاش خود را به کار ببریم که بدین منظور یک کمیته عالی در اکو تشکیل شده است تا برنامه‌ها و اهداف خود را در آن کمیته ارائه کنیم و باید همکاری‌های تجاری- اقتصادی به عنوان یک اولویت مد نظر قرار گیرد و نباید زمان و انرژی خود را هدر دهیم
دوران ادامه داد: باید بدانیم که سند چشم‌انداز ۲۰۲۵‌، اهداف تجاری را برای افزایش فعالیت‌ها و تسهیلات تجاری تعریف کرده است که در این خصوص برگزاری جلسه اکو در جولای گذشته یکی از گام‌های مهم بوده است.
وی اضافه کرد: ما از برگزاری نشست کشورهای عضو اکو طی سال آینده در ترکیه حمایت می‌کنیم و امیدواریم تصمیماتی که در این نشست گرفته خواهد شد منجر به ایجاد نزدیکی بین کشورها شود و ما بتوانیم اهداف سازمان را بهتر محقق کنیم.
معاون وزیر امور خارجه ترکیه گفت: ما باور داریم که انتخاب «ارزروم» ترکیه به عنوان پایتخت گردشگری ۲۰۲۵ اکو می‌تواند منجر به افزایش اهداف گردشگری شود و امیدواریم اقدامات خوبی را انجام دهیم.
دوران افزود: این موضوع بسیار مهم است تا بتوانیم نمادهای مختلف و مشترکی در اختیار داشته باشیم و انسجام منطقه‌ای ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: همچنین امید است توافق ۶۰روزه آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل در منطقه منجر به آتش‌بس دائمی و امنیت پایدار بشود و غزه نیز یکی از اولویت‌های ماست تا این تجاوز متوقف شود و بدون آتش‌بس وضعیت اسفناک انسانی در غزه قابل توقف نیست.
وزیر امور خارجه تاجیکستان:
بیش از ۳۵ درصد گردش مالی خارجی ما با اعضای اکو است
سراج الدین مهرالدین روز سه‌شنبه در بیست و هشتمین نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) که با حضور وزیر امور خارجه ایران و همتایانش در کشورهای عضو اکو در مشهد، افزود: استفاده مؤثر و مشترک از این ظرفیت‌ها می‌تواند به توسعه رفاه و زندگی بهتر برای مردم و همچنین گسترش اقتصادی و اجتماعی کشورها و تحکیم صلح و امنیت پایدار در منطقه بینجامد.
او بیان کرد: در این خصوص تاکید می‌کنم که تعهدهای کشور تاجیکستان برای تحکیم هر چه بیشتر همکاری‌های جامع بین کشورها در زمینه تجارت، سرمایه‌گذاری، انرژی و ارتباطات و همچنین صنایع کشاورزی، محیط زیست و گردشگری بسیار حائز اهمیت است.
وزیر امور خارجه تاجیکستان اظهار کرد: تاجیکستان آمادگی دارد با ارائه تسهیلات و ساده‌سازی فرآیند‌های گمرکی و نیز مقررات، روان‌سازی تعاملات بین کشورهای عضو اکو را فراهم کند.
مهرالدین با اشاره به میزبانی این کشور از نشست‌های بین‌المللی کارشناسی مربوط به منطقه اکو گفت: این اجلاس، باعث ارتقای روابط بین کشورهای عضو و تحکیم هرچه بیشتر همکاری‌های میان کشورها شده و گامی برای ارتقای بازار انرژی منطقه نیز خواهد بود.
وی با بیان اینکه تاجیکستان در حال گسترش شبکه‌هایی برای ایجاد تسهیل حمل‌ونقل، خطوط ریلی و خطوط هوائی برای جذب بیشتر سرمایه‌گذاران خارجی است، گفت: ما به تازگی ۱۲ طرح را در زمینه گسترش شبکه‌های حمل‌ونقلی، با سرمایه‌گذاری یک میلیارد دلاری اجرائی و عملیاتی کرده‌ایم.
وزیر امور خارجه تاجیکستان ادامه داد: کشور ما همواره بر اهمیت حمل‌ونقل و همچنین پشتیبانی کشورهای عضو اکو تاکید دارد تا در مقابل چالش‌های مختلف جوابگو باشیم، در شانزدهمین نشست رؤسای عضو اکو در «تاشکند»، رئیس‌جمهور تاجیکستان تاکید کرد که این کشور نقش مهمی در توسعه حمل‌ونقل و گسترش زیرساختی دالان ارتباطی شرق به غرب و شمال به جنوب ایفا می‌کند.
