فساد اخلاقی در کلیساها اسقف اعظم انگلیس را به دردسر انداخت
اعضای هیئت امنای کلیسای انگلیس طوماری را امضا کردهاند که در آن، با اشاره به اهمالکاری اسقف اعظم این کشور در رسیدگی به پروندههای مرتبط با فساد اخلاقی عناصر وابسته به کلیسا، خواستار کنارهگیری وی شدهاند.
گویا فساد اخلاقی تنها گریبانگیر کلیسای کاتولیک نیست، کلیساهای پروتستان نیز از ماجرای فساد جنسیِ کلیساها عقب نماندهاند! اعضای هیئت امنای کلیسای انگلیس طوماری را امضا کردهاند که در آن با اشاره به اهمالکاری «جاستین ولبی»، اسقف اعظم این کشور، در رسیدگی به پروندههای مرتبط با فساد اخلاقی عناصر وابسته به کلیسا، خواستار کنارهگیری وی شدهاند. در این طومار آقای ولبی متهم شده است که در پیگیری پرونده «جان اسمیت»، کشیشی که گفته میشود ۱۳۰ دانشآموز پسر را آزار جنسی داده، ناتوان عمل کرده است. «گیلز فریزر»، کشیش عالیرتبه کلیسای انگلیس، دیروز در گفتوگو با شبکه رادیویی بیبیسی۴ گفت که آقای ولبی اعتماد مجمع روحانیون کلیسا را از دست داده و باید از مقام خود کنارهگیری کند. ولبی هفته پیش گفته بود که به دلیل تعلل در رسیدگی به پرونده فساد اخلاقی اسمیت ممکن از مقام خود استعفا دهد. آنطور که ایرنا نوشته است، کاخ «لمبث»، مقر اسقف اعظم انگلیس، روز دوشنبه، در بیانیهای اعلام کرد که ولبی به دلیل کوتاهی در پرونده اسمیت و سایر موارد فساد اخلاقی کلیسا عذرخواهی میکند، اما برنامهای برای کنارهگیری از مقام خود ندارد.
فشارها برای کنارهگیری ولبی از مقام اسقف اعظم انگلیس پس از آن افزایش یافت که هفته پیش گزارش تکاندهندهای درباره فساد اخلاقی در کلیسای این کشور منتشر شد. بر اساس این گزارش، جان اسمیت در دهههای ۷۰ و ۸۰ میلادی دانشآموزان پسر را در اردوگاههای مذهبی مورد آزار جنسی قرار داده است. او سپس با آگاهی مقامهای کلیسا به خارج از کشور سفر کرد و بدون مجازات به فعالیتهای خود ادامه داد. طبق این گزارش، یکی از قربانیان در سال ۲۰۱۳ به کلیسای انگلیس مراجعه و موضوع را فاش میکند. ولبی آن زمان از جمله مقامهایی بود که در جریان این پرونده قرار گرفت اما اقدامی را برای پاسخگویی اسمیت صورت نداد، تا نامبرده در سال ۲۰۱۸ فوت کرد. در هر صورت انتظار میرود ولبی در هفتهها یا ماههای آینده بازنشستگی خود را اعلام کند. اسقفهای کلیسای انگلیس باید در سن ۷۰سالگی از مقام خود کنارهگیری کنند. ولبی اوایل سال ۲۰۲۶ (اواخر سال 1404) به سن ۷۰سالگی میرسد اما طبق رویه مرسوم باید بازنشستگی خود را به طور رسمی اعلام کند تا روند تعیین جانشین وی که امری زمانبر است، آغاز شود.
البته این برای نخستینبار نیست که کلیسای انگلیس به فساد اخلاقی متهم میشود. در جریان تحقیقات دو سال پیش که به تعبیر رسانههای انگلیس گستردهترین بررسی پروندههای سوءاستفاده جنسی بهشمار میرود، دهها پرونده کودکآزاری در کلیسا شناسایی شد. اسقف اعظم کانتربری و منطقه یورک که عالیترین مقامهای مذهبی در انگلستان بهشمار میروند از یافتههای این تحقیقات عذرخواهی و ابراز شرمندگی کردند. بر اساس این گزارش، از ۳۸۳ مورد فساد شناساییشده، ۱۶۸ مورد مربوط به کودکآزاری و ۱۴۹ مورد مربوط به آزار جنسی بزرگسالان آسیبپذیر است. به گفته رسانههای انگلیس، موارد فساد اخلاقی در کلیسا بیشتر از آمار ارائه شده است.
همچنین گفتنی است که موضوع رسوایی اخلاقی در انگلیس محدود به کلیسا نیست و سایر نهادهای حکومتی انگلیس نیز به این معضل مبتلا هستند. شش سال پیش بود گزارشی درباره فساد اخلاقی گسترده در نهاد قانونگذار انگلیس به سوژه داغ رسانهها تبدیل شد. بر اساس تحقیقات انجامشده در پارلمان انگلیس، فساد اخلاقی و آزار جنسی در میان نمایندگان این کشور به لطف سکوت مقامهای ارشد این نهاد سیاسی به امری رایج بدل شده است. البته اخبار مشابه آن در سالهای بعد از آن (تاکنون) نیز ادامه داشته است.