روسیه محمولههای موشکی آمریکا و انگلیس را در اوکراین هدف قرار داد
مقامات محلی روسیه میگویند که ارتش این کشور محموله موشکهای دوربرد آمریکا و انگلیس را در اوکراین هدف حمله موشکی قرار دادهاند.
اوضاع اوکراین همچنان بحرانی است. صدور مجوز بایدن برای حملات با موشکهای دوربرد به عمق خاک روسیه نیز به جای این که موقعیت کیف را در میدان جنگ تقویت کند به وخامت اوضاع منجر شده است. روسیه طی روزهای گذشته به همین دلیل حملات گسترده موشکی و پهپادی را در سرتاسر خاک اوکراین انجام داده است. «دیمیتری کولهبا» وزیر خارجه سابق اوکراین با بیان اینکه وضعیت کشورش در جبهه جنگ اصلا خوب نیست، تصریح کرد که چنانچه اوضاع کشور به همین منوال پیش رود، مقابل روسیه شکست میخورد. این مقام سابق-که به گفته برخی منابع آگاه در نتیجه افزایش تنشها میان حلقه داخلی ولودمیر زلنسکی از سمت خود کنارهگیری کرده است- درخصوص وضعیت جاری درگیری در کشورش با صراحت تاکید کرد که وضعیت در میدان نبرد خوب نیست.
محموله موشکهای دوربرد منهدم شد
از سوی دیگر روسیه طبق وعدهای که پیش از این داده بود محمولههای موشکهای دوربرد ناتو را در خاک روسیه هدف حملات خود قرار داد. پیش از این مقامات روس به صراحت اذعان کرده بودند که این محمولهها در خاک اوکراین هدف مشروعی برای حملات ارتش روسیه هستند. به گزارش مهر به نقل از اسپوتنیک، «سرگئی لبِدف» هماهنگکننده عملیات مخقی در منطقه «نیکولایف» دیروز (شنبه) اعلام کرد که ارتش روسیه در نزدیکی بندر چرنومورسک در اودسا چهارمین شهر بزرگ اوکراین قطار حامل موشکهای دوربرد آمریکایی «اِتَکمز» و موشکهای انگلیس «سایه طوفان» را هدف حمله موشکی قرار داد. به گفته این مقام روس این حمله ارتش روسیه پنجشنبه گذشته انجام شد و بنابر اطلاعات اولیه این موشکها از طریق دریا از بندر کانستانای رومانی وارد اوکراین شده بودند.
تغییر موضع زلنسکی
همزمان با افزایش فشارها در اروپا و آمریکا به زلنسکی برای آغاز مذاکرات آتش بس، وی به نظر میرسد که موضع قبلی خود را درباره مذاکره و آتشبس تغییر داده است. زلنسکی پیش از این به شدت اصرار داشت که روسیه اول باید از تمامی اراضی اشغالی اوکراین عقب بنشیند و سپس دو طرف پای میز مذاکره بنشینند اما در موضع جدید وی تلویحاً پذیرفته است که در صورت عضویت در ناتو وی حاضر است از مناطق تصرف شده توسط روسیه که گفته میشود یک پنجم خاک اوکراین را شامل میشود چشمپوشی کند.
به گزارش مهر به نقل از بیبیسی جهانی، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین گفته است که اگر قلمروی تحت کنترلش زیر چتر ناتو قرار بگیرد، آنگاه برای توقف «مرحله متلاطم» جنگ با روسیه اقدام خواهد کرد. زلنسکی در گفتوگو با اسکاینیوز در پاسخ به این پرسش که آیا صرفا با قلمروی کنونی تحت اختیار کیف پیوستن به ناتو را خواهد پذیرفت یا خیر، گفت که «بله البته سپس اوکراین تلاش خواهد کرد تا از طریق مذاکره، بخشهایی از قلمروی خود که هماکنون تحت کنترل روسیه است را به روش دیپلماتیک پس بگیرد! زلنسکی اضافه کرد: اوکراین هرگز چنین پیشنهادی را در نظر نگرفته زیرا هیچکس تاکنون به طور رسمی چنین پیشنهادی نداده است. پیشنهاد ناتو باید تمام اوکراین شامل بخشهایی که هماکنون تحت کنترل روسیه است را در بر بگیرد. رئیسجمهور اوکراین میگوید که افراد زیادی تاکنون پیشنهاد آتشبس دادهاند اما بدون سازوکاری برای ممانعت از حمله احتمالی مجدد روسیه، آتشبس به معنای ساده، بسیار خطرناک است. به گفته وی، عضویت در ناتو تنها پیشنهادی است که میتواند این آتشبس را تضمین کند.