بقیه از صفحه۳
مهرالدین گفت: با این وجود کشور تاجیکستان به صورت فعال در اجرای چندین دالان به روز بین کشورهای تاجیکستان، ازبکستان، ترکمنستان، ایران، ترکیه، افغانستان، پاکستان و چین با هدف توانمندسازی مسیر حمل‌ونقل اکو در حال ایفای نقش است.
وزیر امور خارجه تاجیکستان بیان کرد: کشور ما همچنین علاقه‌مند است همکاری گسترده‌ای را برای استفاده از مسیرها و زیرساخت‌های دریایی کشورهای عضو اکو داشته باشد.
او گفت: به عقیده من ارتقای همکاری در زمینه‌های صنعتی، کشاورزی، تولید خدمات و کالاها برای توسعه تجارت بسیار ضروری است و لازم است سرمایه‌گذاری‌هایی برای ایجاد تسهیلات و ساختار تشویقی آن صورت گیرد.
این مقام سیاسی تاجیک افزود: تاجیکستان به عنوان یکی از کشورهای مهم درخصوص مسئله تغییرات آب و هوائی و جوی، از حمایت‌های جامعه بین‌المللی استقبال می‌کند، کشور ما حدود ۹۸ درصد انرژی و برق خود را از طریق منابع تجدیدپذیر به دست می‌آورد و از این رو رتبه ششم را در بین کشورهای جهان دارد و بر اساس برنامه‌ریزی تلاش داریم تا سال ۲۰۳۲ از منابع انرژی سبز استفاده کرده و تا سال ۲۰۳۷، به کشوری سبز تبدیل شویم. مهرالدین اظهار کرد: یکی از مسائل تهدیدآمیز برای جامعه بین‌الملل، آب شدن یخچال‌های طبیعی است و در طول چند دهه اخیر بیش از ۱۴ هزار یخچال‌ طبیعی تاجیکستان نیز آب شده است و از این رو ۶۰ درصد منابع آبی منطقه آسیای میانه در حال از بین رفتن است.
وی همچنین با اشاره به درگیری افغانستان، به عنوان یکی از اعضای اکو با مشکل تروریسم و قاچاق مواد مخدر، افزود: فکر می‌کنیم این کشور حوزه اکو می‌تواند نقش بسزایی در توسعه اقتصاد و منطقه برای ایجاد انسجام بیشتر ایفا کرده و به اجرای طرح‌های ارتباطی چندجانبه و سرمایه‌گذاری بسیار راهبردی برای آینده کمک کند که تاجیکستان از این موضوع حمایت می‌کند.
وزیر امور خارجه تاجیکستان ادامه داد: وضعیت غمباری در فلسطین رخ داده است که تنها راه برای حل این مسئله را در اجرای اجباری قطعنامه‌های سازمان ملل به ویژه ایجاد یک کشور مستقل فلسطینی می‌دانیم و به همین دلیل از کشورهای ذی‌نفع درخواست می‌کنیم که برای دستیابی به آتش‌بس در این منطقه تلاش کنند.
وزیر امور خارجه قزاقستان: کشورهای عضو اکو
 باید به مقاصد گردشگری جهان تبدیل شوند
«مراد نورتلئو» روز سه‌شنبه در بیست و هشتمین اجلاس شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو اکو در مشهد افزود: توسعه صنعت گردشگری می‌تواند به ارتقای میراث فرهنگی و رشد اقتصادی کشورها کمک کند.
وی اضافه کرد: شهرهای زیادی در ایران از جمله مشهد وجود دارد که می‌تواند مقاصد خوبی برای گردشگران عضو اکو باشد و از همه کشورهای عضو می‌خواهیم سند دورنمای ۲۰۲۵ اکو را تصویب کنند و تلاش می‌کنیم به عنوان ریاست اکو در سال ۲۰۲۵ دستاوردهای خوبی براساس ظرفیت‌ها به دست‌آوریم.
او ادامه داد: امنیت غذایی نیز بسیار حائز اهمیت است و در این حوزه نیز تلاش می‌شود الگوهایی که به نفع همه کشورهای عضو اکو باشد پیاده‌سازی شود.
توسعه ترانزیت و گذرگاه حمل‌ونقل
 بین کشورهای عضو اکو
وزیر خارجه قزاقستان گفت: ارتباطات حمل‌ونقل مسئله مهمی برای تجارت بین‌المللی و کلید اصلی انسجام اقتصادی برای کشورهای عضو اکو است و قزاقستان تلاش می‌کند در سال ۲۰۲۵ و با برعهده گرفتن ریاست اکو، ارتباط بیشتری بین شرق و غرب و شمال و جنوب منطقه کشورهای اکو ایجاد کند.
نورتلئو افزود: با توجه بموقعیت جغرافیایی قزاقستان برای توسعه محموله‌های حمل‌ونقل، انتقال لوله‌های گاز و گذرگاه میان رو و شمال به جنوب باید همکاری بیشتری در این حوزه با ترکمنستان و ایران داشته باشیم.
معاون نخست‌ وزیر قزاقستان گفت: توسعه ارتباط حمل‌ونقلی بین آذربایجان، ترکیه و ایران و ارتباط بین استان‌های مختلف ایران و قزاقستان نیز در اولویت است و برای گسترش زیرساخت‌ها بین ایران، ترکمنستان و قزاقستان اقداماتی عملیاتی را آغاز خواهیم کرد تا به نفع همه کشورهای عضو اکو خدمات بهتری ارائه شود.
نورتلئو با انتقاد از سازمان‌های چندجانبه از جمله سازمان ملل متحد در دیپلماسی بین‌المللی افزود: سازمان همکاری اقتصادی اکو براساس تاب‌آوری و ظرفیت‌هایی که دارد باید بتواند موانع موجود را از سر راه بردارد.
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان: 
همکاری میان کشورهای عضو اکو باید تقویت شود
«جیحون بایرام‌اف» روز سه‌شنبه در بیست و هشتمین نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) در مشهد، برگزاری این اجلاس را فرصت خوبی برای مقابله موفق با چالش‌های پیش روی کشورهای عضو دانست و اظهار کرد: باید تلاش کنیم در این قالب با برنامه‌ریزی و هماهنگی اهداف مورد نظر را دنبال کنیم و در تحقق این مهم همکاری مشترک میان کشورهای عضو بسیار مهم است.
وزیر امور خارجه آذربایجان با بیان اینکه دبیرخانه اکو نقش مهمی در ارتقای تعاملات اعضای این سازمان دارد، افزود: امید است بتوانیم کارآمدی این سازمان را بیش از گذشته افزایش دهیم.
بایرام‌اف، با اشاره به اینکه کشورهای عضو اکو باید در زمینه‌های مختلف همکاری داشته باشند، خاطرنشان کرد: کشور آذربایجان ۲ سازمان تخصصی از جمله مرکز انرژی‌های پاک دارد که امیدواریم به اهداف ۲۰۲۵ در این زمینه دست یابیم.
این مسئول در کشور آذربایجان، تقویت روابط کشورهای عضو در موضوعات آموزشی و علمی را خواستار شد و افزود: همکاری در حوزه‌های منطقه‌ای، معدن، ترانزیت و غیره را باید برای پیشبرد اهداف بسیار کلیدی مد نظر داشته باشیم.
وی ادامه داد: برخی کشورهای عضو اکو در خشکی محصور هستند و باید از طریق توسعه ترابری و گردشگری همکاری‌های‌ها را تقویت کنیم که کشور آذربایجان در این زمینه طرح‌های موفقی را در دست اجرا دارد که سازمان اکو می‌تواند در آن نقش‌آفرینی کند.
جیحون بایرام اف اظهار کرد: کشور آذربایجان سعی داد ظرفیت‌های ترابری خود را افزایش دهد که در این زمینه با جمهوری اسلامی ایران ارتباطات خوبی نیز دارد و در پی تقویت سرمایه‌گذاری در حوزه ترانزیت با این کشور همسایه است.
وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان با تاکید بر اینکه باید گذرگاه بهتری بین اروپا و آسیا برقرار کنیم تا به همبستگی میان کشورهای منطقه کمک کند، افزود: از این طریق می‌توان صدور انرژی از آسیا به اروپا را تحقق بخشید.
وی با اشاره به اینکه آذربایجان در توسعه صادرات انرژی پاک به راه‌های جدیدی دست یافته است، اظهار کرد: ما تلاش کرده‌ایم که نه تنها بین کشورهای منطقه، بلکه با کشورهای دورتر نیز ارتباطات خود را تقویت کنیم.
بایرام‌اف گفت: در طول دوران ریاست آذربایجان بر اکو، به تقویت پیوندهای میان کشورها اهمیت خواهیم داد و اقتصاد پایدار را دنبال خواهیم کرد که امید است به این مهم دست یابیم.
وی با اشاره به برگزاری کنفرانس‌های تغییرات آب‌وهوایی (COP) به میزبانی باکو، گفت: تغییرات اقلیم در توسعه پایدار بسیار مهم است و طبق برآوردهای انجام‌شده تامین مالی مورد نیاز تغییرات اقلیمی معادل ۳۰ میلیارد دلار است که نقش مهمی در حفظ کره زمین برای زیست آیندگان دارد.