سیگنال قدرتمند به غرب
روزنامه واشنگتن پست هم در گزارشی با اشاره به بهرهبرداری اخیر مسکو از موشک جدید «اورِشنیک» و پرتاب آن به کیف نوشت که این حمله سیگنال قدرتمندی در مورد عزم رئیسجمهوری روسیه برای برتری بر اوکراین و هدف وی برای تضعیف ناتو، ایجاد شکاف میان اروپا و آمریکا، جلوگیری از حمایت اروپا از اوکراین و تغییر ساختار امنیتی اروپا طبق میل روسیه است.
به گزارش ایرنا، این روزنامه نزدیک به دموکراتهای آمریکا دیروز به نقل از «تحلیلگران» نوشت که اورشنیک حتی اگر مسلح به کلاهک غیرهستهای باشد، تهدیدی مستقیم و بالقوه ویرانگر برای اروپا است. واشنگتن پست ادامه داد: پنتاگون و همچنین کارشناسان غربی کنترل تسلیحات بر این باورند که اورشنیک موشک جدیدی نبوده و احتمالاً بر اساس موشک RS-26 ساخته شده که بیش از یک دهه پیش و چندین بار آزمایش شد و در سال 2018 کنار گذاشته شد.
این موشک به تازگی و با اصلاحاتی احیا شده و ولادیمیر پوتین دستور تولید انبوه آن را صادر کرده و گفته که بسیاری از سامانههای موشکی مشابه نیز در حال ساخت هستنند. بر اساس این گزارش «دکر اولث»، تحلیلگر اندیشکده امنیتی آمریکایی گفت که روسیه میتواند پایگاههای هوائی و اهداف نظامی بخش وسیعی از اروپا را تنها با چند اورشنیک مسلح به کلاهک متعارف منهدم کند. توانایی هستهای این موشک نیز یک تهدید هستهای قابل توجه به شمار میرود. او گفت: «اورشنیک احتمالاً توانایی پرتاب شش کلاهک هسته ای را در مدت 15 تا 20 دقیقه به اروپا داشته و سرعت و مسیر پروازی آن، رهگیریاش را بسیار دشوار میسازد.»
هجوم ۵ میلیون پناهجوی اوکراین به اروپا
در صورت از کار افتادن شبکههای حرارتی و برقی اوکراین، اروپا با هجوم ۵ میلیون پناهجو از این جمهوری مواجه خواهد شد. آنطور که باشگاه خبرنگاران جوان هشدار داده است، «ادوارد لوکاس»، کارشناس انگلیسی در امور اروپا، در مقالهای برای تایمز، در این باره هشدار داد و نوشت که «یک آتشبس اجباری، بوسنی غولپیکری را در مرز شرقی اروپا ایجاد میکند چرا که میلیونها انسان خشمگین و آسیبدیده در این کشور شکست خورده و ورشکسته زندگی میکنند و همین شدت مهاجرت به اروپا را افزایش میدهد.»
پیش از این، «ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین، گفته بود که کشورهای اتحادیه اروپا قصد دارند پرداختهای اجتماعی به پناهجویان اوکراینی را متوقف کنند که منجر به بازگشت برخی از آنها به کشورشان میشود. به گفته وی، کشورهای اروپایی میخواهند فقط شهروندان اوکراینی شاغل را حفظ کنند.
او تأکید کرده بود که از ۱.۱ میلیون پناهنده اوکراینی در آلمان، حداقل ۳۰۰ هزار نفر کار نمیکنند و «حتی تلاش نمیکنند». همچنین پیشتر «آلیونا باباکووا»، روزنامه نگار اوکراینی، از لهستانیها به دلیل نگرش آنها نسبت به پناهندگان اوکراینی شکایت کرد. به گفته او، در لهستان، پناهندگان و کارگران مهاجر مهمان موقت محسوب میشوند و تمایلی برای ماندن آنها در این کشور ندارند.